Devlet uykuda yakalandı

Devlet uykuda yakalandı

Önceki gece saat 03:00 sularında uykunun en derin olduğu bir zaman diliminde Cizrede 6-7 Ekim manzaraları yaşandı

Önceki gece saat 03:00 sularında “uykunun en derin olduğu” bir zaman diliminde Cizre'de “6-7 Ekim” manzaraları yaşandı“Kamu güvenliği”nin ağır bir şekilde tacize uğradığı gece boyunca mütedeyyin insanların evleri uzun namlulu silahlarla tarandı. PKK'nın bir süre önce özerklik ilan ettiği Nur Mahallesi'ndeki olaylara  hendekler kazıldığı için güvenlik güçleri sabah saatlerinde müdahale edebildi. Ancak 3 kişinin hayatını kaybetmesinin önüne geçilemedi.

Valilik :3 Kişi Öldü 3 Kişi Yaralandı

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, saat 03.00 sıralarında Cizre'nin Nur Mahallesi'nde silah seslerinin gelmesi üzerine bölgeye ekiplerin sevk edildiği belirtildi. Açıklamada, çıkan olaylarda Yasin Özer, Abdullah Deniz ve Barış Dalmış'ın  öldüğü, Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga'nın yaralandığı kaydedildi.

“Evlerinizden çıkmayın dediler ama zaten çıkamıyoruz!”

Olayın görgü tanıklarından M.C'nin anlattıkları da hayli manidar. “Evlerimize kurşun yağarken 155 polis imdatı aradım, polisin bize tavsiyesi evlerinizden çıkmayın oldu. Kanım dondu. Emniyet güçleri mahalleye giremediler. Evde eşim ve çocuklarım vardı. Hedef gözeterek ateş ediyorlardı. Polisi aradık, bize evlerinizden çıkmayın dediler. Zaten öyle bir şansımız yok ki. Çıkarsak ölürüz.”

“Hiç bir yetkili müdahale edemedi”

Gazetemize açıklamada bulunan mağdurlardan A.K., “Gece yarısı neye uğradığımızı şaşırdık. Can havliyle çocuklarımın odasına koştum. Uzun namlulu silahlarla taradılar. Çocuklarım ve eşim hâlâ şoktalar, güvenlik güçleri  bu barbarları artık durdurmalı. 6-7 Ekim olaylarını benzeri Şırnak'ta yaşandı. Can güvenliğimiz yok ” şeklinde konuştu. Görgü tanıklarının anlattığına göre; Memu Zen Kültür Merkezi inşaatı ve bazı evlerin damlarının da aralarında bulunduğu 6 noktada mevzilenen PKK'lılar mahalleye kurşun yağdırdılar.

Suriye'nin Kobani bölgesinde öldürülen bir YPG'linin cenazesinin Cizre'ye getirilmesi nedeniyle ilçede olaylar çıktı. PKK'nın gençlik ve asayiş yapılanması olduğu iddia edilen YDG-H üyeleri, cenaze nedeniyle Nur Mahallesi'nde çadır kurarak nöbet tutmaya başladı. Bu sırada yaşanan gerginlikten dolayı YDG-H üyeleri ile HÜDA-PAR'a yakın kişiler arasında kavga çıktı. Kavganın büyümesi üzerine silahlı çatışma çıktı. Çatışmalar sırasında HÜDA-PAR'a yakınlığıyla bilinen bazı kişilerin evleri ateşe verildi. YDHG'liler uzun namlulu silahlarla Hüda-Par üyesi olan kişilerin evlerini kuşattı ve çatışmalar sabah saatlerine kadar sürdü. Çatışmalar özellikle Nur Mahallesi'ndeki bazı sokaklarda yoğunlaştı. Çatışmaya müdahale etmeleri için polis ekipleri sevk edildi ama polis panzerleri PKK'nın bir süre önce özerklik ilan ettiği Nur Mahallesi'ndeki olaylara YDGH üyeleri tarafından daha önceden kazılan hendekler nedeniyle müdahale edilemedi. Şiddetli çatışmaların yaşandığı mahalleye güvenlik güçlerinin müdahale edemedi. Yakılan evlerdeki yaralılar  ve mahallede çok sayıda vatandaş sabah saatlerine kadar yardım bekledi.

Hiç Bir Yetkili Müdahale Edemedi

Gazetemize açıklamada bulunan mağdurlardan A.K “Gece yarısı neye uğradığımızı şaşırdık. Can havliyle çocuklarımın odasına koştum. Kurşunlardan korunmak için evin en kuytu odasına kaçtık.  Uzun namlulu silahlarla taradılar. Çocuklarım ve eşim hala şoktalar, güvenlik güçleri  bu barbarları artık durdurmalı. 6-7 Ekim olaylarını benzeri Şırnak'ta yaşandı. Can güvenliğimiz yok ” şeklinde konuştu. Görgü tanıklarının anlattığına göre Memu Zen Kültür Merkezi inşaatı ve bazı evlerin damlarının da aralarında bulunduğu 6 noktada mevzilenen PKK'lılar mahalleye kurşun yağdırdılar. Saldırıya uğrayan evlerden birinde yangın çıkarken, vatandaşlar polisi aramalarına rağmen olaylara hiçbir yetkili müdahale edemedi.

Evlerinizden Çıkmayın Talimatı

Olayın görgü tanıklarından M.C'nin anlattıkları da hayli manidar. ”Evlerimize kurşun yağarken 155 polis imdatı aradım, polisin bize tavsiyesi evlerinizden çıkmayın oldu. Kanım dondu. Emniyet güçleri mahalleye giremediler. Evde eşim ve çocuklarım vardı. Hedef gözeterek ateş ediyorlardı. Polisi aradık, bize evlerinizden çıkmayın dediler. Zaten öyle bir şansımız yok ki. Çıkarsak ölürüz. Çocuklarım sürekli ağlıyor. Bir başka gece aynı şeyi yaşamayacağımızı kim garanti edebilir.Bu sefer canımızı kurtardık ya sonraki olaylarda.

Özel Aracı Yaktılar

Genelkurmay Başkanlığı, Cizre'de Bölücü Terör Örgütü'ne müzahir kişi veya kişiler tarafından Cizre'de bir şahsa ait özel aracın yakıldığını duyurdu.  Genelkurmay'dan yapılan açıklama şöyle: “Bölücü Terör Örgütüne müzahir kişi veya kişiler tarafından Şırnak/Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'nde bir şahsa ait özel araç yakılmıştır. Olayla ilgili olarak, Cizre Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli tahkikat başlatılmıştır.”

Kadın ve Çocukların Bulunduğu Evi Ateşe Verdiler

Mütedeyin ailelere ait evleri tarayan teröristler, içerisinde kadın ve çocukların bulunduğu bir evi de yaktılar. Ş.G isimli vatandaşa ait olan ev de banyoya sığınan anne ve 2 çocuğu uzun süre yardım bekledi.

Milli Gazete

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.