Cizre'de Katliam projesi açığa çıktı

Cizre'de Katliam projesi açığa çıktı

Hü­da-Par Ge­nel Sek­re­te­ri ve Söz­cü­sü Meh­met Ya­vuz, PKK'nın ken­di­le­ri­ne yö­ne­lik sal­dı­rı­la­rıy­la il­gi­li Vahdet Gazetesine açıklamalarda bulundu.

HÜ­DA-Par Ge­nel Sek­re­te­ri ve Söz­cü­sü Meh­met Ya­vuz'la son dö­nem­de teş­ki­lat­la­rı­nı ve men­sup­la­rı­nı he­def alan şid­det ey­lem­le­ri­ni, Ciz­re sal­dı­rı­sı­nı ve çö­züm sü­re­ci­ni konuşan Vahdet Gazetesi'nin bu gün manşetten verdiği haberin tamamı şöyle oldu:

2014’ten iti­ba­ren PKK'nın Hü­da-Par teş­ki­lat­la­rı­na yö­ne­lik sal­dı­rı­la­rı­nın art­tı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Bu sal­dı­rı­lar ne an­la­ma ge­li­yor?

Bu sal­dı­rı­lar da­ha ön­ce de var­dı. Bel­ki ba­sın­da 6-7 Ekim ya da Ciz­re me­se­le­si ka­dar yer al­ma­dı. Özel­lik­le par­ti­yi kur­duk­tan son­ra PKK'nın sal­dı­rı­la­rın­da cid­di bir ar­tı­şın ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Bu­nun se­be­bi şu: PKK'nın 3 ta­ne de­ğiş­mez ku­ra­lı var. 

Ne­dir bun­lar?

Bi­rin­ci­si, ba­na bo­yun eğe­cek­si­niz, ta­bi ola­cak­sı­nız. İkin­ci­si, bu­nu yap­ma­dı­ğı­nız tak­dir­de bu­ra­dan göç edin. 80'li yıl­lar­dan ön­ce bu­nu sol frak­si­yon­la­ra uy­gu­la­dı ve ba­şa­rı­lı ol­du. İlk iki ku­ra­la uy­ma­dı­ğı­nız tak­dir­de ise üçün­cü ku­ra­lı­mız ger­çek­le­şe­cek ve öl­dü­rü­le­cek­si­niz. 

100 BİN OY AL­DIK

Bu son sal­dı­rı­la­rın da­ha ön­ce­ki­ler­den bir fark­lı­lı­ğı var mı?

Bi­raz da­ha or­ga­ni­ze­li ha­le gel­di di­ye­bi­li­riz. Se­çim­ler­den ön­ce de bu­nun işa­ret fi­şek­le­ri atıl­mış­tı ama 6-7 Ekim ve Ciz­re kal­kış­ma­sı cid­di kal­kış­ma­lar­dır. İş­te 3-5 bin oy bi­çi­lir­ken Hü­da-Par, bü­tün bas­kı­la­ra rağ­men 100 bi­ne ya­kın oy al­mış­tır.

Hü­da-Par'ın al­dı­ğı oy ora­nı PKK'yı kor­kut­tu mu?

El­bet­te kor­kut­muş­tur, pa­nik­let­miş­tir. Bu açı­dan sal­dı­rı­la­rı­nı yo­ğun­laş­tır­mış­tır. Bel­ki çer­çe­ve ola­rak bu şe­kil­de­dir ama onun dı­şın­da baş­ka ne­den­ler de var. 

BATI’YA GÖZ KIRPIYOR

İde­olo­jik fark­lı­lık mı? 

Ken­di­si­ne bo­yun eğen ide­olo­jik fark­lı­lık­la­ra hoş­gö­rüy­le ba­kı­yor. Ne­re­dey­se ken­di­si­ne bo­yun eğ­dir­me­di­ği kim­se kal­ma­dı böl­ge­de. Hü­da-Par ca­mi­ası­na bo­yun eğ­di­re­me­di­ğin­den sal­dı­rı­la­rı­nı art­tır­mış­tır. Bir di­ğer hu­sus da son dö­nem­de Ba­tı'da yük­se­len İs­la­mo­fo­bi ya­ni İs­lam düş­man­lı­ğı­nı ken­di­si­ne bel­ki ge­rek­çe ya­pa­rak, İs­la­mi grup­la­ra kar­şı bir mü­ca­de­le içe­ri­si­ne gir­di­ği üze­rin­den Ba­tı'ya göz kır­pa­rak bir meş­ru­iyet sağ­la­ma yo­lu­na gi­di­yor.

Bu şe­kil­de Ba­tı'nın ken­di­si­ne des­tek ve­re­ce­ği­ni mi dü­şü­nü­yor?

Ta­bi­i ki.

HEPSİNİ ARAÇLARLA ŞEHRE DAĞITTILAR

Gö­rüş­me­de bir ger­gin­lik olu­yor mu?

