DEDAŞ, 30 metrekarelik dükkâna 41 bin lira ceza kesti

DEDAŞ, 30 metrekarelik dükkâna 41 bin lira ceza kesti

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde esnaflık yapan Mehmet Şirin Bozdağ'a ait 30 metrekarelik dükkâna, kaçak elektrik kullanıldığı gerekçesiyle DEDAŞ tarafından 41 bin lira ceza kesildi.

Bağlar ilçesinde, fotoğrafçılık yapan Mehmet Şirin Bozdağ'a ait iş yerine gelen DEDAŞ ekipleri, elektrik panosunda bulunan açık kabloya dayanarak 41 bin liralık cezai işlem uyguladı. Konuyla ilgili açıklama yapan DEDAŞ, cezanın mevzuata uygun olarak kesildiğini savundu.

Herhangi bir borcunun olmadığını belirten iş yeri sahibi Bozdağ, kendisine kesilen cezayla ilgili hiçbir tebligatın yapılmadığını belirterek, söz konusu 41 bin liralık cezanın ödenebilecek bir tutar olmadığına dikkat çekti.  

Bozdağ, "Bundan yaklaşık 15 gün önce iş yerime DEDAŞ'tan 2 kişi gelip elektriğimin kesileceğini söylediler. Onlara herhangi bir borcumun olmadığını söyledim. Bana, '41 bin lira fatura borcunum' olduğunu söylediler. Ama bu 41 bin liralık borç ne zaman kesilmiş haberim yok. Bana cezanın kesildiğine dair herhangi bir tebligat, mektup ve fatura gelmedi. Bende DEDAŞ'a itiraz dilekçesi verdim." dedi.

"DEDAŞ borcuna karşılık dükkânımı istiyorsa buyursun gelsin"

Kesilen cezadan haberi olmadığını ileri süren Bozdağ, "DEDAŞ'ın bana gösterdiği fotoğrafta ve videoda elektrik panosunun içerisindeki hafif soyulmuş kablodan kaçak yapıldığı söylendi. Oysa pano değiştirildiği zaman açık kablonun olduğunu söylemiştim. Hatta bu panonun içerisinde açık kalan kablodan dolayı ileriki zamanlarda sıkıntı yaşayabileceğimi belirtmiştim ve onlarda 'bir şey olmaz' demişlerdi. Bu cezanın kesildiğine dair bana herhangi bir bilgi aktarılmamasına rağmen bu cezayı ödemek zorunda bırakılıyorum. Benim iş yerim 30 metrekaredir. İş yerimi satsam ben bu cezayı ödeyemem. DEDAŞ borcuma karşılık dükkânı istiyorsa buyursun gelsin." ifadelerini kullandı.  

DEDAŞ'ın uygulama ve yaptırımlarına dikkat çeken Bozdağ, "Ben buradan devlet yetkililerine ve sayın valiye sesleniyorum: Doğu ve Güneydoğu halkının üzerinde DEDAŞ'ın yaptığı bir zulüm var. Yapılan zulme artık yetkililerin dur demesi ve Cumhurbaşkanının da bu işe bir el atması gerekir. Kurumlar, ihale usulü özele vatandaşlara hizmet yapmaları karşılığında verilir, halka zulmetsin diye verilmez." dedi.

"41 yıl çalışsam da bu cezayı ödeyemem"

Uygulanan cezai işlemler karşısında Diyarbakırlıların gelir düzeyine dikkat çeken Bozdağ, "Oysa ki Diyarbakır halkının maddi durumu bellidir. Yüzde 70'i hep fakir kesimdir ve günlük kazancı 30-40 liradır. Bu insanlara 10-15 bin lira ceza yazıldığında bunu ödeyemezler. Şahsen, küçük bir esnaf olarak fotoğrafçılık yapıyorum. Günde bir veya 2 tane vesikalık fotoğraf çekiyorum. Ben 41 yıl çalışsam da bu cezayı ödeyemem. "ifadelerini kulandı.

DEDAŞ'ın, kafasına göre ceza yazdığını öne süren Bozdağ, "Kimine bin, kimine 5 bin lira ceza yazıyor. Sayaç okuyucular ve kaçak kontrol ekipleri sırf prim alabilmek için kafalarına göre farklı miktarlarda vatandaşlara ceza yazıyorlar. DEDAŞ'ın bu yediği haram paraları ben kendim helal etmiyorum." diye belirti.

Hastanede tedavi gördüğü sırada ceza kesildiğini söyleyen Bozdağ, "Ben 9 defa ameliyat geçirmiş biriyim. 2016'dan buyana tedavi görüyorum. Raporlarım bende hepsi mevcuttur, gösterebilirim. Bana uygulanan cezalar, hastanede olduğum dönemlerde gelmiş ve bundan da hiç haberim yok. Böyle bir şey olamaz DEDAŞ'ın kanunu ve adaleti nasıl işliyor ben anlamadım." şeklinde konuştu.

"DEDAŞ'ın kestiği her ceza doğru değildir"

İşyerinde tüketilebilecek enerji miktarına da değinen Bozdağ, "Bu 30 metrekarelik iş yerimde 3-5 tane ampul ve bir bilgisayar kullanıyorum ve bana gelecek elektrik faturası bellidir. 41 bin liralık burada ne kullanmış olabilirim?" diye sordu.

Hukuki sürece vurgu yapan Bozdağ, "Hukuku olarak bir 2 avukatla görüştüm. Bunu mahkeme yoluna süreceğimi söyledim. Avukatların bana söylediği DEDAŞ'ın dava dosyalarının çoğun da ret cevabı geliyor. Bununla ilgili savcı ve hakimlerimizden de isteğim şudur DEDAŞ'ın kestiği her ceza doğru değildir." ifadelerini kulandı.

DEDAŞ'tan açıklama

Konuya ilişkin DEDAŞ yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, söz konusu şahsın kaçak elektrik kullandığına dair kanıtlarının olduğu, habere konu olan 41 bin liranın ilgili yasal mevzuat gereğince uygulandığı ve yaptırımlarda herhangi bir kişiye özel muamelenin söz konusu olmadığı belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.