Dargeçit’te lavanta ekim çalışmaları tamamlandı

Dargeçit’te lavanta ekim çalışmaları tamamlandı

Mardin’in Dargeçit ilçesinde lavanta ekim çalışmaları kırsal Karabayır, Değerli ve Kılavuz mahallelerinde tamamlandı.

İlk kez kadınların istihdam edilmesi ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Dargeçit Belediyesi tarafından başlatılan “Bir Dünya Üreten Kadın” projesi kapsamında ilçenin Karabayır, Değerli ve Kılavuz mahallelerinde başlatılan lavanta ekim çalışmaları tamamlandı.

Daha önce Dargeçit’te bağlı kırsal Temelli Mahallesinde proje kapsamında 15 kadına 17'şer dönümden oluşan 255 dönüm arazi tahsis edilerek 200 bin lavanta fidesi ekilmişti. Şimdi de ilçenin Değerli ve Kılavuz Mahalleleri arasında bulunan 200 dönümlük alanda lavanta ekim çalışması gerçekleştirilirken, Karabayır Mahallesinde ise 140 dönümlük arazide lavanta ekimi yapıldı.

Lavanta ekim çalışmalarının tamamlandığını aktaran yetkililer yaklaşık 100 bin lavanta ekildiğini açıkladı. Yetkililer, Önümüzdeki yıllar içerisinde kırsal mahallelere girerken bir görsel şölenle renk cümbüşü ve ambiyansın meydana gelmesi beklendiğini dile getirdi.

Lavanta projesinin saha çalışmaları hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, projenin Dargeçit’in turizmine büyük katkı sağlayacağını ve ilçeye gelen ziyaretçilerin güzel kokulu lavanta bahçeleri arasında gezebileceği belirtti.

Aksoy, ekilen lavanta fidelerinin bölgenin çehresini değiştirecek görüntüye sahip olacağını ve ilerleyen zamanlarda ekipman temini ile lavanta çiçeğinden elde edilecek yağ ile ekonomik kazanç elde edilmesini hedeflediklerini aktardı.

Ömrü 20 ve 35 yıl arasında olan lavanta çiçeğiyle Dargeçit’in kalkınmasını sağlayacağını kaydeden Aksoy, şu ifadeleri kullandı:

“Burada vatandaşlarımıza hem günlerini güzel geçirebilecekleri bir yaşam ortamını sunarken, diğer taraftan da endemik bir bitki olan lavantanın endüstriyel üretimini de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Hiç kimsenin daha önce adını bile bilmeyen ilçemizin İleride de turizm destinasyonu açısından en iddialı ilçelerden birinin Dargeçit olacağına inanıyorum. Bütün kadın çiftçilerimize örnek oluşturmasını ve onları da üretime teşvik etmesini temenni ediyorum.”

Sonraki süreçte damlama sulama sistemleri devreye alınarak çalışmalara devam edileceği belirtildi.


Dargeçit’te lavanta ekim çalışmaları tamamlandı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler