Covid-19 salgını kekiğe olan talebi arttırdı

Covid-19 salgını kekiğe olan talebi arttırdı

Covid-19 vakalarının hızla artmaya devam etmesi sonucu alternatif tıp alanında da tedbirli olmak isteyen vatandaşlar, kekiğe rağbet ediyor.

Coronavirus salgınında vaka sayısının hızla artmasının ardından vatandaşlar aktarların yolunu tuttu. Vatandaşlar, üst solunum enfeksiyonlarına, burun ve boğazdaki bakteri ve mikroplara karşı etkisi ile bilinen kekiğin yanı sıra bağışıklığı güçlendirici ürünleri tercih ediyor.

Kekik çayının Covid-19'a iyi geldiği ile ilgili yapılan haberlerin ardından bu bitkiye ve yağına olan talep arttı. Peki, kekik' in faydaları nelerdir? Kekik yağı virüs ve bakterilere karşı korur mu? Kekik yağının Coronavirus'ün DNA zincirini tamamen yok ettiği doğru mu?

Siirt Merkez Yenimahalle'de aktarcılık yapan Özcan Şahin, salgının pik yapmasının ardından aktarlara talebin arttığını dile getirerek, kekiğin Siirt'in in birçok bölgesinde dağlık bölgelerde doğal olarak yetiştiğini belirtti.

Siirt'in Tarihi Kuyumcular Çarşısında deden kalma 80 yıllık bir mazilerinin olduğunu ve babası Molla Talih'in simi ile de tanındıklarını ifade eden Şahin, Siirt'in yöresel ürünleri olan kekik, sumak, menengiç ve naneye gibi her türlü baharatı sattıklarını kaydetti.

"Salgın sürecinde özellikle kekik çayına büyük bir talep oldu"

Salgın süreci ile birlikte özellikle kekik suyuna büyük bir talebin olduğunu dile getiren Şahin, "Kekik, Siirt yöresinde 50-60 tona kadar bir rekolteye sahiptir. Siirt'in Tillo Gökçebağ civarlarında doğada doğal olarak yetişen çok faydalı bir bitkidir. Salgın sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylendiği için Covid-19'a karşı kullanılmak için talebi arttı ve bu seneki satışlarda büyük bir patlama yaşadık." ifadelerini kullandı.

"Kekik doğada kendi kendine yetişen bir bitki"

Kekik bitkisinin doğada kendi kendine yetişen bir bitki olduğunu dile getiren Şahin, "Biz çok faydalı bir bitki olduğunu biliyoruz, hatta Siirt'te kekik çorbası (Şorbıt zahtar) olarak adlandırdığımız bir çorbamız var. Kekik özellikle bu çorbanın ana ürünüdür. İki çeşit kekik vardır, bir dağ kekiği bir de ekilerek elde edilen kekik vardır ama bizde satılan kekik dağ kekiğidir. Ben de her akşam mutlaka kekik suyunu içiyorum ve faydasını da çok görüyorum." şeklinde konuştu.

"Kekik suyu birçok hastalığa iyi gelir"

Kekiğin mideden, ülser yaralarını kapatmaya kadar birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Şahin, "Üst solunum enfeksiyonlarına etkilidir ve burunda kalan bakteri ile mikropları temizler. Kekiğin boğazda kalan bakteri ve mikropları öldürme özelliği vardır. Ayrıca, vücuttaki mikroplarla savaşır, bağışıklığımızı güçlendirir" ifadelerini kullandı.

"Kekik değişik şekillerde tüketilebilir"

Kekik suyunun kullanımı ve saklama koşulları hakkında konuşan Şahin, şu bilgileri paylaştı:

"Kekik, çay şeklinde de kullanılabilir, toz haline getirilerek yemeklerde de kullanılabilir. Çay şeklinde kullanılacaksa bir tutamını bir bardak suyun içine atılıp çay gibi demliyorsunuz. Demlenen kekik, hemen tüketilmelidir, ertesi güne bırakılmamalıdır. Bir senelik raf ömrü vardır, her sene doğal olarak haziran ayında kendinden yetişiyor. Şu anda sattığımız kekik geçen senenin üründür. Bir kavanozun içinde nemli olmayan bir ortamda muhafaza edilmeli."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.