Çözüm Sürecinin Anahtarı

Çözüm Sürecinin Anahtarı

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi 6-8 Ekim olaylarının çözüm sürecine etkisine değnerek, 'HÜDA PAR’lıların başları taşla ezilip, bıçaklanarak öldürülürken, çözüm sürecinin güvende olamayacağı hesap edilmemiş' dedi.

HDP Heyeti Perşembe günü çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la bir araya gelecekti.

Başbakan Davutoğlu, Fahrettin Tivnikli’nin cenaze namazına iştirak edince çözüm süreciyle ilgili toplantı da zorunlu olarak ertelendi.

Davutoğlu’nun Yunanistan’dan döndüğü Cumartesi günü toplantı yapıldı. Dün de Yalçın Akdoğan, Hatip Dicle’nin de katılımı ile genişleyen HDP heyetiyle bir araya geldi.

Heyet sözcüsü Sırrı Süreyya Önder’in açıklamasına göre ikinci kez bir araya gelecekler. Oradan çıkan sonuca göre HDP’liler, Kandil’e gidecekler. 

Öncelikle bir pozisyon tespitinde yarar olduğuna inanıyorum. Hükümetin ve Kandil’in durdukları yeri belirlemekte yarar var.

Kandil’de IŞİD’le mücadelenin sağladığı kazanımlar söz konusu. Kobani’de IŞİD’e karşı verilen mücadele başta ABD olmak üzere uluslararası camiada PYD’ye bir meşruiyet zemini kazandırdı. Kandil, yakaladığı bu tarihi fırsatı kendi açısından değerlendirmek ve IŞİD üzerinden ABD ile ilişkilerini derinleştirme çabası içinde.

Şimdiye kadar çözüm sürecinin önündeki en önemli engelin Suriye konjonktürü olduğunu söylüyorduk. IŞİD’le birlikte Suriye konjonktürünü de aşan bir durum ortaya çıktı. PKK-PYD, IŞİD’le mücadele üzerinden uluslararası meşruiyet kazanma fırsatını yakaladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, PKK ile PYD’nin aynı yapılar olmadığını belirterek, ”IŞİD ile savaşan PYD gibi Kürt gruplarının desteklenmesinin çok önemli olduğuna inandığımızı Türklere açıkça belirttik” demişti. Bunun bir sonraki cümlesi, IŞİD’le mücadele eden sempatik örgüt tanımıydı. Suriye konjonktürü PKK’ya yeni fırsatlar sundu, IŞİD ise ABD ile yakınlaşmayı sağlayıp, uluslararası bir kredi sağladı. Öcalan’ın da bunun farkında olduğu anlaşılıyor.

Ankara ise 6-8 Ekim olayları nedeniyle, ”Kamu otoritesi”ni olmazsa olmazı olarak kabul etti. 6-8 Ekim çözüm süreci açısından bir travmaya yol açtı demiştim. Anlaşılan o ki sadece bir travmaya yol açmamış aynı zamanda çözüm sürecinin altını oymuş. İktidar, kamu düzeni sağlanmadan çözüm sürecini yürütmenin zorluklarını görmüş durumda. Diyarbakır sokakları ateşe verilirken, her sakallı IŞİD’ci diye katledilmeye çalışılırken, HÜDA PAR’lıların başları taşla ezilip, bıçaklanarak öldürülürken, çözüm sürecinin güvende olamayacağı hesap edilmemiş. Ya da tam da çözüm sürecini sabote etmek için yapılmış. 6-8 Ekim olaylarından sonra eğer güçlü bir siyasi irade olmasa biz bugün çözümü değil başka şeyleri konuşuyor olabilirdik. Çünkü iktidar,  “Çözüm diyerek PKK’yı şımarttınız. Bölgede otoriteyi PKK’yı mı devrettiniz” şeklindeki tepkilerle karşılaştı. Kürt sorununu çözerken Türk sorunu üretme kaygısı diyebiliriz buna.

Diyarbakır’da, Şırnak’ta, Cizre’de meydana gelen olaylar, örgütün yol kesip, kimlik kontrolü yapması ve kaldırılan cenazeler, kamu otoritesini çözüm sürecinin anahtarı haline getirdi.

HDP heyetinin Başbakan Yardımcısı Akdoğan’la görüşmesine, ”Kamu otoritesi” konusunun damga vurduğu anlaşılıyor.

30 Kasım’da HDP heyetinin yaptığı görüşmeden sonra yayınlanan açıklamada çok önemli noktalar vardı.

Öcalan, gelinen nokta itibariyle üzerinde müzakere yürütülebilecek bir yol haritası olduğunu söyledi. İlk kez bir takvimlendirmeden söz etti. 2015 Nevruzu'na denk gelecek şekilde 4-5 ay içerisinde tarihi adımların atılabileceğinden söz etti. Ama bir şeye hiç değinmedi. Ankara açıklamada olmayan bu şeyi önemsedi. Öcalan’ın kamu otoritesine vurgu yapmaması, soru işaretlerine yol açtı. Daha önceki görüşmede Öcalan’ın, ”Çözüm süreci başarıya ulaştıktan, silahların bırakılması sağlandıktan sonra zaten kamu otoritesi diye bir sorun olmayacak. Bu sorun kendiliğinden ortadan kalkacak. Şimdi bunun üzerinde durmanın ne anlamı var” demişti. Ancak Ankara aynı kanaatte değil.

Bölgede 90’lı yılların manzaraları yaşatılırken, 51 kişi vahşi yöntemlerle katledilirken hangi çözümden söz edeceğiz. Oysa çözüm süreci önemli. Ama çözüm demek PKK’nın yerel otorite olması anlamına gelmiyor. Siz bunu istediğiniz kadar söyleyin. 6-8 Ekim manzarası bunu doğrulamıyor.

Gelinen noktada, çözüm süreci artık yeni bir zeminde ilerliyor. Güven zemini bu. Bu sağlandığı taktirde, sorun yok. Başbakan Davutoğlu, ”Yol haritamız net” dedi.

Yol haritası net, izleme komitesi ve takvimlendirme konusunda çalışmalar başlayabilir. Ama sorun yine dönüp dolaşıp, bölgede kamu otoritesinin sağlanmasında düğümleniyor. Sakın yanlış anlaşılmasın. Kamu otoritesini örgüt sağlayacak değil. Devlet kamu güvenliğini sağlama konusunda kararlı. Sorun çözüm süreci ile kamu güvenliğinin birlikte yürütülmesinden kaynaklanıyor. Ayrıca son görüşmede Meclis'e sevk edilen, ”Güvenlik paketiyle” ilgili sorun yaşandığı anlaşılıyor. Yüzü maskeli çocukların eline molotof kokteyli verip, sokakları ateşe verenler alınan önlemlerden rahatsız.

Onu Diyarbakır’ı cehenneme çevirmeden önce düşünecektiniz. 

Bu arada kamu otoritesi konusu bir restleşme nedeni olacak mı?  Sanmıyorum. Öcalan’ın, çözüm sürecinin olmazsa olmazı haline gelen kamu güvenliği konusunda olumlu mesajlar vermesi bekleniyor. (Yeni Şafak)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.