Davutoğlu Moro Barış Süreci'ni incelemeye gidiyor!

Davutoğlu Moro Barış Süreci'ni incelemeye gidiyor!

Başbakan Davutoğlu, G-20 Zirvesi'nden sonra Filipinler'e giderek yaklaşık 40 yıl süren savaşın sonunda varılan barış sürecini inceleyecek

Avusturalya'daki G-20 Zirvesi'ne katılmak için bu ülkeye hareket eden Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan buradan önemli bir ziyaret için Filipinler'e geçeceği belirtiliyor. Başbakan Davutoğlu'nun, Filipinler'in 'Çözüm Süreci'ni incelemek için bu ülkeyi ziyaret edeceği öğrenildi.

Filipinler'in güneyinde yer alan  Bangsamoro, Mindanao, Sulu Archipelago, Palawan, Basilan bölgelerinde yıllardır Müslüman silahlı örgütlerle merkezi yönetim arasında devam eden savaş son olarak bu yılın ilkbaharında barışla sonuçlanmıştı.

Yaklaşık 40 yıllık savaş sürecinde yaşananlardan sonra Mart 2014'te imzalanan barış anlaşması Türkiye tarafından da uzun süredir yakından takip ediliyordu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretinde Filipinler'in Çözüm Süreci olarak da nitelendirilebilecek olan bu süreç hakkında bilgi alması bekleniyor.

40 YILLIK SAVAŞ 15 YILLIK MÜZAKERELERLE SON BULDU

Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında 120 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaş 2012 yılında imzalanan barış anlaşması ile son buldu. 

Bazı dönemlerde kesintiler olsa da yaklaşık 15 yıl süren müzakerelerin ardından ülkenin güneyinde özerk bölge kurulmasını öngören bir yol haritası üzerinde mutabakata varıldı.Taraflar arasında kapsamlı anlaşmanın imzalanması ve bununla birlikte hazırlanan temel yasanın kongreden geçmesi  bekleniyordu. Filipinler Develt başkanı  Böylece otonom bölgenin yönetimi kurulacak geçiş hükümetine devredilecek. 

2016 yılında yapılacak seçimlere kadar görevde kalacak olan bu hükümet ile geçiş süreci fiili olarak tamamlanmış olacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.