Dicle Elektrik, Diyarbakır'da faizsiz tarımsal elektrik kredisini anlattı

Dicle Elektrik, Diyarbakır'da faizsiz tarımsal elektrik kredisini anlattı

Faizsiz tarımsal elektrik kredisiyle ilgili bilgilendirme kampanyasını sürdüren Dicle Elektrik, Diyarbakır'da basın mensuplarıyla bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı.

Dicle Elektrik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tarımsal sulama elektrik desteğiyle ilgili hizmet bölgesinde bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Dicle Elektrik ve Depsaş Enerji yetkilileri, borç yapılandırma ve başvuru şartlarıyla ilgili bilgi verdi.

Diyarbakır'da yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Ziraat Bankası tarafından tarımsal üretimde faizsiz kredi kullandırılmasına ilişkin uygulama esasları tebliğinin 15 Eylül 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğine dikkat çekerek, faizsiz destek kredisi için başvuran çiftçilerin borcunda ana para üzerinden de indirim imkânı sağlanacağını söyledi.

Toplantıda konuşan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "15 Eylül'de Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Türkiye'de elektrik enerjisini kullanarak tarımsal sulama yapan çiftçilere geçmiş ve güncel borçlarını desteklemek amacıyla sıfır faizli kredisi yayınlandı. Çiftçi borcu olarak da en büyük pay bölgemize ait tarımsal sulama çiftçilerinin borçlarını kapsamaktadır. Bölgemizde yapılan tarımsal sulama faaliyeti, ülkemizdeki tarımsal sulama faaliyetinin yarısından fazladır. Yaklaşık 13 milyarlık Türkiye tarımsal sulama enerji bedelinin 6,5 milyardan fazlası bölgemizdeki çiftçiler tarafından kullanılmaktadır. Bizim de büyük ölçekli 25 binin üzerinde tarımsal sulama çiftçimiz var. Bu çiftçilerimizin bugüne kadar son 8 yıl içinde ödemelerine baktığımızda 25 bin çiftçimizin sadece yüzde 10'nun geçmiş borcu yoktur. Çiftçimizin yüzde 90'ının geçmişe yönelik borcu var ve bu borç miktarı da her sene ciddi oranda artış göstermektedir. Güncel olarak 14 milyarı geçtiğini söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

"15 Eylül'den sonra oluşacak güncel borçlarda bir yıl vade ile Ziraat Bankası sıfır faizle kredi imkânı tanıyor"

Kararnameden önce çiftçilere birçok kolaylık sağladıklarını söyleyen Arvas, "Kararnameden önce çiftçilerimize mümkün olduğunca sağladığımız elektrik hizmet bedelini almak üzere birçok kolaylık sağladık. Son 5 yıldır devlet desteği ile 165'lerden başlayıp yüzde 30,5'lere geldi. 15 Eylül'de bu kararname çıkınca biz şirket olarak çiftçilerimiz için çok ümitlendik. 15 Eylül öncesi borcu olan çiftçilerimizin geçmişe ait tüm borçlarını Ziraat Bankası sıfır faiz ile 5 yıl kredilendiriyor. 15 Eylül'den sonra oluşacak güncel borçlarda bir yıl vade ile Ziraat Bankası sıfır faizle kredi imkânı tanıyor. Türkiye'nin diğer bölgelerinde ki bütün çiftçilerimiz bu kredileri kullanma ile ilgili çok yoğun bir taleple bu kredileri kullanmaya başladılar. kurum olarak buradaki hem borcu fazla olması hem de çiftçilerimizin bu konuda çok yoğun talebinden dolayı biz de şöyle bir karar aldık. Ziraat Bankasını bu kredi imkânı üstüne çiftçilerimizin geçmişe ait tüketimleri için oluşan vade farklarını siliyoruz. İlave olarak da ana paralarından da yüzde 25 indirim yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Çiftçilerimizin geçmişe ait tüketimleri için oluşan vade farklarını siliyoruz"

Arvas, "Örneğin 125 bin lira borcu olan bir çiftçi, bizim bölgemizin dışında bir yerde çiftçilik yapıyorsa Ziraat Bankasına gidip 125 bin lira için kredi alıyor. Bunu da 5 yıl eşit taksit halinde ödüyor. Bizim bölgemizde çiftçimizin 25 bin liralık gecikmesini siliyoruz. Ana parasından da 100 bin TL yüzde 25 indirim yaptığımız için 125 bin TL yerine çiftçimiz 75 bin TL için Ziraat Bankasından kredi kullanımı için gidecek. Ekstra da böyle bir imkân tanıdık, sadece bölgemizdeki çiftçiler için geçerlidir. 31 Aralık'a kadar bu imkânı tanıyacağımızı belirttik ve çiftçilerimize bu konuda sürekli bilgilendirme yapıyoruz. 23 bin çiftçimiz kredi kullanabiliyor. Bugüne kadar bize gelen çiftçi sayımız 2 bin 300'dür. Yani yüzde 10 çiftçi bize gelmiş durumdadır. Geriye kalan çiftçimizin maalesef bu kredi imkanına çok da sıcak bakmadığını düşünüyoruz. Yaklaşık 15 gün sonra bahsettiğim örnekteki 125 bin TL borcu olan çiftçimiz 1 Ocak 2023'den itibaren Türkiye'nin diğer bölgelerindeki çiftler gibi 125 bin lira için kredi alacaktır. Çiftçilerimizin kalan süre zarfında başvurmalarını bekliyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.