Devletin doğuya bir özür borcu var

Devletin doğuya bir özür borcu var

Şırnak'ta bir dizi incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, devletin doğuya bir özür borcu olabileceğini söyledi.

Şırnak'ta bir dizi incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısında" konuştu. Pakdemirli, devletin doğuya bir özür borcu olabileceğini ifade etti.

Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığına helikopterle inen Bakan Pakdemirli'yi Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, Ak Parti Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik karşıladı.

Pakdemirli, ilk önce İdil ilçesinde kayalıklardan düşerek omurgasını kıran ve Şırnak Devlet Hastanesinde tedavi edilen çoban Aziz Akut'u ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.  Akut'un sağlık durumu ile ilgili yetkililerden bilgi alan Bakan Pakdemirli, buradan Şırnak Valiliğine geçerek, Vali Mehmet Aktaş'la basına kapalı görüştü. Çıkışta vatandaşlara fidan dağıtan Pakdemirli, daha sonra Ak Parti Şırnak İl Başkanlığının konferans salonunda partililerle bir araya geldi.

Ardından, özel bir otelin konferans salonunda çiftçilere yönelik düzenlenen "Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısına" katılan Pakdemirli, "Belki devletin bizim dönem için demiyorum ama bizden önceki dönemlerde bir özür borcu olabilir. Doğuya bir özür borcumuz olabilir. Cumhuriyet tarihi boyunca belli kesimler tek tip, ulus devleti ile ötekileştirilmiş veya var sayılmamış. Aleviler, Kürtler ondan sonra Sünni vesaire ciddi bir ayrımcılık yapmışız. Ve herkesin etnik kimliğini istediği gibi yaşamasına cumhuriyetin yeni yönetimi razı olmamış." dedi.

"Türk-Kürt kardeşliği ezelden beri vardır ve sonsuza kadar da olacaktır"

Pakdemirli, " Bugünlerde böyle ulus devletçilik bir akımı varmış. İşte tek tip, tek tornadan çıkmayla toplum yaratma hevesiyle kötü bir niyet değil ama bazı kesimler yok sayılmış. Evet devletin belki de bu konuda bir özre ihtiyacı vardır. Ama bunlar zaten AK Parti döneminde oldu. Şu an herkes istediği şekilde etnik kimliğini yaşayabiliyor, istediğini yapabiliyor. Türkiye'nin Türk - Kürt meselesi diye bir şey yok, kalmamış durumda. Kürt cumhurbaşkanımız oldu, meclis başkanımız oldu, yardımcılarımdan bir kişi de öyle. Belki de teşkilatımızın yüzde 85'i doğu kökenli vatandaşlarımızdan oluşuyor. Hepsi ile son derece iyi ilişkiler içerisindeyiz. Türkiye'nin böyle bir meselesi yok, Türkiye'nin Türk ve Kürtlerin arasına girecek bir terör örgütüne ihtiyacı yoktur ve Kürt kardeşliği ezelden beri vardır ve sonsuza kadar da olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Şırnak'a son 17 yılda 596 milyon TL hibe"

Ak Parti hükümetince Şırnak'a yapılan hizmet, yatırım ve hibe desteklerini açıklayan Pakdemirli,

"Son 17 yılda Şırnak'a 596 milyon TL bu devlet hibe vermiş. Tarımsal hasılat Şırnak'ta 3 kat artmış. Bunca güvenlik sıkıntısına rağmen hasılatımız artıyor. Bu problemlerin olmadığını düşünün… Bu bölgede 6 - 7 mislini artırır. Genç çiftçilerimize 16 milyon hibe vermişiz. Kırsal kalkınmada 16 milyon hibe, büyükbaş hayvan sayımızda yüzde 208 artmış. Küçükbaş hayvan sayımız dört misli artmış. Sürt üretiminde 6 misli artmış ve 120 tona gelmişiz. Bal üretiminde 8 kat artmışız ve 373 tona üretmişiz. Orman ve su alanlarında 1,1 milyar yatırım yapmışız. İçme suyu, 2 adet baraj, 26 dere ıslahı, bir milyon fidan dikimi, 2 bal ormanı, Uludere mesire yeri, 260 aileye 5, 2 milyon lira hibe ve 12 adet meteoroloji istasyonu yapmışız. Sadece bizim bakanlığımız ile ilgili olanlar bunlar." şeklinde konuştu.

"Çiftçilerimiz elektriği yüzde 12 daha ucuz alacak"

Pakdemirli, son olarak şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz elektriği yüzde 12 daha ucuz alacak. Çiftçilerimizin borçlarını yüzde 10 yapılandırma ile yaptık. Şırnak'ta organize hayvan bölgesi yapmayı planlıyoruz. Devlet ve Su işleri ile ilgili Cizre ilçesine yıllık 19 milyon metreküp içme suyu verecek arıtma tesisini tamamladık. Silopi Başverimli beldemizin 2045 yılına kadar ihtiyacı olan suyu Başverimli beldemize getirdik. Uludere Dağdibi ve Beytüşşebap Bolağaç köyümüzde dereleri taşkınlardan koruyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Silopi Çalışkan beldemizde de dere ıslah çalışması başlattık. Şırnak merkezde ise dört tane dere ıslahı çalışmamız devam ediyor. Şırnak Uludere'de 5 adet barajımız tamamlandı. Karayolların yol değişikliği ile birlikte su tutmaya başlayacak. Tarım ve Orman genel müdürlüğü ile ilgili 16 aileye 500 bin lira hibe vereceğiz. Biz destek vereceğiz sizlerde üreteceksiniz. Çoluk çocuk ve çocuğunuzun geleceğini düşünün. Camilerinizi bombalayan, bizim yaptığımız barajları bombalayan, dikmiş olduğunuz ormanları yakan, taş üstünde taş bırakmayan mı yoksa sizlere hizmetkâr olamaya bir başkan adayı ile mi işbirliği yapacağız? Bu kararı birlikte alacağız."

Program, çiftçilerle çekilen toplu hatıra fotoğrafının ardından son buldu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler