Dağcıların Ağrı Dağı tırmanışı devam ediyor

Dağcıların Ağrı Dağı tırmanışı devam ediyor

Tamamlanan hazırlıklarından sonra dün tırmanışa başlayan dağcılar, bugün 2 bin 750 ve 2 bin 900 metreye kamp kurarak dinlenmeye başladılar.

Yaklaşık 6 yıldır resmi olarak tırmanışa kapalı olan Ağrı Dağı geçtiğimiz Pazar günü Ağrı Valiliği koordinesinde gerçekleştirilen program ile tırmanışa açılmıştı.

Batılı bilimcilerin dünyadaki dağcıların en az bir defa tırmanmak istediğini belirttikleri Türkiye'nin çatısı olarak adlandırılan 5 bin 137 metre yüksekliğe sahip Ağrı Dağı'na tırmanmak için programdan sonra hazırlık yapan dağcılar dün tırmanışa geçtiler.

Yer yer kar yağışı ve tipi nedeni ile tırmanışlarını dikkatli ve ağır ağır yürüten dağcılar bugün iki grup halinde 2 bin 750 ve 2 bin 900 metreye kamp kurdular.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Genel Başkanı Profesör Doktor Ersan Başar öncülüğünde yaklaşık 35 profesyonel dağcının katılım gerçekleştirdiği tırmanış hava şartları nedeni ile ağır devam ediyor.

Sosyal medya üzerinden bizimle görüntü ve fotoğraf paylaşan Paraşüt Ahmet mahlas ismi ile tanınan Ahmet Ertuğrul dağda 2 bin 750 metrede kamp kurduklarını belirtti.

Oradaki tabloyu çektiği video ile anlatan Ertuğrul, "Bugün 2 bin 750 metre yükseklikteyiz. Dün itibari ile buraya kamp kurduk, akşam hava rüzgârlıydı ve bundan dolayı burada durup hava durumunu takip edelim dedik. Yarın inşallah 3 bin 800 metreye çıkacağız orada bir kamp kurmayı planlıyoruz. Ertesi gün yani Pazartesi günü zirveye doğru tırmanışa geçeceğiz. Gördüğümüz kadarıyla dağın üst kısımlarında şiddetli rüzgâr var ve hatta şiddeti yer yer 70 kilometreye kadar çıktığı oluyor. Hava şartları tahmin ettiğimizden iyi. Şuan kurduğumuzda kuzine sobamız ile ısınıyoruz. Ben ve Nuh'un Gemisi Arama Kurtarma ekibi ile birlikte dinleniyoruz." dedi.

Etraftaki manzarayı da aktarmayı ihmal etmeyen Ertuğrul şunları söyledi: "Şuan karşıda İran dağları görünüyor, aşağıda Doğubayazıt ilçe merkezi yani güzel bir manzara. Türkiye Dağcılık Federasyonu ekibi önümüzde geceyi 2 bin 900 metrede geçirdiler. Birazdan 3 bin 200 ve 3 bin 400 metre arasına çıkarak kamp kuracaklar. Ve dinlendikten sonra yarın zirveye tırmanışı gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. Ağrı Dağı hem yaz ve hem de kış tırmanışı için müsait, tüm doğaseverleri ve dağcıları buraya bekliyoruz."

Diğer bir dağcı Mehmet Çeven ise çektiği video ile şunları anlattı:

"Ağrı Dağı'ndan selamlar, şuan kampımızdan ileriye yani 3 bin metreye aklimatizasyon (yüksek irtifaya uyum sağlamak) yaptık. Şimdi 2 bin 750 metredeki kampımıza geri döneceğiz. Sabah 09.00'da 3 bin 500 kampına çıkacağız." 


Dağcıların Ağrı Dağı tırmanışı devam ediyor

Dağcıların Ağrı Dağı tırmanışı devam ediyor

Dağcıların Ağrı Dağı tırmanışı devam ediyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.