Deprem konutlarında göçük riski

Deprem konutlarında göçük riski

Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı Gökdere köyünde yapılan deprem konutlarının köyü adeta harabeye çevirdiğini ifade eden köy sakinleri, evlerin sağlam zemine oturtulmamasının yanı sıra her an göçük riski taşıdığını söyledi.

ELAZIĞ - Palu Gökdere (Erdürük) köyünde yapılan deprem konutlarının, köyü harabeye dönüştürmesinin yanı sıra riskli alanlar, göçük tehlikesi, yol sorunu ve evlerin sağlam zemine yapılmaması köy halkını çileden çıkardı. Yıllardır kaderlerine terk edildiklerini belirten köy sakinleri, sorunları için kendilerini muhatap alan bir yetkili bulamamaktan yakınıyor.

 

Kimse ilgilenmeyence evlerini korumak için kendi imkanlarıyla istinat duvarı yaptıklarını ifade eden köy halkı, fakat bu duvarların da yağışlara dayanamayarak yıkıldığını söyledi.

 

Köylerinin 200 hanelik bir nahiye olduğunu söyleyen köy halkından Hüseyin Demirdağ, yapılan devlet konutlarının sonrasında köylerinin adeta harabeye dönüştürüldüğünü ifade etti. Konutların temel kazımında çıkan molozların köy yollarına bir kısmının da evlerin arkalarına döküldüğünü söyleyen Demirdağ, hâlbuki bu moloz ve pasaların köyün 3 veya 5 kilometre uzaklığına dökülmesi gerekiyordu.

 

Bu sene yağışların olmamasından dolayı yolların biraz daha kullanıldığını dile getiren Demirdağ, yola serilen molozların göçmemesini yağışın az olması bağlayarak, "Yollar kötü de olsa kullanılıyor. Yarın bu yollardan araçlar geçemeyecek çünkü yollar yer yer 3 metre yükseltildi, göçmesi kaçınılmazdır. Ayrıca altlarında bulunan evler de hepsi risk altında çünkü göçme olursa evler bu molozların altında kalacak." şeklinde konuştu.

 

Yolsuzluk yapıldığı iddiası
Köy halkının kendi imkânlarıyla yaptıkları istinat duvarının yıkılarak yerine yenisinin eksik yapıldığını söyleyen Demirdağ, "İstinat duvarının eksik yapılmasıyla evler risk altında bırakıldı. 60 metre yapılması gereken duvar, 35–40 metre yapıldı." Dedi. Demirdağ, ayrıca 60 metre istinat duvarı yapılmış gösterilerek yolsuzluk yapıldığını da iddia etti.

 

Konutların sağlam yapılmadığını ifade eden köy halkından Hasan Ördek ise, "Konutların yapımında buraya kontrol için bir mühendis gelmedi. Ölüm, afet Allah'ın işi, Palu depreminde can veren 50 kişi, Okçular köyünde bir Keko yetim kaldı. Bir deprem daha olursa bin Keko yetim kalacaktır." diyerek konutların risk taşıdığına dikkat çekti.

 

Madem para alacaksınız kusursuz yapmalısınız
Konutların ücretsiz yapılmadığını vurgulayan Ördek, "Yarın bayındırlık makbuzuyla, kalemiyle, mürekkebiyle ensemize binecektir, parasını isteyecektir. Madem para alacaksınız kusursuz yapmalısınız. Yollarımız, caddelerimiz harabe halde kalmamalıdır. Sele maruz kalacak yerlere menfez ve köprü yapılmalıdır. Göçük ihtimalinin olduğu yerler istinat duvarlarıyla güçlendirilsin. Köy hizmeti böyle olmalıdır, olmak zorundadır. Bunları dile getirdiğimizde bizleri muhatap dahi görmüyorlar." şeklinde konuştu.  (Yasin Kavaklı - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.