Diyanet-Sen Genel Başkanı, camilerin cemaatle namaza açılmasını değerlendirdi

Diyanet-Sen Genel Başkanı, camilerin cemaatle namaza açılmasını değerlendirdi

​Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, 29 Mayıs'tan itibaren cemaatle cuma namazının kılınacak olmasını değerlendirerek, tedbirler arasından Müslümanlara en zor geleninin camilerde cemaatle namaz kılınmasının yasaklanması olduğunu söyledi.

Cuma namazı dışında öğle ve ikindi vakitlerinde cemaatle, diğer vakitlerde de münferit olarak tüm camilerde 29 Mayıs’tan itibaren namaz kılınabileceğini İLKHA’ya değerlendiren Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, çok isabetli bir karar olduğunu ve herkesin tedbirli olması gerektiğini belirtti.

"Salgının yavaşlatılması için Cuma namazları iptal edildi"

Salgının önlenmesi için Türkiye’de birçok kararın alındığını belirten Bayraktutar, "Bunlar içerisinden Müslümanlara en zor geleni camilerde cemaatle namaz kılınmasının yasaklanmasıydı. Önceleri kabullenmekte zorlanılsa da nihayetinde kabullenildi ve alınması gereken bir karardı. Çünkü bizim cami cemaatlerimiz genellikle orta yaş ve yaşlı kesimden oluşuyordu ve bu insanların kendilerini koruyamayacakları endişesi vardı. Bu nedenle bu karar alındı. Başlar da Cuma namazlarının iptal edilmemesi söz konusu oldu. Ancak salgının yavaşlatılması için Cuma namazları da iptal edildi. Gelinen noktada Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriler, salgının kontrol altına alındığını göstermektedir. Bu durum, camilerin açılması yönünde insanlarda büyük bir beklenti oluşturdu. Tabi Diyanet İşleri Başkanlığı ve Cumhurbaşkanı da camilerin açılmasından yana. 29 Mayıs’ın camilerin açılma tarihi olarak belirlenmesi de tesadüf değildir. Bu tarihte İstanbul fetih edilmiştir." dedi.

"Namazlarda sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecektir"  

Tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan Bayraktutar, konuşmasının devamında şunları aktardı:

Camilerde kılınacak olan Cuma namazlarında sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecektir. Cemaat seccadesini yanında getirecek, abdestini evde alacak ve namazlar camilerin dışında kılınacaktır. Cuma namazı kılınacak olan yerlerde güvenlik güçleri de tedbir alacak. Ayrıca bugün namaz kılınacak olan yerlerin dezenfekte çalışmaları devam etmektedir. Namaz kılınacak yerler arasında pazaryerleri ve camilerin bahçe veya meydanları yer almaktadır. Namaz öncesi bir izdiham olmaması için bölgelerin potansiyeli çıkartılıp ona göre namaz kılınacak yerlerde ayarlamalar yapılacak. Ayrıca din görevlileri, güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri namaz kılınacak yerlerde hazır bulunacak ve koordinasyonu sağlayacaklardır. Her şeyden önemlisi insanların bu işin bilincinde olduğuna inanıyorum ve ben bir sorun olacağına inanmıyorum.

"Cuma namazlarımızı, teravih namazlarımızı ve bayram namazımızı camilerde kılamadık"

Halk camilerde cemaatle namaz kılınamamasını fırsat bilerek evlerini mescitlere çevrildiğini ifade eden Bayraktutar, "Yaklaşık 2 buçuk aydır camilerimiz cemaatle namaza kapalı. Cuma namazlarımızı, teravih namazlarımızı ve bayram namazımızı camilerde kılamadık. Ancak bu vesile ile evlerimizi mescide çevirme fırsatı elde ettik ve bu namazlarımızı evlerde ailelerimiz ile kıldık. Son olarak eğer sabır edersek, Allah’a teslimiyete devam edersek ve Allah’a şükür edersek bu musibetin en yakın zamanda biteceğine inanıyorum. İnşallah bu sene Hac ibadetimizi de yapar ve Resulullah’ı (Sallallahü Aleyhi Vesellem) yalnız bırakmayız." şeklinde konuştu.


Diyanet-Sen Genel Başkanı, camilerin cemaatle namaza açılmasını değerlendirdi

Diyanet-Sen Genel Başkanı, camilerin cemaatle namaza açılmasını değerlendirdi

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler