Danimarka'da Kürtçe Savunma Krizi!

Danimarka'da Kürtçe Savunma Krizi!

Avrupa’nın göbeğinde ‘anadil’ çıkmazı... İki ay öncesine kadar KCK davalarını kilitleyen anadilde savunma talebi, bu defa da AB siyasi kriterlerine adını veren Kopenhag’daki Roj TV davasında kriz yarattı

Türkiye, Avrupa Birliği’nin yıllardır eleştiri konusu yaptığı “anadilde savunma” hakkını iki ay önce tanıdı. Artık herkes, mahkemelerde savunmalarını ücretini kendi ödedikleri tercüman aracılığıyla da olsa anadilinde yapabiliyor. Türkiye’de son bulan “anadilde savunma” yasağı, AB’nin siyasi kriterleriyle ünlü kenti Kopenhag’da patlak verdi.

Köşesi Türkçe
DANİMARKA Yüksek Mahkemesi, Roj TV davasının 20 Şubat’taki son duruşmasında savunmasını anadilinde yapmak isteyen Vahdettin Tayfur’un duruşmada Kürtçe konuşmasına izin vermedi. Avrupa’nın göbeğinde yaşanan kriz, duruşmaya ilişkin tutanağın Türkçe’ye çevrilerek davayı takip eden kamu kurumlarına gönderilmesiyle ortaya çıktı.
TEMYİZ başvurusu üzerine Danimarka Yüksek Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanan Roj TV davasındaki kriz şöyle gelişti: Belçika’daki Roj TV’nin “Amed Dicle” kod adlı Genel Yayın Yönetmeni Vahdettin Tayfur, son duruşmada savunmasını Kürtçe yapmak için hakimden izin istedi. Ancak davanın savcısı, Tayfur’un ANF’deki köşe yazılarını Kürtçe değil Türkçe yazdığını anımsattı. Vahdettin Tayfur’un kendi tercümanıyla anadilinde değil Türkçe konuştuğunu belirten savcı, Kürtçe savunma isteminin reddini talep etti.

Türkiye'de miyiz
BUNUN üzerine Roj TV yayın yönetmeni Tayfur, savcıya “Türkiye’de miyiz ki Türkçe konuşmaya zorlanıyorum” diyerek tepki gösterdi. Ancak hakim, savcının talebini haklı buldu ve Tayfur’un Kürtçe savunma talebini reddetti. Tayfur, savunmasını tercüman aracılığıyla Türkçe yapmak zorunda kaldı.

400 bin euro ceza almıştı
DANİMARKA, Kopenhag’dan yayın yapan Roj TV hakkında Türkiye’nin başvurusu üzerine 2004 yılında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonrası, Roj TV hakkında “terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı” gerekçesiyle kapatma davası açılmıştı. Kopenhag Şehir Mahkemesi’nde görülen dava, geçen yılın ocak ayında karara bağlanmıştı. Roj TV’nin yayınlarının durdurulmasına gerek olmadığına hükmeden mahkeme, “PKK tarafından finanse edildiği ve örgütün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle yayıncı kuruluş olan Roj TV’yi 2.6 milyon Danimarka Kronu (400 bin Euro) para cezasına çarptırmıştı. Vahdettin Tayfur, Kopenhag Şehir Mahkemesi’ndeki ilk davada da tanık sıfatıyla ifade vermişti. Dava, yayıncı kuruluşun temyiz başvurusu üzerine Danimarka Yüksek Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı.

‘Sembolik’ Kürtçe eğitim
DİYARBAKIR merkez Sur Belediyesi, bir binada oluşturduğu sınıflarda sembolik olarak Kürtçe ders vermeye başladı. Mehmet Geren Eğitim Destek Evi’nde 150 öğrenciye Kürtçe dil kursunun yanı sıra yine Kürtçe Matematik, Tarih, Felsefe ve Fen alanlarında da ders verilmeye başlandı.
KENDİSİ de gençlere felsefe dersi veren Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Yasalara aykırı da olsa anadilde eğitim hakkımızı bugün kullanıyoruz. Bu demokratik ve siyasi mücadelenin gerektirdiği bir yöntemdir” dedi.

Anlamıyorsanız tercüman tutun
VAN KCK davasında 13 sanık 3. kez hakim karşına çıktı. 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar Kürtçe konuşarak savunma yapmayacaklarını belirttiler. Sanıklardan eski BDP il Başkanı Cüneyt Caniş, hakimin “Tercüman talep ediyor musunuz?” sorusuna “Eğer istiyorsanız ve bizi anlamıyorsanız kendinize tercüman tutun” yanıtı verdi. Akşam

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler