"DEDAŞ'ın hilesini kendi videosuyla ortaya çıkarttık"

"DEDAŞ'ın hilesini kendi videosuyla ortaya çıkarttık"

Batman'ın Kozluk ilçesinde kaçak elektrik kullanmadıkları halde haklarında ceza kesildiğini ileri süren vatandaşlar, kaçak testinde yapılan hileyi, DEDAŞ'ın çektiği videoyla ortaya çıkardıklarını söylediler.

Batman'ın Kozluk (Hezo) ilçesi Tuzlagözü köyü Örnek mezrasında ikamet eden aynı aileden 3 DEDAŞ abonesine toplamda 6 bin lira değerinde ceza kesilmişti. Kaçak elektrik kullandıklarına dair hiçbir ispat olmadan kendilerine ceza kesildiğini iddia eden mezra sakinleri, yaşanan duruma tepki göstermişlerdi.

Kaçak kullandıklarına dair mahkemeye somut delil olarak sunulan videoyu izleyen mezra sakinleri, DEDAŞ ekibinin elektronik cihazını faza bağlayacağına nötr olan bir kabloya bağladığını ve bunu kaçak kullanıma kanıt olarak gösterip, ceza yazdığını ortaya çıkardılar.

Mezra sakinlerinden Tekin Altuner, sayılar arasındaki değişkenlik baz alınarak kaçak kullanım ispatı diye ortaya çıkarılan videoların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Altuner, "Kaçak ekibi geldi, benim elimde bulunan aynı cihazı giriş kablosuna verdi. Bize gönderdikleri videoda, ellerindeki cihazı faza vuracaklarına nötre vurdukları görülüyor. Sanki bu ortaya çıkmayacak mı? Sen faza vurmuyorsun. 'Ben nasıl para kazanacağım, DEDAŞ'a nasıl para kazandıracağım?' diyerek milleti resmen dolandırıyorsun. Bu böyle olmaz. Gerçekten de sen görevini yerine getirmiyorsun. Görevini hakkıyla yapsaydın kalkıp da nötre, boş kabloya değil faza vururdun. DEDAŞ'a sesleniyorum, bu usulsüzlük değil de nedir?" dedi.

"Elinizdeki videoları kamuoyuyla paylaşmaktan neden çekiniyorsunuz?"

DEDAŞ'ın, kaçak iddiasıyla ilgili videoyu kamuoyuyla paylaşmaktan çekinmesine anlam veremediğini anlatan Altuner, sözlerine şöyle devam etti:

"Cihaz kablolara temas edilirken görüntülerin çekilmemesine dikkat edildi ancak sayı işleminde görüntüler alınarak kaçak kullanıma somut delil olarak sunuldu. Sizin bize gönderdiğiniz videoda adam kalkmış şuna atacağına buna atıyor. Tabi ki kaçak diye çıkacak. Çünkü bu başka bir odaya giden nötr kablodur. Sen faza atsan ikisi de aynı rakamı verecek. Bu dolandırıcılıktan başka bir şey değil. Sen kalkıp millete resmen boşu boşuna ceza kesiyorsun. Ben bunun peşini hiçbir şekilde bırakmayacağım. Ne şekilde olursa olsun, saatimiz buradadır. Siz bize video gönderdiniz, bizim elimizde kanıt var. Sizin videonuzu da kamuoyuyla paylaşacağım. Madem sizin elinizde video var, kamuoyuyla paylaşın. Elinizdeki videoları kamuoyuyla paylaşmaktan neden çekiniyorsunuz?"

"Verdiğiniz videonun orijinalini gönderiyorum"

DEDAŞ'ın kendisine verdiği videonun orijinal halini paylaşacağını dile getiren Altuner, "Ceza kesilen bir abone için video kaydı yoktur. Bir abonesine nötr üzerinden, diğer abonesine ise tutanak tutularak ceza yazıldı. Neymiş efendim? Kendi aralarında tutanak tutmuşlar. Bakmışlar ki bunda da kaçak yok, ne yapalım? Biz kendi aramızda tutanak tutalım. Ne de olsa adam zengindir diye ceza keselim. DEDAŞ ekipleri, 11398280 nolu abonenin video kaydı varsa kamuoyuyla paylaşın ki biz de inanalım kaçak kullandığımıza ama ben kesinlikle kaçak kullanmadım. Siz kalkıp kafanıza göre ceza kestiniz. Siz diğer abonemde de kalkıp usulsüzlük yaptınız. Aynı usulsüzlüğü bu aboneme de yaptınız. Neymiş? İki abone de aynı kişinin üzerinde. Biz diğer abonede böyle yaptık, video çektik. Diğer abonede kaçak yok, hiçbir şey yok. Ona da tutanak üzerinde ceza keselim. Mademki tutanak tutuyorsunuz, benim imzam nerede? Bana da imzalatın ki ben de kaçak kullandığımı bileyim. Siz mahkemeyi bile dolandırdınız. Verdiğiniz videonun orijinalini gönderiyorum. Buyurun, görün. Millet de görecek sizin ne yaptığınızı." ifadelerini kullandı.

"DEDAŞ, halkın kendi sorununu basınla paylaşmasından neden rahatsız oluyor?"

"DEDAŞ verdiğimiz dilekçeleri bile kale almıyorken, halkın kendi sorununu basınla paylaşmasından neden rahatsız oluyor?" diyen Altuner, "DEDAŞ, mademki elinizde video kaydı var ve iddianızda samimisiniz bunu mertçe basınla paylaşın. Paylaşamazsınız. Çünkü elinizde somut bir delil yok. Sizin bize gönderdiğiniz videoda ve bizim çektiğimiz videoda sizin yaptığınız her şey ortaya çıkıyor. Siz burada milleti dolandırıyorsunuz. DEDAŞ ekiplerine sesleniyorum: Bizi burada mağdur duruma düşürüyorsunuz. Biz kaçak kullanmadık ve kaçak kullanmadığımız her türlü belli. Sizin ekip arkadaşlarınız gelip cihazı saatin nötr girişine vuruyor, orada zaten belli olmaz. Neden faza vurmuyorsunuz? Mademki kendine bu kadar güveniyor, gelsin bir faza ve bir nötre vursun. Vurdukları zaman aradaki usulsüzlüğü öğrenecekler. Şu anda mağdur durumdayız." şeklinde konuştu.

"DEDAŞ'ın yaptığı açıklamalar doğruları yansıtmıyor"

Altuner, konuyla ilgili olarak şirket tarafından yapılan açıklamanın doğruları yansıtmadığını söyleyerek, şunları söyledi:

"DEDAŞ yaptığı açıklamada İlke Haber Ajansını hedef tahtasına oturtup tek taraflı haber yapıyormuş gibi gösteriyor. DEDAŞ'ın yaptığı açıklamalar doğruları yansıtmıyor. Basın mensubu, Kozluk DEDAŞ İlçe Müdürü Ozan Atlığ'ı yanımda aradı. ‘Müdürüm, bu vatandaşlar şu anda mağdur durumdalar. Bunlar kaçak kullanmadıklarını iddia ediyorlar. Siz ne diyorsunuz? Yayımlayalım mı yayımlamayalım mı?’ dedi. Müdür, ‘Yayımlayın, bizim taraftan herhangi bir sıkıntı yok. Ne gerekiyorsa yapın.’ dedi. Müdür, basın mensubuna açıklama yapamayacaklarını ifade etti. Gazeteci, ‘Müdürüm, bu vatandaşlar her ay düzenli olarak 70-80 TL faturalarını ödüyorlar. Bu neyin nesidir?’ diye sorunca ‘O fasa fisodur, yani normal elektrik değil.’ dedi. Öyle bir şey mi var kardeşim? O zaman herkesten fazla para alıyorsun. Bu sorunumuza el atacak yetkili bir merci yok mu? Bu zulmü bana yapmışsa mutlaka başka vatandaşlara da yapmıştır. Çünkü bugün burada kullanmadığım elektrikten bana usulsüzce ceza gelmişse diğer vatandaşlara da gelmiştir. Aynı şekilde diğer vatandaşlar da mağdur durumdadır. Çok kişi vardır. Ben beyaz eşya tamirinden, elektronik kısmından az çok anlıyorum. Anladığım için ben bu videodaki usulsüzlükleri çözdüm zaten. Bazı vatandaşlarımız var, bu işten anlamıyor. DEDAŞ ceza kesiyor, videoyu gösteriyor. Bunlar da gidip cezayı tıpış tıpış ödüyorlar. Gerçekten de bunlar usulsüzlük yapmıştır. Artık buna yetkili bir merci el atsın. Gerçekten şu anda mağduruz."

"Mahkemeyi bile dolandırmışlar"

Son olarak Altuner, "Bu videoyu mahkemeye delil olarak göstermişler. Mahkemeyi bile dolandırmışlar. Şu anda işin aslını, gerçeğini yansıtan videoyu onların videolarıyla karşılaştırdığımız zaman nasıl bir uyanıklık yaptıkları piyasaya çıkıyor. Bunun peşini bırakmayacağım. İki aboneme kesinlikle haksızlık yapılmış. Cihazın hangi kabloya vurulup hangi rakamın çıktığı şeklinde net görünen video çeksinler. 10 saniyelik video olmasın. Biz 10 saniyelik videoya karşıyız. Kabloları nereye yerleştirdiklerini göstersin, millet görsün. Hilelerini kendi videolarıyla ortaya çıkarttık. Eğer ki devlet bu işin peşini bırakmazsa bu işi çözer." dedi.

DEDAŞ'ın, "Hukuken ispatı olan kaçak kullanıma medya kanalıyla savunma yapılmamalı." şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Altuner, "Biz kimin yanına gideceğiz? DEDAŞ'ın yanına gidiyoruz, 'Dilekçe verin.' diyorlar. Dilekçe veriyoruz, dilekçelerimiz onaylanmıyor. Hiçbir şekilde sonuç alamıyoruz. Medyaya başvurduğumuzda da 'Niye medyaya başvuruyorsunuz? Medya niye yayınlıyor?' diyorlar. Kardeşim, siz sorunlarımızı gideremiyorsunuz. Biz sorunlarımızı medya yoluyla dile getirmeye çalışıyoruz. Senin görevin ceza kesmekse onların da görevi yayınlamaktır." ifadelerini kullandı.

"Tespit ettiğimiz hilekârlıkla Türkiye'nin her yerine ceza yazabilirler"

Şirket ekibinin, kanıt diye gösterdiği videoda cihazın hangi kabloya vurulduğuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ceyhan Altuner ise "Gerçekte kaçak yok fakat hile yapıldığı zaman kaçak var. Bunu yaptıkları zaman Türkiye'nin her yerine ceza yazabilirler. Artık vicdanlarına kalmış, vicdanları el verse ceza keserler, el vermese kesmezler. Gelip tekrar bizim saatlerimizi deneyebilirler. Hiçbir yerde herhangi bir kopukluk yoktur. Ortadaki plan şu: Cihazı faza hafif değdirdiği zaman sayı az oluyor ve kaçak kullanım cezası kesiyor. Hile yapmadan makineyi fazın ortasına koyduğun zaman (faz ortadan çeker) gerçek rakamı yansıtıyor. Bunu bilmeyen bir insan kaçak kullandığını zanneder." şeklinde konuştu.

Öte yandan, konuyla ilgili yayımlanan haberin ardından bize ulaşan bazı köylüler, haberde belirtilen aynı durumun mağduru olduklarını söylediler. Bazı vatandaşlar ise konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak, tepkilerini dile getirmeye çalıştılar.

İLKHA
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.