"Depreme dayanıksız binalar dönüştürülecek"

"Depreme dayanıksız binalar dönüştürülecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gelecek seneyi pilot yılı ilan ederek, Türkiye'de depreme dayanıksız ne kadar bina varsa bir takvim ile bunları yavaş yavaş dönüştüreceklerini söyledi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Bursa'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile bir araya geldi. Tarihi belediye binasında gerçekleşen ziyarete Vali İzzetin Küçük, milletvekilleri ve bazı ilçe belediye başkanları da katıldı.

Özhaseki, burada yaptığı açıklamada, "Deprem gerçeğinin her gün bize kendini hissettiriyor olması biraz daha bizim bu konularda atak olmamızı icap ettiriyor. Bursa'da başlamış olan ve devam eden kentsel dönüşüm noktasındaki gayretleri yakından da takip ediyoruz." dedi.

"Senede yaklaşık 500 bin bağımsız birimi dönüştürmeyi hesaplıyoruz"

Yılda yaklaşık 500 bin bağımsız birimi yenilemeyi, değiştirmeyi, dönüştürmeyi hesapladıklarını belirten Özhaseki, "Bizim yetki verdiğimiz iki ilimiz var: Birisi İstanbul, diğeri Bursa. İstanbul'a yetkiyi bırakırken bakanlıkta hiçbir yoğunluk artışı yapılmaksızın 'Bina bazlı dönüşümlerde siz yetkilisiniz.' diye yetki verdik. Ama Bursa'da biraz daha özel hassasiyet gözeterek, 'Başkanımızın da istediği ve talebiyle 0,50'ye kadar emsal artırılabilir.' dedik. Bu konuda müthiş çalışmalar yaptık. Bakanlar Kurulundan, ekonomik kurullardan geçti, sene sonuna kadar bunu inşallah yasalaştıracağız. Sonra da gelecek seneyi biz pilot yıl ilan ederek tüm Türkiye'de depreme dayanıksız ne kadar bina varsa onu bir takvimle dilimleme içinde yavaş yavaş dönüştüreceğiz. Hedefimiz de büyük. Senede yaklaşık 500 bin bağımsız birimi yenilemeyi, değiştirmeyi, dönüştürmeyi hesaplıyoruz. Bunların bütün matematik hesapları da yapıldı. Finans kaynakları, rezerv alanları hesaplandı. İstanbul başta olmak üzere Anadolu'ya doğru bütün illerimizde yaygın vaziyette bu çalışmaları yapacağız." diye konuştu.

İLKHA






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.