Danimarka 1951'de "sosyal deney" adına Grönland'dan getirilen 22 çocuk için özür diledi

Danimarka 1951'de "sosyal deney" adına Grönland'dan getirilen 22 çocuk için özür diledi

​Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 1951'de sosyal deney kapsamında 22 Grönlandlı çocuğun Danimarka'ya getirilme projesinden ötürü, "Evlerinden, ailelerinden ve ait oldukları topraklarından koparılan bu çocuklar için özür diliyoruz." dedi.

69 yıl önce, Danimarka hükümeti, "küçük Danimarkalılar" olarak yetiştirilmek üzere 22 çocuğu Grönland'tan Danimarka'ya getirtmişti. Ailelerinden alıkonulan çocukların Danimarka'da yetiştirilmeleri ve en sonunda Grönland'a "Danimarka rol modelleri" olarak döneceklerdi. Grönland'ın eliti haline getirilmeleri hedefleniyordu.

Danimarka'ya zorla getirilen çocuklar aileleriyle iletişimden mahrum bırakıldılar, Danca'yı anlayamadılar ve koruyucu evlere yerleştirildiler.

Ancak deney ilerledikçe çocuklar zorluklar yaşamaya başladı ve proje yarıda bırakıldı. 22 çocuğun arasında bazıları bir daha ailelerini göremedi, Grönland'ta yetimhanelere yerleştirildi.

"Davayı yıllardır takip ediyorum ve bir insanlık trajedisi olduğundan hâlâ derinden etkileniyorum"

Projenin "mantıksız ve vicdansız" olduğunu söyleyen Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, "Evlerinden, ailelerinden ve ait oldukları topraklarından koparılan bu çocuklar için özür diliyoruz" ifadesini kullandı.

Frederiksen, konuşmasına şöyle devam etti:

Böylesi insan trajedilerinden derinden etkileniyorum. Olanları değiştiremeyiz, ama sorumluluk alabilir ve ilgilenmemiz gereken ve bu konuda başarısız olduğumuz kişilerden özür dileyebiliriz. Zorla yerleri değiştirilen bu çocukların o zaman neler hissettiklerini, nasıl korktuklarını güçlükle hayal edebiliyorum, hayatları feda edildi.

Her çocuğun, her insanın ihtiyaç ve talep ettiği tüm yakın ailenizle, hayat hikayenizle ve dolayısıyla kökleriniz ile bağlantınızı kaybettiniz. Hiçbir çocuk buna maruz kalmamalı.

Resmi özür, çocukların hikayelerini konu alan bir çalışmanın yayınlanmasından sonra geldi.

Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan devasa Grönland adasını 2019'da satın almak isteyen ABD Başkanı Trump'ın teklifi Danimarka tarafından geri çevrilmişti. Eski ABD Başkanı Harry S. Truman da 1946 yılında adayı 100 milyon dolar karşılığında satın almak istemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.