Cizre esnafı verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Cizre esnafı verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalarla mağdur olan Cizre esnafı, yetkililerin kendilerine verdikleri sözleri tutmalarını istiyor.

PKK’lilerin sokaklarda çukur kazıp barikat kurmasıyla meydana gelen çatışmalar ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla zor günler geçiren Şırnak’ın Cizre ilçesinde esnaf, mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulundu.

Yetkililerin, çatışmaların mağduru olanlara yardım sözü verdiğini hatırlatan Cizre esnafı, bu sözlere riayet edilmesini istediler.

Yaklaşık 15 yıldır kırtasiyecilik yapan Abdullah Kurami, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle zor günler geçirdiğini söyledi.

Kurami, “Cizre’de 3 aya yakın sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu yasak süresince işyerlerimiz kapalı kaldı. Çatışmalar nedeniyle geçen sene aldığım malzemeleri satamadım. Akabinde okullar tatil edildi ve öğretmenler Cizre’yi terk etti. Bunların hepsi bize yük olarak kaldı.” dedi.

“2-3 bin lira neyimize yeter?”

Sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından yetkililerin esnafın mağduriyetini gidereceklerine yönelik söz verdiklerine değinen Kurami, “Çatışma döneminde 45 bin liraya yakın borç altında kaldım. Devletin bize burada verdiği para ise 2-3 bin lira oldu. Bu yardım bizim neyimizi karşılar? Okullar açıldığından dolayı şu an hareketlilik oldu. Bu güvenli ortamın devam etmesi yönünde temennimiz var.” ifadelerini kullandı.

“Esnafın yüzde 90’ı devletin sunduğu krediden faydalanamadı”

Devletin esnafa verdiği kredi şartlarının ağır olduğunu söyleyen Kurami, sözlerini şöyle tamamladı:

“Devletin sağlayacağı faizsiz kredi için öyle şartlar konuldu ki, benim gibi esnafların bundan yararlanması mümkün değil. Verilen kredi 5 aylık bir süre sonra geri isteniyor. Ayrıca 600-700 liralık kesinti yapıyor. Krizden yeni çıkmış bir esnafın 5 aylık süre içerisinde 30 bin lira gibi para ödemesi mümkün değil. Cizre’deki esnafın yüzde 90’ı devletin sunduğu krediden faydalanamadı. Esnafın bu mağduriyeti devam ediyor.”

Hediyelik eşya dükkânı işleten Cüneyt Özkaya ise çatışmalarda zarar gören esnafın mağduriyetinin giderilmediğini savundu.

Özkaya, “Çözüm süreci bu bölgeye çözüm değil, savaş getirdi. Haftada 3-4 gün kepenk kapatma eylemleri, haraç alma gibi sıkıntılar vardı. Çözüm sürecinden yasak sürecine kadar esnaf olarak bitmiş durumdaydık. Yasak sürecinde 3 ay boyunca evde kaldık. Sıkıntılı günler geçirdik. İşyerlerimiz kapalıydı.” şeklinde konuştu.

“Yardımlardan nasibimizi alamadık”

Sokağa çıkma yasağından bu yana meydana gelen mağduriyetlerin devam ettiğini ifade eden Özkaya, şunları söyledi:

“Hükümet, 3 aylık süreç içerisinde medyada Cizre halkına her türlü yardımın yapıldığını dile getiriyordu. O yardımların hiç birisinden nasibimizi alamadık. Biriktirdiğim parayla ihtiyaçlarımı giderdim. Devletin söylediği her şeyden mahrum kaldık. Yasak sürecinden sonra Cizre esnafı için büyük yatırımlar ve primler verileceği söylendi. Yasaktan bu yana 8-9 ay geçti. Halen esnaf konusunda herhangi çalışma yapılmış değil. Aynı sorunlar devam ediyor.”

Esnafın, eski günlerine dönmeyi istediğini dile getiren Özkaya, “Öncelikle milletimizin bir temennisi var. O da huzur. Huzur olduktan sonra esnaf olarak rahat edeceğiz. Huzur olduktan sonra diğerleri kendiliğinden gelir. Şu anda huzursuzluk olduğu için halk evinden dışarı çıkmaya korkuyor.” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, yasak 2 Mart’ta kaldırılmıştı. Yasak süresince meydana gelen çatışmalarda birçok ev, işyeri ve camii zarar görmüştü.

İLKHA









Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler