Çocuklar imtihanımız ve mutluluk kaynağımızdır

Çocuklar imtihanımız ve mutluluk kaynağımızdır

​İDEV'in Adana'da düzenlediği seminerde çocuklarının eğitimine önem verilmesi gerektiğine, onların bir imtihan olduğuna dikkat çekildi.

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) ve Peygamber Sevdalıları Vakfı Adana'da seminer düzenledi.

Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Çocuk Eğitimi' konulu seminer, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından İDEV Adana İl Temsilcisi Mehmet İlarslan, selamlama konuşması yaptı.

Programa konuşmacı olarak katılan eğitimci Muhammed Taş, çocukların yarınların teminatı ve geleceği olduğuna vurgu yaptı.

Ailelere, çocuklarının yanında 'pembe yalan' diye tabir edilen yalanların dahi yapılmaması gerektiği  tavsiyesinde bulunan Taş, çocukların ebeveynlerin her hareketlerinden etkilendiğini söyledi.

Taş, "Çocuklarımız toplumumuzu oluşturan bireylerdir, bizim imtihanımızdır ve mutluluk kaynağımızdır. Çocuklarımızı teknolojiden uzak tutmalıyız eğer tutamıyor isek onlarla beraber bilinçli bir şekilde teknolojiyi kullanabilme yeteneğine sahip olmalıyız. Eğer bizler çocuklarımızla yeterince ilgilenmez ve aile içinde yaşanan huzursuzluklardan çocuğumuzu muhafaza etmezsek evlatlarımızın zekâsının, kişiliğinin ve ahlâklarının olumsuz yönde etkileneceğini bilmemiz gerekir." dedi.

"Evlatlarımıza yapacağımız en büyük iyilik onları sevmektir"

"Anne ve baba, çocuğun dünyasıdır." diyen Taş, "Aile arasındaki tüm olumsuzluklar çocuğun dünyasını etkilemektedir. Yeterince sevgimizi çocuklarımıza yansıtamadığımız takdirde yarınlarımız olan evlatlarımızın büyümesinde, yürümesinde, konuşmasında gecikmeler olur ve zeka düzeyinde gerileme meydana gelir. Çünkü sevginin tedavi edici özelliği vardır. Hem sevgi gösteren için hem de sevilen için durum budur." ifadelerini kullandı.

Taş, anne babanın, çocuklarına sevgi göstermesinin 5 temel unsurunu şöyle anlattı:

"Çocuğumuzun yaptığı işlerde 'Onay Sözleri' ile başarısını sürekli hale getirip bu sayede özgüven vermeliyiz. Aynı odada olmamıza, aynı ortamı paylaşmamıza rağmen çocuklarımıza 'Nitelikli beraberlik'  sağlayamıyoruz. Yani aynı mekanları paylaşırken fikirlerimiz ve eylemlerimizde de beraber hareket etmeli ev işinde evlatlarımızı başı boş bırakmamalı, telefon, tablet yada bilgisayarlara evlatlarımızı kurban etmemeliyiz. Ara sıra da olsa bütçemiz oranında çocuklarımıza 'Armağan' alıp onlara değer verdiğimizi ve sevgimizi hissettirelim. Evde çoğumuzun ihtiyaçlarını karşılamalarında yardımcı olabilmek için 'Hizmet Davranışları'nı öğretelim ve çocuklarımıza 'Fiziksel Temas' sağlayarak kucaklayalım onları daha çok bağrımıza basıp yetişmelerinde katkıda bulunalım ve evlatlarımız ile dertleşelim."

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Ekrem Derdiyok ise salih evlatlar yetiştirmenin bir ibadet olduğunu vurguladı.

Derdiyok, ""Rabbimiz tarafından bize ihsan edilmiş en büyük sermayemiz çocuklarımızdır. Bu sermayemizi israf etmemeliyiz. Sermayemizin nasıl kuruş kuruş hesabını tutuyorsak sermayelerin en şereflisi olan çocuklarımızı da bizi yoktan var eden Allah-u Teâla'nın yol gösterdiği çizgide yetiştirmeliyiz. Bu dünyayı okul olarak düşünelim. İlk öğretmen Hazreti Adem de evlatları ile imtihan edilmiştir. Babamız Hazreti Adem'in imtihanı bizim de imtihanımız olmuştur." ifadelerine yer verdi.

"Yarınlarımızı bugünden yetiştiriyoruz"

Evleneceklerin, eş adaylarında edep, ahlâk, inanç kriterini gözetmesi gerektiğine işaret eden Derdiyok, "Bunu göz önüne alarak yapılan evliliklerde göreceksiniz ki, dünyaya gelen çocuklarımız  şu an sokaklarda, caddelerde ve parklardaki gibi İslam'dan bihaber yaşayanlardan olmayacaktır Allah'ın izniyle. Anne ve babalar kendi göz bebekleri olan yavrularının imanları ve ibadetleri ile çok yakından hemhal olmalı bunun iyi bir takipçisi ve öğreticisi olmalıdır. İtikat, inanç, itaat, ibadet ve ihlas üzerine çocuklarımızı yetiştirmeliyiz. Elbette ki çocuklarımızı bu İslam kaideleri üzerinde yetiştireceksek öncelikle ebeveynler olarak bizlerin evlatlarımıza bir numune olmalıyız. Yavrularımızın bizleri örnek aldığını unutmayalım. Evlatlarımızın yanında diğer ortamlara göre daha bir dikkatli olmalıyız çünkü unutmayalım ki yarınlarımızı bugünden yetiştiriyoruz." dedi.

Mektep Eğitim ve Kültür Derneği'nin organizesini üstlendiği etkinlik, Molla Ekrem Derdiyok hocanın konuşmasının sonunda yaptığı dua ile sona erdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.