Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni salgın zaman meselesi; noksanlıkların giderilmesi sorumluluktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni salgın zaman meselesi; noksanlıkların giderilmesi sorumluluktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni bir küresel salgın ihtimal değil, sadece zaman meselesidir. Bu nedenle tespit edilen noksanlıkların giderilmesi bir seçenek değil siyasi bir sorumluluktur." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küresel Covid-19 Zirvesi’ne bir video mesaj gönderdi.

İnsanlığın yaklaşık 2 yıldır eşi benzeri görülmemiş bir imtihan verdiğini belirten Erdoğan, bu süreçte dayanışma sergilenmesi halinde bu musibetten kurtulmanın mümkün olduğunun öğrenildiğini söyledi.

Erdoğan, "Türkiye olarak, dünya nüfusun en az yüzde 70'inin aşılanması, bütün ülkelerde test, teşhis, tedavi, tespit ve tedbir araç ile imkânların güçlendirilmesine ve küresel düzeyde daha iyi bir sağlık mimarisinin inşasına dair hedefleri ilkesel olarak destekliyoruz." dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin bu süreçte çok sayıda ülkeye, ihtiyaç duydukları tıbbi malzemelerin temininde yardımcı olduğu gibi, bu hedeflerine ulaşma gayretlerine de imkanlar ölçüsünde gereken katkıyı sağlayacağını ifade etti.

"Ülkeler arasındaki gelir farklılıkları aşıya ve sağlık hakkında erişimde engel teşkil etmemelidir"

Kırılgan ve dezavantajlı kitlelerin aşı, tanı, tedavi ve kişisel koruma araçlarına erişiminin desteklenmesinin hem evrensel sağlık hakkı hem de ahlaki açıdan zaruri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ülkeler arasındaki gelir farklılıkları aşıya ve sağlık hakkında erişimde engel teşkil etmemelidir. Bu konuda uluslararası iş birliği ve dayanışmanın azami derecede sağlanması hayati önemi haizdir. Adil, bilimsel ve insani yaklaşım bunu gerektirmektedir. Bu anlayışla 159 ülke, 12 uluslararası kuruluşla tıbbi ekipman ve salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan diğer kritik malzemeleri ulaştırdık." diye konuştu.

"Düşük gelirli ülkeler için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz"

Başka ülkelerden tedarik ettikleri aşıların bir kısmını, talep eden ülkelerle paylaştıklarını hatırlatan Erdoğan, "Yaygın ulusal aşılama programımızla 18 yaş üstü nüfusumuzda ikinci doz aşılanma oranında yüzde 70 hedefine çok yaklaştık. Ayrıca TURKOVAC ve diğer mili aşı adaylarımızı en kısa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de Küresel Covid-19 Zirvesinin taahhütlerini de göz önünde bulundurarak az ve düşük gelirli ülkeler için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni bir küresel salgın ihtimal değil, sadece zaman meselesidir"

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Salgın, küresel sağlık mimarisindeki birçok eksikliği de gözler önüne sermiştir. Bu salgından çıkarılan dersler ışığında çok taraflı sistemi küresel sağlık tehditlerine karşı daha sağlam ve hazırlıklı hale getirmek gelecek nesillere borcumuzdur.

Yeni bir küresel salgın ihtimal değil, sadece zaman meselesidir. Bu nedenle tespit edilen noksanlıkların giderilmesi bir seçenek değil siyasi bir sorumluluktur.

Türkiye, Kovid-19'dan sonra her bakımdan daha güçlü bir dünya için sergilenecek gayret kulvarında yerini almaya hazırdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler