Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu usulsüzlükler, yapanların yanına bu kar kalmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu usulsüzlükler, yapanların yanına bu kar kalmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sandık kurulu üyeleriyle ilgili hukuka aykırı işlemleri yapan ilçe seçim kurulu sorumluları için “Bu usulsüzlükler, yapanların yanına bu kar kalmayacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandık kurulu üyeleriyle ilgili hukuka aykırı işlemleri yapan ilçe seçim kurulu sorumluları için Yüksek Seçim Kurulu’nun suç duyurusunda bulunduğunu, kendilerini de bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirerek, “Zira bu usulsüzlükler, yapanların yanına bu kar kalmayacak.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da Ankara'nın Enleri Ödül Töreni'ne katıldı, sanayici ve iş adamlarıyla iftarda bir araya geldi.

İstanbul seçimlerinde görevlendirilen 6 bin 644 sandık kurulu başkanı ile 13 bin 98 sandık kurulu üyesinin kanuni olarak bu görevi yapmalarının mümkün olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Mart ayında yapılan kanun değişikliğiyle ilçe seçim kurulu tarafından belirlenen sandık kurulu başkanı ile üyelerden en az birinin memur olması şartının getirildiğini, şayet 24 Haziran seçimlerinde aynı tespitleri yapmış olsalardı, orada da itirazlarını gerçekleştireceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İmzasız, mühürsüz, yazıları eksik olarak Yüksek Seçim Kurulu Sistemine girilen veya kayıp olan sayım-döküm cetvelleri ile sandık kurulu üyeleriyle ilgili usulsüzlükler birlikte değerlendirildiğinde 123 sandıktaki 42 bin oy sorunlu hâle gelmiştir. Bu rakam, en son 13 bin 729’a kadar düşen oy farkının üzerinde olduğu için, seçimin yenilenmesi hukuki bir zorunluluğa dönüşmüştür.” şeklinde konuştu.

Sadece büyükşehir belediye seçiminin iptal edilmesinin eleştirildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bu 123 sandığın bulunduğu 26 ilçe tek tek ele alındığında, oralarda Yüksek Seçim Kurulunun tespit ettiği sorunlu sandıkların toplamının ilçe belediye başkanlıkları seçiminin yenilenmesini gerektirecek düzeyde olmadığı görülmektedir. Şayet bu ilçelerden herhangi birindeki oy farkı, söz konusu sandıklardan çıkacak oylarla değişebilecek bir rakamı bulsaydı, hiç şüphesiz, orada da seçimin yenilenmesi kararı verilecekti. Ama böyle bir durum ortaya çıkmamıştır.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.