Diyarbakır Ulu Camii’ye çevre düzenlemesi

Diyarbakır Ulu Camii’ye çevre düzenlemesi

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami meydanında bulunan yapılar, yıkılarak çevre düzenlemesi yapılıyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve İslam'ın 5’inci Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami meydanında bulunan ve caminin görüntüsünü bozan yapılar yıkılarak, çevre düzenlemesi yapılıyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, başlatılan çalışma kapsamında ‘Ucube’ olarak nitelendirilen yapılar yıkılırken, meydanda bazalt ve mermer döşemesi, su yalıtımı, süs havuzu ve yerden aydınlatma yapılacak, halkın dinlenmesi amacıyla cami önüne ayrıca banklar kurulacak.

Yapılan çalışmadan memnun olduklarını söyleyen Diyarbakırlılar, söz konusu düzenlemeyle ilgili geç kalındığını dile getirdiler.

Sur ilçesi sakinlerinden Emin Diril, herkesin duruma destek vermesi gerektiğini belirterek, “Şu an kültürel bir çalışma olduğu için, toplumsal genel görüntü açısı çok çok önemlidir. Bugüne kadar turizm bölgesi olmasına rağmen, hiç kimsenin değer vermediği ve gelip görmek istemediği yerler açısından sıkıntı yaşadık. Yıllar evvel yapılması gereken bir durumdu. Bugün bizler için, çocuklarımız için, geleceğimiz için bu tür şeyler çok önemlidir. Bu, hepimizin mutluluğu ve geleceği içindir. Hepimizin destek vermesi gereken bir durumdur. Toplumsal olarak birbirimizin desteğiyle turizme açılması gereken bir ortamda birbirimize saygıyla destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Vatandaşlardan Metin Bilgin de meydanın tamamen yıkılıp camiyle aynı yükseklikteki seviyeye gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Meydanın eski haline dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Bilgin, burası ilk yapılırken de yanlıştı. Caminin görüntüsünü bozuyor. Hatta buranın yıkılması lazımdı. Yıkılmamış maalesef, yine taşlar kaldırılmış. Yeniden yeşil alan… Yaz boz tahtası… Buranın tekrar ya yıkılması lazım ya da yeşil alan yapılması lazım. Yoksa burayı yap, yeniden üstüne toprak at, yeniden yeşil alan yap. Öyle değil. buranın eski hali neyse eski haline dönmesi lazım.” şeklinde konuştu

Yetkililere gerekli bilgilerin verilmediğini dile getiren Bilgin, “Caminin eski şeklini alması ve cami seviyesine getirilmesi lazım. Bu yapılış yanlıştır. Devletimiz, belki iyi bir şey yapıyor ama gerekli bilgiler verilmemiş, gerekli bilgiler verilseydi inanıyorum ki burası yıkılacaktı. Ama herhalde yetkililere bilgi verilmemiş ya da tam anlatılmamış.” ifadelerini kullandı.

Ulu Cami meydanında tesbihçilik ile uğraşan Selahattin Öksüz adlı vatandaş da yapılan çalışmaların sonunda güzel bir görüntü olacağına inandıklarını söyledi.

Ayrıca teşbihçiler olarak kendilerine yer de verilmesini dilediklerini ifade eden Öksüz,  şu ifadeleri kullandı:

“(Eskiden) çok kirli bir görüntü vardı. Aslında bunun açılması düzelmesi daha güzel olur. Yani memleketimize hangisi hayırlı ise o olsun gerçi çok güzel olur onun projesini gördüm. Üstü cam olacak ve güzel bir görüntü olacak. Aslında bunun düşmesi daha iyi ve şu an caminin yarısını kapatmış.

Teşbihçiler olarak burada dedelerimizden kalma bu caminin etrafında bize de bir yer verilseydi daha iyi olurdu. Çok mağdur ve başka gelirimiz yok sadece biz tespihçilikle geçiniyoruz, Sabahtan şimdiye kadar 5 TL para kazanmışız.”

İLKHA



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.