Depremzedelerin cami çilesi

Depremzedelerin cami çilesi

Van'ın Erciş ilçesinde namazlarını aşırı sıcaklığın altında çadır mescitte kılan Ulu Camii cemaati, 2 yıldır çektikleri bu sıkıntının giderilmesi için gerekenin yapılmasını istedi.

VAN - Van Erciş'te 2011 yılında meydana gelen depremde Park Camii olarak bilinen Erciş Ulu Camii yıkıldığından dolayı, Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından çadır mescit yaptırılmıştı. Brandadan yaptırılan çadır mescit, kışın dondurucu soğuğu ve yazın aşırı sıcağında çekilmez olduğunu belirten camii cemaati, yetkililere sitem etti.

 

Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen…
Camii cemaatinden olan çevre esnafından İsmail Habanoğlu, "Sıkıntımız cami eksikliğidir. Cuma namazlarını dışarıda kılıyoruz. Kışın karın üstünde namaz kılıyorduk. Şimdi de sıcağın altında namaz kılıyoruz. Depremin üzerinde 2 yıl geçmesine rağmen ibadet yerleri için daha bir şey yapılmadı. Bir çözüm bulunmasını istiyorum" dedi.

 

Doğu bölgesi hepsi sahipsizdir
Camii cemaatinden Mustafa Keleş (64) de, "Cami içi sıcaktır. Kimse sahip çıkmıyor. Çünkü bizim memleket sahipsiz memlekettir. Doğu tarafı hepsi sahipsizdir. Hala insanların çoğu konteynırlerde kalıyor" diye sitem etti.
İbadet yerlerinin kışın soğuk, yazın sıcak olduğunu belirten Ahmet Ay (52), ibadet yerlerine fazla özen göstermediğine dikkat çekerek, buraya güzel bir caminin yapılmasını istediklerini söyledi.

 

Cami cemaatinden Mehmet Kaya da, "Genelde bu mescitte namaz kılıyorum. Burası çok sıcak. İbadetlerimizi güzel yapabilmemiz için acilen bir cami yapılması şarttır. Yetkililerin bu duruma bir el atmaları gerekir" diye konuştu.

 

Ağrılı olduğunu ve Erciş'te ikamet ettiğini söyleyen Yusuf Keleş, "Cami çok sıcak. Çözümü için bir şeylerin yapılması lazım. Yetkililerden gerekenin yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Yetkililer caminin böyle olduğunu biliyorlar
İsmini vermek istemeyen ve herkesin bu sıkıntıyı bildiğini söyleyen bir diğer vatandaş da, "Yetkililer caminin böyle olduğunu biliyorlar. Bu memleket doğu memleketidir. İnsanlar ne kadar kötülük yapsalar bile gelip cami de namaz kılıyorlar. Ama cami yok. Kimi insan namazını çadırın dışındaki gölgelikte kılıyor. Yüzde 50 oy alan hükümet bu durumu bilmez mi? Her şeyi biliyorlar. 90 bine (milyara) konut yapıp kiracılara satmasını biliyor. Peki, cami yapmasını bilmiyor mu?" diye sordu.

 

Kuran Kursuna çocuklar gel(e)miyor
İsmini vermek istemeyen başka cami cemaatinden bir başkası ise, "Kuran kursları başladı. Mescit sıcak olduğu için çocukların sayısı normalde 30'un üstünde olması gerekir ama bu sayı ancak 10-15'tir. Cami hocalarımızın da bizler gibi bu sıcağın altında sıkıntı çektiğini biliyoruz. Mescit çarşı merkezinde olduğu için camii cemaati çok oluyor. Bunun için yetkililere buradan seslenerek bu mescide bir çare bulmaları istiyorum" diyerek çocukların bu camiye gel(e)medikleri belirtti. (Hamza Kaya - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.