Dengbêjlik kültürünü tekrar canlandırmamız gerekir

Dengbêjlik kültürünü tekrar canlandırmamız gerekir

Dengbêjlik kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kayapınar Belediyesi tarafından Kaldırım köyünde dengbêjlik etkinliği düzenlendi.

Dengbêjlik kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kayapınar Belediyesi tarafından ‘Bir Köy Bin Tebessüm’ etkinlikleri kapsamında, Kayapınar ilçesine bağlı Kaldırım köyünde dengbêjlik etkinliği düzenlendi.

Kayapınar Belediyesi tarafından, Şevberk (Dengbêjlik) kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ‘Bir Köy Bin Tebessüm’ projesi hazırlandı. Proje çerçevesinde Kayapınar ilçesine bağlı Kaldırım köyünde düzenlenen dengbej etkinliğinde. dengbêjler tarafından kilam ve sitranlar seslendirildi.

Etkinliğe katılan Kayapınar Kaymakamı ve Kayapınar Belediye Başkanı Mustafa Kılıç, Diyarbakır ve kültürünü sevdiklerini ifade ederek, Belediye olarak, bu kültürün yaşatılması için tüm imkânları seferber edeceklerini söyledi.

Kültür Müdürlüğü tarafından  köy meydanında düzenlenen etkinlikte, dengbejler, def ve kaval eşliğinde kilam ve sitranlar seslendirdi.

Başkan Kılıç, etkinliğin ardından Köylülerin sorunlarını ve sıkıntılarını dinledi.

Etkinlik sırasında konuşan Kayapınar Kaymakamı ve Kayapınar Belediye Başkanı Kılıç, Diyarbakır'a ilk geldiğinde dengbêj kültürünü duyduğunu ifade ederek, “Zaten halk edebiyatı ve halk ozanlarına hayranlığım var. Onlarla ilgili çalışmalarım da var. Bu kültürü yaşatmaya karar verdik. Köylerde de bu kültür kaybolmaya yüz tutmuştu. Yüz yıllardır süren geleneğin Diyarbakır'da yok olması hoş bir şey değil tabii. Biz de Kültür Müdürlüğümüzle bir çalışma yaparak, dengbejlik yapanlarla bir araya geldik. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösterin, köylerde bu geleneği tekrar canlandıralım. Muhtarlarımız vatandaşlarımızla konuştuk onların da hoşuna gitti. Böyle bir geleneği tekrar başlattık köy, köy geziyoruz. Akşamları evlerde bir araya geliyorlar. Güzel bir kültür yaşayacak ve devam edecek” dedi.

“Diyarbakır, Kültürünü seviyoruz ve gerekli çalışmaları yapıyoruz” diyen Başkan Kılıç daha sonra, şunları söyledi: “Her türlü desteği de belediye olarak veriyoruz. Bu kültürün tekrar hayata geçmesi yeniden canlanması için bundan sonra da artarak devam edecek. Vatandaşlarımız tekrar bu sayede kardeşlik duygularını canlandırıyor. Çocuklarına aktaracaklar ve çocuklar içerisinde de bu kültüre hayranlık duyulacak. Dengbej geleneğini sürdüren çocuklar olacak. Onlarla da ilgili gerekirse eğitim çalışmaları başlatacağız. Kültürümüzü yeniden ayağa kaldıracağız. Bütün köylerde bunu yapacağız, eski köy odalarını yeniden canlandıracağız”

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.