Ha­yır. Bel­ki on­lar ta­bi­ri ca­iz­se aba al­tın­dan so­pa gös­te­ri­yor­lar ama bi­zim ar­ka­daş­la­rı­mız her za­man ol­du­ğu gi­bi ol­gun­ca bir ta­vır­la on­la­ra mu­ka­be­le­de bu­lu­nu­yor­lar. O ge­ce sa­at 03.00 ci­var­la­rın­da sal­dı­rı­lar baş­lı­yor. Sal­dı­rı plan­lı. Cu­di kır­sa­lın­dan 2 kam­yon­la si­lah­lı PKK'lı­lar, Ciz­re'nin Si­lo­pi gi­ri­şin­de 'Dal­mış Pet­rol' isimli pet­rol is­tas­yo­nu­nun ci­va­rı­na ge­ti­ri­lip 9 nok­ta­ya da­ğı­tı­lı­yor. Nur Ma­hal­le­si adı­nı ver­di­ği­miz din­dar in­san­la­rın ya­şa­dı­ğı ma­hal­le­ye ön­ce­den be­lir­le­dik­le­ri ev­le­re uzun nam­lu­lu si­lah­lar­la 9 ay­rı nok­ta­dan ateş açı­lı­yor. 

KAT­Lİ­AM PRO­JE­Sİ

Bu va­him bir id­di­a. Si­lah­lı şa­hıs­la­rın 2 kam­yon­la Ciz­re'ye ge­ti­ril­di­ği ke­sin ola­rak tes­pit edil­miş mi?

Evet tes­pit edil­di. Ön­ce üs­tü açık 2 kam­yon­la pet­ro­le ge­ti­ri­yor­lar. Ar­dın­dan özel araç­lar­la Ciz­re il­çe mer­ke­zi­ne gö­tü­rü­lü­yor­lar. Sal­dı­rı ol­du­ğun­da ben de An­ka­ra'da hü­kü­met yet­ki­li­le­riy­le te­mas kur­ma­ya ça­lış­tım. Sal­dı­rı­nın sa­at 03.00'ten be­ri de­vam et­ti­ği­ni, bu­nun cid­di bir kat­li­am gi­ri­şi­mi ol­du­ğu­nu, ger­çek­ten on­lar­ca in­sa­nın ha­ya­tı­nı kay­bet­mek­le kar­şı kar­şı­ya kal­dı­ğı­nı, iş­te ar­ka­daş­la­rı­mız­la te­le­fon gö­rüş­me­le­rin­de si­lah ses­le­ri­ni biz­le­rin de duy­du­ğu­nu ifa­de et­tik. Ya­ni or­ta­ya ko­nu­lan pro­je, ora­da­ki din­dar hal­kı ger­çek­ten bir kat­li­ama ma­ruz bı­rak­ma pro­je­siy­di. bel­ki on­lar­ca in­sa­nı öl­dür­me­yi he­def edi­nip, bu­nun üze­rin­den 'ba­kın bi­ze bo­yun eğ­me­yen, bi­zim önü­müz­de diz çök­me­yen in­san­la­rın akı­be­ti böy­le olur' di­yor­lar. 

HÜDA-PAR ÇÖZÜM SÜRECİNİ DESTEKLİYOR

Çö­zü­me kar­şı mı­sı­nız?

Hü­da-Par çö­züm sü­re­ci­ni des­tek­le­di­ği­ni her fır­sat­ta di­le ge­tir­di. Çok net du­ruş ser­gi­li­yo­ruz. Kürt me­se­le­si­ni sa­de­ce bir ke­sim­le gö­rü­şüp ge­ri­ye ka­lan Kürt hal­kı­nın ör­güt­lü ya­pı­la­rı­nı, ta­ri­kat­la­rı­nı, ce­ma­at­le­ri­ni, ce­mi­yet­le­ri­ni, si­ya­si par­ti­le­ri­ni hat­ta aşi­ret­le­ri­ni gör­mez­den ge­lir­se­niz, on­lar­la ko­nuş­maz­sa­nız biz bu­na kar­şı çı­kı­yo­ruz. Gel­di­ği­miz aşa­ma­da işin ha­ki­ka­tin­de özel­lik­le 6-7 Ekim olay­la­rı son­ra­sı hü­kü­met ce­na­hın­da bir kı­rıl­ma­nın ya­şan­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Ya­ni Sa­yın Bü­lent Arınç'ın da par­ti­mi­ze yö­ne­lik ola­rak ger­çek­leş­tir­miş ol­du­ğu zi­ya­ret­te ifa­de et­ti­ği gi­bi HDP'nin Kürt hal­kı­nın tek tem­sil­ci­si ol­ma­dı­ğı­nın hü­kü­met ta­ra­fın­dan net bir şe­kil­de di­le ge­ti­ril­miş ol­ma­sı­nı ge­li­nen aşa­ma iti­ba­riy­le olum­lu gö­rü­yo­ruz. Ciz­re'de­ki kat­li­am gi­ri­şi­mi­nin Sa­yın Arınç'ın zi­ya­re­tiy­le ala­ka­lı ol­du­ğu­nu da dü­şü­nü­yo­ruz. 

