Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

29 Mayıs günü kılınacak olan cuma namazı öncesi uyarılarda bulunan Van İmam-Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (Van ÖNDER) Başkanı Mehmet Emin Akan, Cuma namazı için gelen Müslümanların belirlenen kurallara uyması gerektiğini belirtti.

Coronavirus (Covid 19) nedeniyle yaklaşık 3 aydır kapalı olan cami ve mescitler, 29 Mayıs’ta kılınacak Cuma namazı ile açılıyor. Konuyu değerlendiren Van İmam-Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (Van ÖNDER) Başkanı ve Hazreti Ömer Camii İmam Hatibi Mehmet Emin Akan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan bütün kurallara riayet edilmesi gerektiğini belirterek kesinlikle rehavete kapılmaması gerektiğini ifade etti.

Akan, “Pandemi salgınına karşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir mücadele verildi. Ülkemizin almış olduğu tedbirler kayda değerdir. Bu tedbirlere riayet etmemiz dinen de vaciptir. Çünkü insan sağlığı bu işin içindedir. Hastanede ve çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık çalışanlarımızın yapmış olduğu çalışmaları takdire şayan görüyorum. Allah (Celle Celaluhu) kendilerinden razı olsun, sağlık ve sıhhat versin.  Vefa Destek Grubunda gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımızdan da Allah razı olsun. Zor zamanlarda böyle olmamız lazım ve insanlık için çalışmamız lazım. Bu süreçte sadece ülkemizde değil bize düşman olan ülkelere bile yardımcı olmaya çalıştık ve yardım gönderdik. Bu İslam’ın güzelliğidir ve aynı zamanda İslam'ın emridir. Bizim onlara örnek olmamız lazım. İslam dininin güzelliğini onlara göstermemiz lazım. Peygamber Efendimizin (Sallahu Aleyhi ve Sellem) İslam'ı tebliğ metodu da böyle idi. Müslüman olmayan çoğu kişi Peygamber Efendimizin güzel ahlakı karşısında iman etmişlerdir. Bize yakışan da budur.” dedi.

“Bazı yanlış davranışlarımızı düzeltmeliyiz”

Yapılan uyarı ve telkinlere bazı vatandaşların uymadığına dikkat çeken Akan, “Bayramı da evde geçirdik ve yasak kalktıktan sonra bugün dışarı çıktık ama dışarıda olduğumuz süre boyunca da kurallara riayet etmemiz gerekiyor. Maskemizi takmanız gerekiyor ve sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor. Galeyana ve heyecana kapılmamamız lazım. Eğitilmemiş bazı insanların yanlış davranışları oldu bu süreçte. İnşallah onlar da akıllanır ve bu olaylardan ders alır. Yasak boyunca evlerimizde kalıyoruz yasak bittikten sonra sanki hiçbir şey yokmuş gibi dışarıya, çarşıya, sokaklara çıkabiliyoruz. Bu davranış yanlıştır. Sabredeceğiz ve şükredeceğiz. Sabrımızın neticesinde de inşallah Allah bu musibeti üzerimizden kaldıracaktır.” ifadelerini kullandı.

“Hasret kaldığımız Cuma namazlarımızı idrak edeceğiz”

29 Mayıs itibari ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı ile hasret kalınan Cuma namazlarının idrak edeceğini anımsatan Akan, şöyle dedi:

"Cuma namazını idrak edebilmemiz için de sağlık konusunda titiz davranmamız lazım. Belirlenen kurallara harfiyen uymanız gerekiyor. Cuma namazı açık alanlar olan cami bahçelerinde, okul bahçelerinde, stadyum ve parklarda kılınacak. Bunun tespiti müftülükler nezdinde yapılacaktır. Buralarda Cuma Hutbesi ile Cuma namazının farzı kılınacak. Sünnetler ve tesbihat ise evde yapılacak. Alınan tedbirlere mutlaka uyumamız lazım. Cuma namazına geleceklerin abdestlerini evlerinde almaları gerekiyor. Bütün lavabolar ne abdesthaneler kapalı olacak. Seccademizi getirmemiz lazım ve maskemizi takmamız lazım. Bu kurallara kesinlikle uymamız gerekiyor. Alınan bu tedbirlerin tamamı bizim sağlığımız içindir, keyfi olarak alınan kararlar değildir. İnsanın sağlığı ve sıhhati her şeyin üstündedir. Allah insanı mükerrem yaratmıştır. Onun için kurallara uymamız gerekiyor. Camilere geldiğimizde görevliler tarafından verilen talimatlara mutlaka uyalım. Sosyal mesafeye dikkat edelim. Namaz esnasında önümüzde, arkamızda ve  yanlarımızdaki kişiyle aramızda en az bir metre mesafe bırakmalıyız. Bu mesafeye çok dikkat edelim. Hocanın okuyacağı hutbeyi dinleyelim ve farz namazımızı da kıldıktan sonra hemen seccademizi toplayıp evimize gidelim. Sünnetleri evimizde kılalım.”

“Öğlen ve ikindi namazlarını da cemaatle kılınabilecek”

29 Mayıs’tan sonra öğlen ve ikindi namazları da cemaatle kılınabileceğini belirten Akan, “Bu namazlarımız da yine aynı şekilde kurallara riayet edelim. Abdestimizi evimizde alalım. Namazımızı kıldıktan sonra da hemen camiyi terk edelim. Akşam, yatsı ve sabah namazlarında da camilerimiz açıktır. Bu namazlarımızı da ferdi olarak camilerimizde kılalım. Mümkün mertebe sünnet namazlarımızı ve tesbihatlarımızı evimizde yapalım. Müslümanlar olarak gözle görülmeyen bu virüsten ibret almamız gerekiyor. Bütün insanların da bu musibetten dersler çıkarmalarını ve Allah-u Teala'nın emirlerini yerine getirip ıslah olmalarını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.” dedi.


Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

Cuma namazı hususunda belirlenen kurallara uyulması gerekir

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.