Diyarbakır’a tramvay ve El Cezeri Bilim Merkezi yapılacak

Diyarbakır’a tramvay ve El Cezeri Bilim Merkezi yapılacak

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Münir Karaloğlu, şehir merkezinde 13 kilometrelik tramvay hattı ve El Cezeri Bilim Merkezi kurulacağını belirtti.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, katıldığı sosyal medya canlı yayınında, Diyarbakır'da yapılacak projelere değindi.

Bölgenin yetiştirdiği değerlerden olan El Cezeri'nin Diyarbakırlılar ve herkes tarafından tanınıp örnek alınması için projelerinin olduğunu aktaran Karaloğlu, El Cezeri Bilim Merkezi ve Müzesi kuracaklarını şu sözlerle anlattı:

El Cezeri, yaklaşık 30 yıl Artuklu sarayının baş mühendisi ve baş mucididir. Bizzat sultanlar tarafından korunup desteklenmiş bir bilim insanıdır. Bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok yeniliği icat etmiştir. Bizim de el Cezeri ile ilgili çok önemli projelerimiz var. Bunlardan biri El Cezeri Bilim Merkezi ve Müzesidir. İçinde El Cezeri'nin buluşlarının bulunduğu bu bilim merkeziyle Diyarbakır'ın geleceği olan çocuklarımıza özgüven verip onlara El Cezeri'yi tanıtmak amacındayız. Bir diğer projemiz ise Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK ile El Cezeri sibernetik ve robotik zirvesi yapmaktır.

"Gazi Caddesinden Araştırma Hastanesine kadar 13.4 kilometrelik tramvay hattına ihtiyaç var"

Diyarbakır'da tramvay hayalinin gerçekleştirilmesi için Cumhurbaşkanlığından haber beklediklerini ve bu projeyi yapmayı çok istediklerini belirten Karaloğlu "Diyarbakır'ın 2011 yılında yapılmış master planı vardı. Bu plana uygun olarak 2012 yılında tramvay projesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanıp yatırım planına konulmuş. Fakat 2021 yılında olmamıza rağmen bu plan hayat geçmemiş. Biz göreve başladığımızda bu master planını yapan arkadaşlarımızı tekrardan şehre davet ederek üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmiş olan projeyi güncellemelerini söyledik. Güncellenen plan ile Gazi Caddesinden başlayıp Araştırma Hastanesine kadar uzanan 13.4 kilometrelik tramvay hattına ihtiyaç olduğu görüldü." ifadelerini kullandı.

Projeleri Ulaştırma Bakanına sunduklarını söyleyen Karaloğlu "Kendileri konuyla ilgili Cumhurbaşkanıyla görüşeceğini söyledi. Şu anda biz Bakanımızdan gelecek haberi bekliyoruz. İnşallah Diyarbakır'a tramvay yapma hedefimiz var. Bu hedefin çok kolay yatırımlarla olmayacağını ve 200 milyon Euro maliyetle olacağını da biliyoruz. Bu konuda büyükşehir olarak yeterli olamayız, mutlaka Cumhurbaşkanlığının ve Bakanlığın desteği gerekli. Diyarbakır'a tramvay kazandırmak bize nasip olur inşallah." dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.