ARIN­Ç’­IN Zİ­YA­RE­Tİ

Na­sıl ya­ni?

Sa­yın Arınç'ın özel­lik­le ka­me­ra­la­rın önün­de HDP'nin Kürt­le­rin tek tem­sil­ci­si ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­me­si,  Hü­da-Par'ın çö­züm sü­re­cin­de ma­sa­ya otur­ma­sı ge­re­ken ta­raf­lar­dan bir ta­ne­si ol­du­ğu­nu ifa­de eden açık­la­ma­la­rın­dan he­men son­ra PKK/HDP ke­si­mi­nin pa­nik­le­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Kürt hal­kı­nın tek tem­sil­ci­si ol­duk­la­rı­nı ve ken­di­le­ri dı­şın­da hiç kim­sey­le gö­rü­şül­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni öte­den be­ri za­ten söy­lü­yor­lar. Hal­bu­ki ora­na vur­du­ğu­nuz za­man Kürt­le­rin an­cak 5'te bi­ri­nin tem­si­li­ye­ti­ni sağ­la­mış du­rum­da­lar. Bu­nu da na­sıl sağ­la­dık­la­rı­nı ka­mu­oyu ga­yet iyi bi­li­yor.

SALDIRI ÖNCESİ 'ÇARŞAF' GÖRÜŞMESİ

27 Ara­lık ge­ce­si Ciz­re'de as­lın­da ne ol­du?

27 Ara­lık'tan ön­ce bel­ki 13 Ara­lık'a bak­mak ge­re­ki­yor. 13 Ara­lık'ta Ciz­re'de Mus­ta­zaf­lar Ce­mi­ye­ti ön­cü­lü­ğün­de ka­la­ba­lık bir kit­le­sel ba­sın açık­la­ma­sı ya­pı­lı­yor. Ka­sım ayı içe­ri­sin­de Si­lo­pi'de ve baş­ka ba­zı yer­ler­de çar­şaf giy­dir­dik­le­ri ka­dın­la­ra zin­cir­ler ta­kıl­mak su­re­tiy­le te­set­tü­re ve İs­lam'ın şi­ar­la­rı­na yö­ne­lik cid­di bir sal­dı­rı söz ko­nu­su ol­muş­tu. Mus­ta­zaf­lar Ce­mi­ye­ti ön­cü­lü­ğün­de par­ti üye­le­ri­mi­zin de içe­ri­sin­de bu­lun­du­ğu kit­le­ler bu­nu ha­liy­le ya­sal sı­nır­lar içe­ri­sin­de kal­mak su­re­tiy­le pro­tes­to et­ti­ler. Bu­nu ta­ki­ben sal­dı­rı­lar baş­la­dı. Ya­ni 13 Ara­lık'tan iti­ba­ren sal­dı­rı­lar baş­la­dı. Siz na­sıl olur da bi­zim ne­re­dey­se kan­ton ilan ede­ce­ği­miz, ta­ma­men ele ge­çi­re­ce­ği­miz böy­le bir il­çe­de bi­ze rağ­men bi­zi eleş­ti­re­cek, bi­zim yap­mış ol­du­ğu­muz bir et­kin­li­ği bo­şa çı­ka­ra­cak bir ham­le ya­par­sı­nız? 

27 Ara­lık'ta­ki si­lah­lı sal­dı­rı­nın ge­rek­çe­si de bu mu?

26 Ara­lık gü­nü HDP Ciz­re İl­çe Eş Baş­ka­nı Ali Ak­de­niz'le be­ra­be­rin­de­ki bir­kaç ki­şi, İl­çe Baş­kan­lı­ğı­mı­za ge­le­rek 13 Ara­lık'ta­ki ey­le­mi doğ­ru bul­ma­dık­la­rı­nı ve bun­dan do­la­yı özür di­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni ifa­de edi­yor­lar. Ta­bi­i ar­ka­daş­la­rı­mız da özür di­le­ne­cek bir şey ol­ma­dı­ğı­nı, ta­vır­la­rı­nın ve tep­ki­le­ri­nin te­set­tü­re ve İs­lam'ın şi­ar­la­rı­na yö­ne­lik düş­man­lı­ğa kar­şı ya­sal sı­nır­lar içe­ri­sin­de­ki bir tep­ki ol­du­ğu­nu ifa­de edi­yor­lar. İş­te o ak­şam sal­dı­rı olu­yor. (Vahdet Gazetesi)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.