Diyarbakır Hazro'da köy köy dolaşıp sebze ve meyve satıyor

Diyarbakır Hazro'da köy köy dolaşıp sebze ve meyve satıyor

Diyarbakır'da yetiştirdiği sebze ve meyveleri köy köy dolaşarak satan Nuri Kahraman, mazotun pahalı olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde ikamet eden ve yetiştirdiği patlıcan, üzüm, patates, karpuz ve kavun gibi ürünleri satan Nuri Kahraman, bu yolla ailesinin rızkını temin etmeye çalışıyor.

Hazro'nun olduğu gibi Silvan'ın da köylerine pikabıyla giderek satış yapan Kahraman, bazı ürünleri zorunlu olarak halden aldığını söyledi.

Kahraman, "Köyümüzde çiftçilik yapıyoruz. Eskiden beri sebze ve meyve işlerine devam ediyoruz. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Başka imkânımız yoktur. 5 yıldır bu işi yapıyorum. Haftada 4-5 gün çıkıyoruz. Bu süre zarfında Hazro ve Silvan'ın köylerini dolaşarak ürünlerimizi satıyoruz." dedi.

"Mallar elimde kalsa bitmesi için ucuza veriyorum"

Bu yılki hava koşulları nedeniyle domates gibi sebzeleri yetiştiremedikleri için hale gitmek zorunda kaldıklarını dile getiren Kahraman, şunları söyledi:

"İşe çıkacağım gün sabah namazından önce uyanıyorum. Hale gidip sebzemi alıyorum. Dönene kadar öğle oluyor. Öğleden sonra satış yapıyorum. Olmasa sonraki gün devam ediyorum. Eğer mallar elimde kalsa bitmesi için ucuza veriyorum. Kâr edebilirsek de çocuklarımızın geçimini sağlıyoruz. Satışa bağlı olarak geziyoruz. Bir köyde iyi satış olsa zamanınız ona göre gidiyor. Satış olmasa başka başka köylere gidiyorum. Yaptığım iş, zahmetimin karşılığını çıkarmıyor. Eskiden çok iyiydi. Çünkü mazot ucuzdu, imkânlar yerindeydi. Şimdi ise arabanın masrafına, mazota bakıyorsunuz ve kâr edemiyorsunuz. Ancak çocuklarımızın geçimini sağlayabiliyoruz. Mesela eskiden domatesin kilosuna 50 kuruş atıyorduk, şimdi bir TL attığımız halde masrafımız çıkmıyor. Halde kaliteli domatesi kilosu 1,5 TL'ye alıyorum. Buraya gelince KDV'si, mazotu derken bir şey kalmıyor. Zaten en son yağmur yağdığında domates falan da kalmadı."

"Her şey pahalı olduğu için insanlar alamıyor"

Karpuz dışındaki ürünlerin pahalılığından dert yanan Kahraman, "Piyasada patates ve soğan pahalıydı, şimdi onlar da biraz ucuzlamış. En ucuzu karpuzdur. Ucuz diyebileceğimiz başka bir şey yok. Bunun dışında her şey pahalıdır. Pahalı olduğu için insanlar alamıyor." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.