Dış ticaret açığını yerel kaynakları devreye alarak aşabiliriz

Dış ticaret açığını yerel kaynakları devreye alarak aşabiliriz

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, dış ticaret açığında büyük payı olan enerji ithalatının ancak yerli kaynakların devreye alınmasıyla aşılabileceğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin en büyük vizyon projelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen barajların,  ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye ve dünyada elektriğin sigortası olarak değerlendirilen hidroelektrik enerji üretimi potansiyelinin devreye alınması konusunda yoğun çalışmalar yapıldığına değinilerek, 

"Doğal olarak ülkemiz de bu alandaki çalışmalara büyük önem veriyor. Topoğrafyası ve morfolojik yapısı göz önüne alındığında ülkemiz hem düşü hem de debi açısından şanslı sayılabilecek ülkeler arasında yer alıyor." denildi.

GAP bölgesinden bugüne kadar yaklaşık 200 milyar tl katkı

Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin %16'sının GAP kapsamında yer aldığının altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli  "Fırat-Dicle Havzası'nda sahip olunan potansiyelin ekonomiye kazandırılması için bugüne kadar kamu-özel sektör işbirliği ile 23 adet baraj ve HES'i işletmeye aldık. Bu tesisler işletmeye alındıkları tarihten itibaren ise 710 Milyar kilowatt.saat enerji üretimi sağlayarak milli ekonomimize yaklaşık 200 Milyar TL katkı sağladı" dedi.

ÇEVRECİ BİR ÜRETİM ŞEKLİ

Hidroelektrik santrallerin, kalkınmakta olan Türkiye'nin hızla artan enerji talebinin yerinde, zamanında ve çevreci bir şekilde karşılanmasını sağladığının da altını çizen Bakan Pakdemirli "Türkiye, enerji üretiminde özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği atılımla yerli ve yenilenebilir kaynakların devreye sokulması yönünde önemli bir mesafe kat etti. Çevreci bir enerji üretim şekli olan hidroelektrik enerjiye yönelik yatırım ve teşviklerimiz bundan sonra da sürecek. Dış ticaret açığında büyük payı olan enerji ithalatını ancak bu yolla yani yerli kaynakların devreye alınmasıyla aşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.