Demokratikleşme Paketi'nin Doğu'ya etkisi nasıl olur?

Demokratikleşme Paketi'nin Doğu'ya etkisi nasıl olur?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sivil toplum kuruluşları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Demokratikleşme Paketi'ni olumlu karşıladı.

Star'da yer alan habere göre; Doğulu işadamları paketin çözüm süreciyle başlayan huzur, barış ve güven ortamını daha da arttıracağını söylediler.


ŞAHİSMAİL BEDİRHANOĞLU (Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği Başkanı): Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılması, yerel seçimlerin tartışmaya açılması önemli. Köy isimlerinin iadesi ve harflere özgürlük getirilmesi ve andımızın kaldırılıyor olmasını önemli görüyoruz. Ancak seçim barajının düşürülmesini düşünüyorum. Seçim barajının makul bir seviyeye çekilmesi de önemli bir demokratikleşme olur.

ÖZGÜR ÇALAPKULU (Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili): Açıklanan değişiklikler, Türk demokrasisine olumlu katkı yapacak. Çünkü, çok önemli değişiklikler yer alıyor. Beklentilerin tamamını karşılaması mümkün değil. Bu nedenle eleştiriler de mutlaka olacaktır. Bunun ardından başka yeni düzenlemeler de mutlaka yapılacaktır. Bu değişikler geçmişte yapılan yanlış uygulamaların düzeltilmesi açısından çok önemlidir.

SERVET TAŞ (Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): Anadilde propaganda hakkı çok olumlu bir adımdır. Özellikle Kürtçede kullanılan x,q ve w harflerinin serbest edilmesini de olumlu buluyoruz. Bunlar şu an için yeterli değil ancak olumlu adımlardır.

ALİ CAN EBEDİNOĞLU (Esnaflar Sanatlar Oda Başkanı): Genel anlamda Türkiye’de Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar bazı tabuların yıkılması anlamında çok önemli bir adım. Her şeyin bir anda değişmesini beklemek doğru değil. Bana göre bu paket ilk adım olarak çok önemli. Sayın Erdoğan’ın sadece bununla yetinmeyeceğiz demesini bile önemsiyorum. Umut dolu konuşmaydı. Türkiye’deki herkesimin bu açıklamaya sahip çıkması gerekiyor. Harflere bile özgürlük geldi. Yasal düzenlemelerin yapılması için Meclis’teki partiler de destek vermeli.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.