Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu Dicle'de

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu Dicle'de

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde hayvancılıkla uğraşan 130 kadına yüzde 70 hibe destekli süt sağım makinesi ve yem desteği verildi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Dicle’ye giden Vali Münir Karaloğlu, Kaymakamlık ve Belediyeye ziyarette bulunarak yapılan, devam eden ve planlanan projelerle ilgili bilgi aldı.

Sonrasında esnafı ziyaret eden Karaloğlu, esnafın talep ve sorunlarını dinledi. Vali Karaloğlu Ardından Üzüm ve Badem İşleme Tesisi tanıtım törenine katıldı. 441 bin m² alan üzerine kurulacak ve üzüm ile bademin hem kurutulması hem de paketlemesinin yapılacağı tesisle ilgili olarak yetkililerden bilgi alan Karaloğlu, tesis alanında yaptığı incelemelerin akabinde kaynak makinesiyle ilk kaynağı gerçekleştirdi.

Buradan çeşitli kursların verildiği Halk Eğitim Müdürlüğüne geçen Vali Karaloğlu farklı alanlarda yaklaşık 500 kursiyerin eğitim aldığı müdürlükte kursiyerlerle sohbet etti.

“Dicle organik tarımın merkezi haline geldi”

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen "Sütümü Koruyorum Gıdamı Koruyorum" projesi kapsamında düzenlenen ve hayvancılıkla uğraşan 130 üretici kadına yüzde 70 hibe destekli süt sağım makinası ve yem dağıtım törenine katıldı.

Vali Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, Anadolu topraklarının tarım ve hayvancılık yönünden ilklerin yaşandığı bereketli yerler olduğunu ifade etti.

Kadın çiftçilere 130 süt sağım makinası ve 65 ton yem, 14 çiftçiye ise 65 dönümlük bağ için telli terbiye sistemi malzemesi desteği sağlayacaklarını aktaran Karaloğlu, "Kadın çiftçilerimizin sağım mesaisini kolaylaştıracağız, sütte temizlik ve kaliteyi arttıracağız, yemle daha fazla süt almalarını sağlayacağız. Bağcılık da bölgenin en eski tarımsal faaliyetlerinden. Bağlar biraz yaşlandı. Şimdi bağları gençleştiriyoruz. Telli terbiye dediğimiz çardak sistemiyle hem üzümün dönem başına verimini hem de kalitesini arttıracağız." diye konuştu.

Bölgede üretimi arttırmaya yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirten Karaloğlu, Dicle'nin Diyarbakır'da organik tarımın merkezi haline geldiğini söyledi.

İlçede organik meyve yetiştiricileri birliğinin bulunduğunu da sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu "650 üyesi var. İnşallah devletimizin desteğiyle ilçede, organik tarımı arttırmak istiyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Törenin ardından Karaloğlu, Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen İlçe Değerlendirme Toplantısına katıldı.

2021 Sert Kabuklu Meyveler Yılı

Değerlendirme toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, konuşmasına Dicle’nin tarım ve hayvancılık bölgesi olduğunu, bunun gelişerek devam etmesi için hem kamu kurumlarının hem de Büyükşehir Belediyesinin desteklerinin süreceğini belirterek başladı.

2021 yılının tüm Diyarbakır’da Sert Kabuklu Meyveler Yılı ilan edildiğini ve bunun için yaklaşık 20 Milyon TL’lık bir bütçe ayrıldığını söyledi. Özellikle ceviz, badem ve fıstık sayısını artırmak adına aşılama çalışmalarının da devam ettirileceğini ifade ederek 2021 yılı içerisinde önemli ölçüde artış beklendiğini dile getirdi.

İlçenin yapısısın organik tarım yapmaya elverişli olduğunun ve ilçede Organik Meyve Yetiştiriciliği Birliğinin bulunduğunun altını çizen Karaloğlu, organik tarımı geliştirileceğini ve Büyükşehir Belediyesi Doğal ve Organik Ürünler Pazarında 2 standın Dicle’ye ayrıldığını sözlerine ekledi.

Konuşmasında esnafın taleplerine de değinen Vali Karaloğlu, Dicle merkezde kadınlara yönelik ihtiyaçlarını giderebilecekleri yer bulunmadığına yönelik talebin yer planlaması yapıldıktan sonra bir Kadın Yaşam Merkezi oluşturulacağını söyledi.

İlçede kullanılmayan bazı alanların ve binaların genlere yönelik hizmet sunacak alanlara çevrilmesine dönük çalışmalar yapılacağını vurgulayan Karaloğlu, arıtma tesisiyle ilgili yer tespitinin yapıldığı 2021 yılı içerisinde ihalesinin tamamlanması için çalışmaların yapılacağını belirtti.

İçme suyunun kullanımıyla ilgili uyarılarda bulunarak kayıp-kaçak gibi konularda çalışmaların yapılacağını vurgulayan Karaloğlu, grup köy yollarının ve mesire alanını da 2021 yılında tamamlayacaklarını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.