Cizre'de tansiyon düşmüyor

Cizre'de tansiyon düşmüyor

Cizre'de üç kişinin hayatını kaybettiği olaylardan sonra ilçede bir türlü asayiş sağlanamadığı belirtiliyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde üç kişinin ölümüne neden olan olaylardan sonra hala tam anlamıyla sukunet sağlanabilmiş değil. İlçede meydana gelen ölümlü olayların HDP’nin Şırnak’ın Silopi ilçesinde çarşaf giydirdikleri kadınları zincirleyerek erkeklerin kölesi gibi göstermeye çalışmasıyla başladığı belirtiliyor.

Star'da yer alan bir habere göre HDP’nin çarşafa yönelik saldırıları Şırnak’taki Mustazaflar Cemiyeti tarafından basın açıklamasıyla protesto edildi. Bir süre sonra HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Ali Akdeniz, DBP Eş Başkanı Can Sanrı, Botan Halk İnisiyatifi Üyesi Mustafa Çömlek ile DİVES Başkanı M. İsmail Yanık Hüda Par İlçe Başkanlığı’na giderek “Yaptığınız basın açıklamasında partimiz ve PKK aleyhine konuştunuz, özür bekliyoruz. Şayet bir özür beyan edilmez ise çıkabilecek olaylardan sorumlu değiliz. Gençlerimize artık hâkim olmayabiliriz” diye tehdit etti.

DOÇKALARLA ATEŞ ETTİLER

PKK’nın saldırıları işte bu tehdidin yapıldığı 13 Aralık tarihinde planlandı. Önce saldırılacak Hüda Parlıların evi tespit edildi. Saldırı için mahallenin giriş çıkışlarında hendekler kazıldı. PKK’nın şehir yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Harekatı (YDG-H) üyeleri de uzun namlulu silahlarla sokak başlarını tuttu. Tarihler 27 Aralığı gösterdiğinde ise karanlık senaryo için düğmeye basıldı. Saldırı gecesi PKK’lılar, Cizre’de Aşk tepesinde bulunan Mem-u Zin kültür merkezinin damına önce doçkalar kurdu.

İlçede dün akşam da yüzleri poşularla gizlenmiş onlarca kişilik gruplar, yol kesti, kimlik kontrolü yaptı. Örgüt tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılan kontrol fotoğraflarına "ekiplerimiz yol kontrolünde" başlıkları kullanıldı.

Cizre'de dün akşam çıkan olaylardan sonra bu sabah erken saatlerde bir GSM şirketine ait baz istasyonuna kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından atılan roket mermisi, yakındaki işyerine isabet etti. Silopi yolu üzerinde bulunan Konak Mahallesi'ndeki bir işyerinin çatı katında bulunan GSM şirketine ait baz istasyonuna kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından roketatarlı saldırı düzenlendi. Baz istasyonuna atılan roket mermisi, istasyonun üzerinde bulunduğu Mehmet Akşit'e ait işyerine isabet etti. Roket mermisi büyük gürültü ile patladı. Patlamanın etkisi ile işyeri ve çevredeki evlerin camları kırıldı. Bu olayın sabah erken saatlerde yaşanması, olası faciayı önledi.

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre “PKK’nın Cudi kampından 100 kişilik dağ kadrosu, 2 kamyon ile Cizre’ye yakın bir petrol istasyonuna getirildi. Oradan da binek araçlarıyla gruplar halinde Nur Mahallesi ve civarına taşınarak yerleştirildi. “Saatler 02:00 gösterdiğinde ise hakim tepelere kurulan doçkalar ve uzun namlulu silahlarla belirlenen evlere ateş açıldı. On saati aşkın süren saldırılarda hiç bir müdahale olmadı. YDG-H üyeleri tarafından yaklaşık 10 saat süren saldırı sonucunda üç kişi hayatını kaybetti. Onlarca ev kurşunlarla delik deşik edildi. Üç ev içindekilerle birlikte ateşe verilerek yakılmak istendi. Saldırı da Hüda Parlı 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG-H’lilerden olduğu öğrenilen Yasin Özer, Barış Dalmış hayatını kaybetti.

Cizre'de son bir aydır meydana gelen ve 5 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan olayların sona ermesi için HDP'nin İmralı heyetinde yer alan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, DTK'nın diğer Eş Başkanı Selma Irmak ve bazı HDP milletvekilleriyle birlikte çarşamba günü Cizre'ye gidecek. Dicle, "Gidip bunun sürece yönelik büyük bir tezgah olduğunu anlatacağız" dedi. Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise "Vali Cizre'de KCK'lılar ile görüştü" iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Cizre'de yaşanan gerginliğin İmralı heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede de gündeme getirildiği öğrenildi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise bugün ulusal bir gazetede yer alan, kendisinin de adının geçtiği, 'Şırnak Valisi'nin Cizre'de KCK'llıarla toplantı yaptığı' şeklindeki haberi yalanladı. Sarıyıldız, cemaate yakın yayın organlarında çıkan haberlere anlam verebildiklerini söyleyerek, şöyle devam etti: Çünkü, onlar, içinde bulunduğumuz süreci tamamıyla bozmak ve anlaşmazlığa ve ihtilafa düştükleri mevcut hükümeti de bu sürecin altında bırakmak istiyorlar. Ama bugün öteden beri hükümet ile bir arada olan bir gazetede böyle bir haberin çıkması artık hükümet ile cemaatin bu Cizre'de olup bitenler hakkında aynı dili kullandığı gerçeğini ortaya çıkardı. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Cizre'de bizim il valisi ile yaptığımız bir görüşme yoktur. Böyle bir görüşme gerçekleşmemiştir. İlçe teşkilatımızdan birkaç arkadaş olaylar patlak vermeden önce Hüda-Par'ı ziyaret etmiş ve bu ziyarette bir tehdit etme söz konusu olmamıştır. Bölgede çok kirli bir tezgahın devrede olduğu görülüyor.

HDP'li Vekil Sarıyıldız, Cizre'de bir kişinin polis kurşunu ile öldürülmesinden sonra artık polisin insanları öldürmeye ve yaralamaya yönelik girişimlerine izin vermeyeceğini, gerekirse bedenlerini halka siper edeceklerini ve sürecin bozulmasına izin vermeyeceğini söylediklerini kaydederek, "Ama bu bazı çevreler tarafından 'Polisi şehre sokmayacağız, çatışacağız' şeklinde verildi. Başından beri halkımıza şunu söylüyoruz bu süreçte silah kullanımının mazur görülecek bir tarafı olamaz. Biz demokratik yöntemlerle ve sivil itaasizliğe biraz daha nitelik kazandırarak, kendimizi korumaya çalışalım dedik. Bu süreçte kim olursa olsun silah kullanılmasının maruz görmeyeceğimizi söylüyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Şırnak Valisi Hasan İpek de öğlen saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, bugün bir gazetede kendisi ile ilgili yer alan haberin şahsı ile ilgili kısmının gerçek dışı olduğunu kaydetti.
 

Star

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.