​DESOB’dan esnafa destek çağrısı

​DESOB’dan esnafa destek çağrısı

​Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, kent esnafının pandemiden dolayı borçlarını ödeyemediklerini belirterek yapılandırma kanununda değişiklik yapılması çağrısında bulundu.

Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, vergi yapılandırmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Coronavirus’ten dolayı esnaf ve sanatkârların, iş yeri ve evinin kirasını ödeyemediğini belirten Ebedinoğlu, mart ayında kapanan iş yerlerinin borcunun daha ödenmeden ikinci kez iş yerlerinin kapatıldığını söyledi.

Ebedinoğlu, "Esnafa kira, elektrik, su ve doğalgaz gibi ödemelerine bir destek sağlanmazsa bu kez çok sayıda esnaf iş yerini açmamak üzere kapatmış olacak. Haziran ayında normalleşme süreci başlamış olsa da birçok esnafın işleri yüzde 30 kapasite ile dönüyordu. Bu da esnafın Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait olup sonbahar aylarına ertelediği borçlarını ödemeye dahi yetmiyordu. En azından devlete olan borçlar yeniden yapılandırılacak diye sevinirken bir kez daha gelen kapatma kararları esnafı perişan etti. Esnafın kepenklerini bir daha açılmamak üzere kapatmaması için mutlak surette esnafa kira yardımı yapılmalı, kapalı olunan dönem için elektrik, su ve doğalgaz paraları alınmamalı. Ayrıca, esnafın yanında çalışan kalfa ve çırak için kolaylaştırılmış kısa çalışma ödeneği uygulaması getirilmeli." dedi.

"Esnaf kepenkleri ya da kontağı kapalıyken borçlarını yapılandırsa dahi ödeyemez"

Yapılandırma kanunun yeniden TBMM’den görüşülmesi gerektiğinin altını çizen Ebedinoğlu, "Hasta sayıları arttıkça esnafın umudu da azalıyor. Toplumun en az yüzde 60’ının aşılanmasına kadarki süreçte esnafın ayakta kalması imkânsız. Bu dönemde etkin bir mali destek olmazsa çok sayıda esnaf, bir daha açılmamak üzere kepenklerini kapatacak. Borç yapılandırması kanunu yeniden TBMM’de görüşülmeli. Ertelenen vergi ve primler yapılandırmaya dâhil edilmeli. Borçların ödenebilmesi için bu tek başına yetmez. Esnaf kepenkleri ya da kontağı kapalıyken borçlarını yapılandırsa dahi ödeyemez. Bunun için en az 6 ay ödemesiz bir dönem olmalı ki aşı uygulaması başlayıp işler yeniden açılmaya başladığında esnaf da borçlarını ödemeye başlasın. Zaten ekonomik olarak çok zor bir dönem yaşayan esnafın üstüne bir de pandemi yükü bindi. Bu nedenle, bugüne kadar yapılanlardan farklı olarak borç ödeme vadeleri 60 aya çıkarılmalı." ifadelerini kullandı.

"Yapılandırma kanununda değişiklik yapılmalıdır"

Ebedinoğlu, "Kira yardımı, elektrik, su ve doğalgaz desteği, kısa çalışma ödeneği gibi giderler için hükümet doğal olarak kaynak arayışı içine girecektir. Diğer taraftan yapılandırma kanununa kesinleşmemiş borçların yapılandırılması, matrah artırımı (vergi barışı), imar barışı gibi düzenlemeler dâhil edilmedi. Bu düzenlemeleri ekleyecek şekilde yapılandırma kanununda değişiklik yapılırsa ilave gelecek kaynak esnaf için kullanılabilir. Bu tür uygulamalardan gelecek ilave kaynak esnafımıza bu dönemde can suyu olur. Hem vadelerin uzatılması hem de kaynak yaratacak yeni düzenlemelerin eklenmesi için yapılandırma kanununda değişiklik yapılmalıdır." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler