DİKA’dan Siirt turizmine 800 bin TL’lik proje desteği

DİKA’dan Siirt turizmine 800 bin TL’lik proje desteği

Dicle Kalkınma Ajansı’na sunulan “Siirt'in Soyut ve Somut Kültür Mirası ile Tabiat Varlıkları Envanteri Projesi” başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Projenin imzaları da atıldı.

Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) “2018 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” çerçevesinde, Siirt Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından DİKA’ya sunulan “Siirt'in Soyut ve Somut Kültür Mirası ile Tabiat Varlıkları Envanteri Projesi” başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

Projenin toplam bütçesi 813 Bin TL olup, Ajans tarafından yüzde 75 oranında desteklenerek 610 Bin TL hibe desteği sağlanacak. Proje sözleşmesi Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu ile DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu proje ile ajans bölgesindeki dört ilden biri olan Siirt’in turizm açısından büyük öneme sahip olan kültür mirası ile tabiat varlıkları envanterinin bilimsel ve güncel olarak ortaya konulacağını söyledi.

Ajans olarak buradaki önceliklerinin, bölgenin turizmde rekabet gücünü artırmaya yönelik turizm altyapısı projelerinin desteklenmesi olduğunu belirten Altındağ, “Siirt konum itibariyle Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesiştiği önemli bir noktada yer almaktadır. Farklı kültürel, doğal ve coğrafi özellikleri nedeniyle birçok yönden keşfedilmemiş cevherleri barındırmaktadır. Ayrıca inanç turizmi açısından yerli turistler tarafından oldukça rağbet görmektedir. Bu projeyle Siirt il ve ilçelerindeki soyut, somut kültür varlıkları ile doğal güzelliklerin yerinde incelenerek tespitinin yapılması ve bunların bilimsel veriler ışığında yorumlanması sonucunda bir yayın ortaya çıkarılacaktır.” dedi.

Projenin amacı

Projenin amacı ise şu şekilde açıklandı:

Projenin amacı, Siirt'in il sınırları içerisinde bulunan kültür, tabiat varlıkları ile ilgili tüm unsurların belirlenip bilimsel kurallar ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde tespit edilerek mevcut bilgilerinin güncellenmesidir. Üç ana unsurdan oluşan bu çalışmanın ilki soyut (somut olmayan) kültürel miras envanteri, ikincisi somut (taşınmaz varlıklar) kültürel miras envanteri, üçüncüsü ise tabiat varlıkları (doğal güzellikler) envanteridir. Proje tamamlandığında, Siirt'teki somut, soyut kültür varlıkları ile tabiat güzelliklerinin envanteri çıkarılacak olup, Siirt ilinin kültür ve turizm potansiyeli ortaya konulacaktır. Böylece bundan sonra Siirt için hazırlanacak olan kültür ve turizm projelerinin alt yapısı hazır hale gelmiş olacak.

Ayrıca Veysel Karani ve İbrahim Hakkı gibi önemli dini şahsiyetleri bünyesinde barındırması nedeniyle yoğun bir inanç turizmine sahne olan Siirt'te yaşamış olan âlim ve evliyaların bir bütün halinde araştırılıp, bilimsel olarak ortaya çıkarılan değerlerin kitaplaştırılması hedeflenmektedir. Bunun sonucunda gelecek nesillere Siirt'e ait kültür varlıkları aktarılmış olacak.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler