Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizre İsmail Ebul İz Bilim Merkezi öğrencileri 3 proje ile TEKNOFEST 2021 İstanbul finallerine katılma hakkı kazandı.

21-26 Eylül'de İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşecek olan TEKNOFEST 2021 finallerine Şırnak Cizre İsmail Ebul İz Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin gönderdiği projeler finallere kaldı.

TEKNOFEST 2021 yarışması kapsamında 36 bin proje arasında finallere katılmayı hak kazanan öğrenciler, İsmail Ebul İz'in izinden gideceklerini belirtti.

"Yemeğini Paylaş" uygulamasıyla yardıma muhtaçlara ulaşma projesi geliştiren Rukiye Danış ve Asmin Nurjin Demir uygulama hakkında bilgi verdi.

Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek şekilde uygulamayı kullanabileceklerini belirten Rukiye Danış, "Uygulamaya 'yemeğinipaylaş.com' sitesi üzerinden ulaşabiliriz. Yaptığımız uygulamayla yemeğini paylaş sitesi üzerinden ihtiyaç sahiplerine, kapı komşuları, arkadaşlarınıza, kısacası herkese yemek dağıtabiliriz. Biliyoruz ki ülkemizde her yıl onlarca ekmek çöpe gitmektedir. Bu hem ülkemize hem de insanlara çok yönlü olarak zarar vermektedir." diye konuştu.

"Bu uygulama ile sosyal medyada paylaşılan yemeklerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını hedefledik"

İnsanların özellikle bu dönemde yediği yemeğin resmini çekip sosyal medyada paylaştıklarını hatırlatan Danış, "Hatta bunu hobi haline getirmişlerdir. Yemeğini paylaş uygulamasında insanların tek yapması gereken şey ister kendi evinde ister restorantta veya dışarıda yediği yemeklerin resmini çekip paylaşmasını ve o yemeği ihtiyaç sahiplerine göndermesini sağlamaktır. Yemeğini paylaşmak isteyenler site üzerinden paylaşabilirler. Proje çerçevesinde yaptığımız protokol ile Kızılay gönüllüleri tarafından yemeğinizi ihtiyaç sahiplerine gönderebiliriz. Yemeğini paylaş uygulamamızda isterse Peygamber Efendimizin söylediği gibi sağ elin verdiğini sol el görmeyecek şekilde yani gizli yapabilirsiniz." dedi.

"Bu proje ile israfın önüne de geçilmiş olacak"

Yaptıkları proje ile gıda israfının önüne geçeceklerini söyleyen Asmin Nurjin Demir, "Ben arkadaşımla birlikte 'Yemeğini Paylaş' diye bir proje geliştirdim. Uygulamaya www.yemeğinipaylas.com adresinden ulaşabilirsiniz. Böylelikle yemeğinizin fotoğrafını çekip hem sosyal medyada paylaşmış oluyorsunuz hem de ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış oluyorsunuz. Ben, takım arkadaşım Rukiye ile beraber yemeğini paylaş projesini geliştirdik. Genellikle restoranlarda, aşevlerinde, kamu ve özel yemekhanelerde tonlarca yiyecek yenilmeden israf ediliyor. Bunu göz önüne alarak yemeğini paylaş uygulamasını geliştirdik. Yemeğini paylaş uygulamasında yemek yardımında bulunmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri; kişi isterse ihtiyaç sahibini evine çağırarak orada yemeğini ulaştırabilir. Bu projemizde sadece ihtiyaç sahibi insanlar değil kapı komşumuz, arkadaşlarımız, yakınlarımız kısacası herkes yararlanabilecek. Bu şekilde projemizle hem gıda israfının önüne geçmiş olacağız hem de insanlar arasında sıkı bir bağ oluşturmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

"El Cezeri'nin torunları olarak başarılarımızı devam ettirmek istiyoruz"

Görme engelliler için ip atlama ve sanal oyun projeleri ile TEKNOFEST 2021 finallerine kalan Merve Erten ve Songül Bengi, "engellere takılma" projeleri hakkında bilgi verdi.

İsmail Ebul İz El Cezer'nin torunları olarak finalleri kazanmak istediklerini aktaran Merve Erten, "Arkadaşım ile TEKNOFEST'e sunduğumuz projelerimiz finale kaldı. Projelerimizin isimleri 'engelsiz atlama' ve 'engelsiz oyun'. Hayatta çoğu zaman her insan aynı şartlara sahip olmayabilir. Hastalıklar, salgınlar, ülkenin ekonomik özellikleri ve benzeri gibi durumlar yüzünden herkes birbirinden farklıdır. Bu farklılıklardan en çok kötü etkilenenler ise görme engelli bireylerimizdir. Bu görme engeli doğuştan veya bir kaza sonucu oluşmuş olabilir. Görme engellinin altındaki görme bozuklukları ise miyopluk, hipermetropluk ve astigmattır. Türkiye'deki 36 bin projenin içerisinde TEKNOFEST'te Finale kaldık. Final için İstanbul'a gideceğiz. İnşallah orada kazanırsak Cizre'ye döneceğiz ve gelecek yıllarda da El Cezeri'nin torunları olarak başarılarımızı devam ettireceğiz." dedi.

"Yaparken düşündüğüm ip atlama oyununu engelliler için projeye dönüştürdüm"

Görme engellilerin nasıl oyun oynadığını merak edip araştırmalar yaptığını aktaran Songül Bengi, "Ne zaman ip atlama oyununu oynasam, görme engelli bireylerin nasıl ip atlayabileceklerini düşünürdüm. İnternette yaptığım araştırmalarda bunun bir yolu gözüme çarptı. Yorum şöyleydi; 'Merhaba. Ben geçmişte görme bozukluğuna yakalandım. O süreçte beni en çok üzen şey ip atlama oyununu oynayamam oldu.' Ben de bu yorumdan yola çıkarak 'ip atla engelleri atlama' proje mi yaptım. Projeye göre, görme engelli birey eline ipini alır ve iple oynamaya başlar. İp cihazın önünden geçtiğinde cihaz bip sesi verir ve sesi duyan engelli yukarı doğru zıplar, ip de onun ayağının altından geçip güzel bir ip atlama oyunu ortaya çıkar." dedi.

"Öğrencilerimiz bu projelerle ilimizi ve ilçemizi en iyi şekilde temsil edecekler"

İsmail Ebul İz Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Murat Işıkoğlu, 40 bin takım arasında projelerinin finale kaldığını belirterek, "TEKNOFEST'e 10 proje ile başvuru yaptık. 3 projemiz 'Geçmişten Geleceğe Cezeri' takımlarımız Türkiye finallerine kaldılar. Orada ilimizi, ilçemizi en iyi şekilde temsil edecekler. Bu öğrencilerimizin, gerçekleştirdiği projelerle orada güzel başarılar elde edeceklerini umuyoruz. Yaklaşık 40 bin takım arasından seçilen bu öğrencilerimiz, orada projelerini sergileyecekler. Onlarla birlikte İstanbul'a gideceğiz. Orada öğrenciler projelerini, önerilerini sergileme fırsatı bulacaklar." ifadelerini kullandı.


Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Cizreli öğrenciler TEKNOFEST finalinde

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler