Çüngüş'te yılda 400 ton bal üretiliyor

Çüngüş'te yılda 400 ton bal üretiliyor

​Diyarbakır'ın Çüngüş İlçesinde sebze-meyve çeşitliliğinin fazla, bitki florasının zengin ve arazilerin dağlık olmasından istifade eden Çüngüşlüler için arıcılık ikincil bir gelir kaynağı konumunda.

Çüngüş İlçe nüfusunun bir kısmı tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle uğraşırken diğer bir kısmı arıcılık faaliyetlerinden gelir sağlayarak ilçe ekonomisine katkı bulunuyor.

Arıcılık bakım ve tespit çalışmalarına katılan İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım, ilçenin en yaşlı arıcısı olan Feti Ahmet Sakarya’nın işletmesini ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Kaldırım, "İlçeye atandığımdan beri birçok mahallede ziyaretlerde bulunarak üreticilerimizin çalışmalarına iştirak ettim. Gördüğüm ürün desenindeki zenginlik karşısında herkes gibi bende şaşırdım. İlçede bitki florasının bu denli zengin olması arıcılarımızın ürettiği balların kalitesini arttırmaktadır. İlçemiz arıcılarından Feti Ahmet amcamızı tebrik ediyorum. Bu yaşta bu kadar dinç ve sağlıklı olmasının sebebinin bu floradan elde ettiği organik ballar olduğunu düşünüyorum, kendisine uzun ömür ve bereketli mahsuller dilerim." dedi.

"Çüngüş'te 15 bin 241 adet arıkovanı bulunuyor"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yıldırım ise, "İlçemizde 15 bin 241 adet arıkovanı bulunmakta olup şu an bunların tespitlerini yapmaktayız. Kovanlarda her ilin trafik plaka numarası ile başlayan belirli bir numara bulunmaktadır. Böylece arı kovanları bu plakalar sayesinde kayıt altına alınıp işletmede ne kadar koloni bulunduğu tespit edilecek, kullanılan ve kullanılmayan kovanlar da belirlenebilecektir. Tespitlerini yaptığımız Feti Ahmet amcamızın 461 faal 43 pasif 504 arı kovanı mevcuttur. Tespitlerin tamamlanmasını müteakiben kovan başına 15 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. İlçemizde her yıl yaklaşık olarak 400 ton civarında bal üretilmektedir." ifadelerini kullandı.

Misafirlerini kovanlarının içerisinde ağırlayan Feti Ahmet Sakarya da 30 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirterek, "Ben 85 yaşındayım. Arıcılığa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün verdiği 40 arı ile başladım. Gördüğünüz gibi 500 kovana kadar çoğalttım. Bu iş ilgi ve sevgi işidir. Gerekli ilgiyi göstermez, kovanlarınıza sahip çıkmazsanız arılarınız oğul yapar, uçar gider. Ben adeta arılarla yatıp kalkıyorum. Hamdolsun emeğimin karşılığını da fazlasıyla alıyorum.” şeklinde konuştu.

İlçe Müdürlüğü personellerince yapılan bilgilendirmeler sonrası bakımları yapılan kolonilerin tespitleri tamamlandı. 


Çüngüş'te yılda 400 ton bal üretiliyor

Çüngüş'te yılda 400 ton bal üretiliyor

Çüngüş'te yılda 400 ton bal üretiliyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler