Cizreli Müslümanlar: 'Kurbanlık koyun değiliz'

Cizreli Müslümanlar: 'Kurbanlık koyun değiliz'

Şırnak'ın Cizre ilçesi Nur mahallesinde Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece yaşanan olaylarla ilgili olarak Al Jazeera çalışanı Abdulkadir Konuksever bölgeye giderek yaşananları kendi kaleminden aktardı.

Abdulkadir Konuksever'in bölgeden bildirdiği HDP'li yöneticilerin çarpıtmalarınında yer aldığı haber şu şekilde oldu: "Hüda-Par'lılar, olayların önceden planlanlandığı, hazırlık yapıldığı görüşünde. Olayların başlamasının ardından 7 saat polisin gelmediğini söylüyorlar. "Nefsi müdafaa hakkımız var ve bunu kullanacağız" diyorlar.

‘Polis gelmedi’

Hüda-Par Cizre İlçe Başkanı Ahmet Elçin saldırının gece 03:00 sıralarında başladığını, sabah 10’a kadar sürmesine ve defalarca aramalarına karşın polisin gelmediğini söyledi. Elçin’e göre saldırı yapılmadan önce hazırlık yapılmış.

HÜDA-PAR Cizre İlçe Başkanı Ahmet Elçin saldırının gece 03:00 sıralarında başladığını söyledi.

“Güya biz saldırmışız. Saldırdığımızı iddia ettikleri YDGH’lilerin kaldıkları Özkan Caddesi'ndeki çadır işte yerli yerinde duruyor. Esas mesele Şengal’de Cizreli Serdar Samsak adındaki gencin öldürülmesi. Gece saat üçte geliyorlar ve uzun namlulu silahlarla saldırıyorlar. Sabaha kadar yaklaşık 7-8 saat sürüyor bu durum. Şimdi PKK bile devlete karşı bu kadar uzun çatışmış mı? Belli ki öncesinden hazırlık yapmışlar ve saldırıyı planlı olarak gerçekleştirmişler. Üstelik bu saldırı Garnizon Komutanlığı’na yüz metre, Tank Taburu’na ise elli metre uzaklıkta cereyan ediyor. Mahalleden sürekli aradılar 'Kurşun yağmuru altındayız' dediler ama defalarca aramamıza rağmen polis gelmedi. Her seferinde durumu değerlendirdiklerini söylediler.”

‘İlk saldırı değil’

YDGH tarafından gerçekleştirilen pek çok saldırıya maruz kaldıklarını anlatan Hüda-Par'lı Elçin, çözüm sürecinin sekteye uğramaması için mütedeyyin insanların kurban edildiğini savundu.

“Ölen Abdullah Deniz 65 yaşında. İki oğlu bizim üyemiz. Sabaha karşı evinden çıkarken vuruldu. Yakınları mahalleden çıkarabilse belki kurtulurdu ama mahalle abluka altında ve kimse girip çıkamıyor. Nur Mahallesi'nin karşısında belediyenin yaptırdığı Kültür Merkezi’nin inşaatından ateş ediyorlar. Mahallenin girişi yine belediyenin kepçesi ile kazılmış. 6-8 Ekim olaylarından sonra iyice saldırganlaştılar. Üyelerimiz tehdit altında. Süreç sekteye uğramasın diye kimse müdahale de etmeyince olan mütedeyyin kesimlere oluyor. Hükümet ‘Kamu düzeni olmazsa olmazımız’ derken sadece kamu lojmanlarını mı kastetti acaba?”

‘Kurbanlık koyun değiliz’ 

Cizre’de Nur Mahallesi'nde çıkan olaylarda ölenlerden Abdullah Deniz, Hüda-Par üyesi Aziz Deniz’in babası. Yasin Özer ve Barış Dalmış ise YDGH’ye yakınlıklarıyla tanımlanıyor ilçede. Bundan yola çıkarak "Nur Mahallesi'nde karşılıklı bir çatışma olup olmadığı" yönündeki soruya Hüda-Par İlçe Başkanı Ahmet Elçin 'Kurbanlık koyun değiliz' diye yanıt verdi. 

“Saldırılar karşısında nefsi müdafaa hakkımız var ve bunu kullanacağız. Kendimizi savunacağız, polisin bizi savunmadığı açık.”

‘Karşılık verirsek onlarca kişi ölür’

Nur Mahallesi’nde Hüda-Par'a yakınlığıyla bilinen Nur Derneği Başkanı Veysi Durgun da kimseye saldırmadıklarını ancak kendilerini savunma haklarının bulunduğunu söyledi: 

“Mahalledekiler kendilerine yapılan saldırıya o oranda karşılık verirlerse onlarca kişi ölür. Biz bunun olmasını istemiyoruz. Şu anda mahalle kuşatma altında. Gidip mahalleye giremiyorum. Cizre küçük yer. Bunların yüzleri kapalı olsa da hepsini tanıyoruz. Kötü niyetimiz olsa kıstırmak çok kolay ama yapmıyoruz. Sadece ailelerini arayıp 'Çocuklarınıza sahip çıkın' diyoruz. Üzerimize gelmeye devam ederlerse kendi meşru müdafaamızı yaparız. Ölen ve yaralanan YDGH’lilere bakın hepsi Nur Mahallesi'ne bir kaç kilometre uzaklıktaki mahallelerde yaşıyorlar. Gecenin üçünde orada ne işleri var? Bu bile saldırının kim tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.”

(Kaynak: Al Jazeera Türk)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.