Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır Fethi'nin 1381'inci yıl dönümü münasebetiyle merkez Sur ilçesinde meftun bulunan 27 şehit sahabe ve komutanlar, kabirleri başında düzenlenen programla anıldı.

Tarihi merkez Sur ilçesindeki İçkale'de Hazreti Süleyman Camisi ile 27 sahabe türbesinin bulunduğu alanda fetih yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, dua etti.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın fethinin 1381. yıl dönümünü kutladıklarını, fetih sırasında şehit olan sahabelerin makamında bulunduklarını söyledi.

Diyarbakır'da meftun bulunan sahabelerin şehrin İslam ile şereflenmesindeki büyük rollerine değinen Vali Güzeloğlu, şöyle dedi:

“Bugün, 1381 yıl önce Diyarbakır'ı fetheden sevgili Peygamberimizin sahabe-i kiramdan olan ve fetih sırasında şehadete eren şehit sahabeyi kiram makamında Hazreti Süleyman makamındayız. Süleyman Bin Halid ve bütün şehit sahabelerin makamında bugün 1381 yıl önce Diyarbakır'ın İslam'la şereflenmesini sağlayan ve o günden bugüne kesintisiz bir şekilde dinmeyen ezanımızı, İslam'la şereflenmememize vesile olan bütün şehit Sahabe-i Kiramı rahmet ve minnetle anıyoruz.”

“İslam'la şereflenen Diyarbakır’ı, İnşallah kıyamete kadar taşımaya kararlıyız”

Diyarbakır'ın 639 yılında İslam orduları tarafından fethinden bu yana İslam'ın bayrak şehirlerinden birisi olduğunu belirten Güzeloğlu, "Bağrında yatan 2 peygamber kabri, yüzlerce sahabenin manevi varlığı ve sayısız hak dostuyla bugün tüm dünyada Diyarbakır, İslam'ın 5'inci Harem-i Şerifi olmuştur. Bizler, 1381 yıl önce İslam'la şereflenen ve o günden bugüne kesintisiz ezanıyla, imanı dik duruşu ile gelen Diyarbakır'ı, İnşallah kıyamete kadar taşımaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Güzeloğlu, "Diyarbakır her dönem ve her zaman bu değerleri taşıyan, zenginleştiren ve İslam'la şereflenen bir şehir olma onurunu yaşamaktadır. Şüphesiz fethin anlamı; içerisinde gönüllerin fethedilmesi, müyesser olması ve fetih muazzez komutanı ve bütün kahramanlarının da her zaman hatırlanması gerekmektedir. Bugün bizler, içinde yaşadığımız süreç nedeniyle bir büyük anma ve katılma noktasında belki gerçekleştiremedik ama bütün Diyarbakırlıların gönlünde fethin bütün komutan ve kahramanlarını rahmetle anan onlara minnet sunan düşünceleri için huzurlarına geldik.” şeklinde konuştu.

“İslam ordularının komutanlarına, kahramanlarına selam olsun”

Gelecek zaman ve ortamlarda fethin anlamının daha güçlü bir irade sergileyeceğini belirten Güzeloğlu son olarak şunları söyledi:

"Rabbim bu birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Ezanımızı dindirmek, bayrağımızı indirmek, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen hainlere fırsat vermesin. Bu kararı sergileyen tüm Diyarbakırlılar adına Şehit sahabe makamında Hazreti Süleyman makamında 1381 yıl önce İlahi kelimetullah uğruna Diyarbakır'a gelen ve fethi gerçekleştiren İslam ordularının komutanlarına, kahramanlarına da selam olsun diyorum. Ruhları şad Makamları cennet olsun.”

Anma etkinliğine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem ve İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman da katıldı.


Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

Diyarbakır fatihleri kabirleri başında anıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler