Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: “Eğer normalleşme olacaksa camiler mutlaka açılmalı”

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: “Eğer normalleşme olacaksa camiler mutlaka açılmalı”

Coronavirus salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında camilerde cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılmanın yasaklandığını hatırlatan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, ilk normalleşmenin camilerde başlaması gerektiğini söyledi.

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 16 Mart 2020 tarihinden itibaren Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında, camilerde vakit ve cuma namazlarının cemaatle kılınması yasaklanmış, isteyenlerin sadece ferdi olarak namaz kılmalarına izin verilmişti.

Müslümanlar Ramazan ayına Coronavirus salgını nedeniyle alınan kararların gölgesinde giren ve camilerde ibadetlerini yapamayan vatandaşlar, evlerini mescitte çevirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkede kademeli olarak normalleşmeye gidileceğini, kurallara uyulması halinde 11 Mayıs tarihinden itibaren AVM, berber, kuaför ve benzeri yerlerin açılacağını açıkladı.

Normalleşme süreci ve camilerin açılması hakkında açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, normalleşme sürecinde AVM’ler açılacaksa camilerin de açılması gerektiğini söyledi.

“Devletin almış olduğu tedbirler sonuç verdi”

Coronavirus salgınına karşı devlet yetkilileri tarafından alınan tedbirlerin önemine işaret eden Arvas, önlemlerin neticesi olarak alınan sonuçların umut verici olduğunu ifade etti.

Arvas, “Dün itibari ile vefat edenlerin sayısı 120’den 60’lara indi. Bu sayı daha da düşecektir inşallah. Sonucu pozitif çıkan hasta sayısı azalıyor ve iyileşen hasta sayısı virüse yakalanan kişi sayısını geçmiş durumdadır. Bu olumlu gelişmeler bizleri mutlu ediyor. Sağlık Bakanlığımız ve sağlık personelleri takdire şayan bir çaba gösterdiler. Bütün sağlık çalışanlarınıza yürekten teşekkür ediyoruz.” Dedi.

“7 haftadır Cuma namazı ve cemaatle namaz kılamıyoruz”

İnsanlığın büyük bir imtihandan geçtiğini dile getiren Arvas, “Coronavirus musibeti ile karşı karşıya kaldık. Bu musibete karşı tedbirler alındı. Bu tedbirlerin başında da ibadethanelerin cemaate kapatılması oldu. Tedbir amacıyla Din İşleri Yüksek Kurulu kararı ile camilerimiz, cuma namazı ve cemaatle namaza kapatıldı. Yaklaşık 7 haftadır camilerde cuma ve cemaatle namazları kılamıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Müslümanlar olarak cami ve cemaat namazlarına hasret kaldık”

Mayıs ayının ikinci haftasında AVM’lerin açılacağını hatırlatan Arvas, şunları söyledi:

“Camilerimiz, AVM’lerden önce kapatılmıştı. AVM’ler kontrollü bir şekilde açılacaksa camilerimiz neden açılmasın? Müslümanlar camilere hasret kaldı. Camilerin ve cemaatin kıymetini bu süreçte daha iyi anladık. Ben bir imam hatip olarak camime ve cemaatime hasret kaldım ve onlarla bir an önce buluşmak istiyorum. Devlet yetkililerinin vereceği talimatlara göre hareket edeceğiz elbette ama camilerin açılmasını temenni ediyoruz. AVM’Ler kontrollü açılacaksa ve eğer camilerde de kontrolü sağlayabileceksek camileri de açalım. Halkımız camiye ve cemaate susamış durumdadır. Acaba biz o kontrolü sağlayabilecek miyiz? Bu duruma da dikkat çekmek istiyorum. Şayet kontrolü sağlamayacaksak ve daha vahim sonuçlara yol açacaksa biz yine devletimizin alacağı her türlü karara uyarız.”

“Maneviyata daha çok ihtiyacımız var”

Müslümanların maneviyatta daha çok ihtiyaç duyduğunun altını çizen Arvas, camilerin açılmasıyla çifte bayram yaşamak istediklerini söyledi.

Arvas, “Yapacağımız alışverişi erteleyebilir ya da hiç almayabiliriz. Ama camilerimizden ve cemaatimizden ayrı kalışımız manevi anlamda çok büyük bir üzüntüye sebep vermiştir. Dolayısıyla camilerin açılması elbette ki daha ön planda olmalıdır. Ama merkez hükümet sosyal hayata biraz daha katkı sağlamak ve canlılık katmak için AVM’leri bayramdan önce açarak bayram alışverişi ve ekonomiye canlılık katmak için mağazaları açma teklifinde bulunabilir. Bunu normal karşılıyoruz. Ama unutulmasın ki halkımız camilere, cemaate ve maneviyatta da hasrettir. Eğer sosyal şartlar ve gerekli tedbirler alınacaksa camilerimiz kesinlikle açılmalıdır.” diye konuştu.


Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: “Eğer normalleşme olacaksa camiler mutlaka açılmalı”

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: “Eğer normalleşme olacaksa camiler mutlaka açılmalı”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.