Diyarbakır'da bir okulun idarecileri hakkında skandal iddialar

Diyarbakır'da bir okulun idarecileri hakkında skandal iddialar

Diyarbakır’da Şehit Öğretmen Nuriye Ak İlk ve Ortaokulu idarecileri hakkında skandal iddialarda bulunuldu.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Şehit Öğretmen Nuriye Ak İlk ve Ortaokulunun idarecilerine yönelik çarpıcı iddialarda bulunan kimi öğretmenler, okul müdürünü haksız kazanç elde etmek ve KHK'dan açığa alındıktan sonra görevlerine dönen öğretmenleri kayırmakla suçladılar.

Okul Müdürü N.Ü’nün dönem boyunca ücretlerini aldığı derslere girmediğini iddia eden öğretmenler, müdürün taziye ve öğrenci yardımları adıyla topladıkları paralar ile deneme sınavı ve ERASMUS kapsamında alınan paralardan haksız kazanç elde ettiğini de ileri sürdüler.

Okul idaresi tarafından, KHK ile açığa alındıktan sonra görevlerine iade edilen öğretmenlere ek ders verildiği, okul müdürü ile müdür yardımcısının da içinde olduğu öğretmenlerin ek ücret aldıkları halde derslere girmediği de iddia edildi.

Dönem başından beri okulda büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen iddiaların sahibi olan öğretmen, "Olumsuz bir süreç yaşadık. Eğitim ve öğretim çok büyük aksaklıklara uğradı. PKK’dan açığa alınan öğretmenler ile ilgili ciddi sorunlar yaşadık. Dönemin başında bunlar açığa alındılar. Aralık 2017 tarihinde ise dönüş yaptılar. Açığa alınıp dönüş yapan öğretmenler derslere girmedi. Bu öğretmenlere ek ders yazıldı. Asıl derslere giren öğretmenlere ise ek ders yazılmadı. Sınıf defterlerinde bu bilgiler mevcuttur." dedi.

Okul Müdürü hakkındaki iddialarına devam eden öğretmen, "Hafta sonu Destekleme ve Yetişme Kursu kapsamında 6 saatlik kurs ve 4 saatlik idare ek ders ücreti alıyor. Haftada 10 saatlik ek ders için ücret almasına rağmen dönem boyu bir gün dahi ne derse girdi ne de okula uğradı. Kamera kayıtlarında bu bilgilere ulaşılabilir. Okula her gün geç saatlerde gelir, erken saatlerde gider. Eylül 2016 ile Ocak 2017 tarihleri arasında ne okula uğradı ne de derslere girdi." diyerek okul müdürünü suçladı.

"Gidin şikâyet edin ben derse girmiyorum"

Müdür yardımcısı hakkında da konuşan iddiaların sahibi öğretmen, "PKK’dan açığa alınan öğretmenlerden bir tanesi görevlendirme ile çalışan müdür yardımcısı M.S.Ç, bir öğretmenin alabileceği maksimum ek ders saati 30 iken derslere girmedi, dersler hep boş geçti. Yine de 40 saat ücreti aldı. Derse hiçbir şekilde girmemesine rağmen ders ücretleri kendisine yazıldı. Kendisine öğrenciler tarafından derse neden girmediği sorulunca ‘Gidin şikâyet edin, ben derse girmiyorum.’ diye cevap veriyor." şeklinde konuştu.

"Müdür yardımcısı derslere girmedi ama ücret aldı"

Yapılanların usulsüzlük olduğunu belirten öğretmen, sözlerine şöyle devam etti: "PKK’dan açığa alınan kadrolu müdür yardımcısı B.G, aynı şekilde 2-20 Ocak 2017 arası idareciliği düşmüştü. Bu adamın ders programı olmamasına rağmen son 3 hafta bir gün bile derse girmedi. Saat 10.00 gibi kafasına göre geliyor, birkaç saat öğretmenler odasında oturup ardından çekip gidiyordu. Bu öğretmen kendi derslerine girmemesi ve nöbet tutmaması kamera kayıtlarında mevcuttur. Dersleri boş geçen bu adama maalesef ki ek ders ücreti yazılmaya devam etti. Ücret alındı ama dersler hep boş geçti."

"Deneme sınavı ücreti için toplanan para Okul Aile Birliğine aktarılmıyor"

Okul müdürü hakkındaki iddialarına devam eden öğretmen, "Öğrencilerden deneme sınav ücreti adında paralar toplanıyor. Olması gerekenin 2 katı ücret alınıyor. 8’inci sınıflardan 3 TL, diğer sınıflardan 2 TL toplanıyor. Denemenin birim fiyatı 75 kuruştur. Bin 200 öğrencinin olduğunu düşünürsek yaklaşık 3 bin 500 TL toplanıyor. Bu denemelerde 2 bin TL gibi bir fazlalık ortaya çıkıyor.  Bu fazlalığın nereye gittiği belli değil. Kesinlikle Okul Aile Birliğine de aktarılmıyor. Ayrıca taziye ve öğrenci yardımları için toplanan paraların da nereye gittiği meçhuldür. Okul müdürünün bu paraları cebe indirdiğini düşünüyoruz. Hesaplar incelenebilir." diyerek konunun araştırılmasını istedi.

"Okul müdürü, ödeneği eşi ve çocuklarıyla Avrupa’da harcamış"

ERASMUS üzerinden de yolsuzlukların yapıldığını iddia eden öğretmen, "Avrupa eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi olmak için ERASMUS (hem öğrenim hem staj) kapsamında öğretmenler yurt dışına gönderildi. Öğretmen başına 2 bin 500 euro yatması gerekirken bin 700 euro gibi bir para yattı. Sebebini sorduğumuzda bir yanlışlık olduğunu söylediler. Daha sonra müdür tarafından yapılan açıklamada paranın okul aile birliğine yatırıldığı söylendi. Tabi ki öyle bir şey yoktu gerçekte. Parayı istediğimizde tehdit edildik. Ödenen miktarın gerçeğini Avrupa’ya gittiğimizde öğrendik. Paranın bize verilmesi gerekirken para bizden alındı. Vermememiz halinde Avrupa’da gezemeyeceğimiz söylendi. Okul müdürü, eşi ve çocuklarıyla beraber projenin 2’nci haftasında Avrupa’ya gelerek tatilini yaptılar. Daha sonra öğrendik ki ödeneği eşi ve çocuklarıyla Avrupa’da harcamış." ifadelerini kullandı.

"Delilleri ortadan kaldırmak için hırsızlık süsü verdiler"

Birçok öğretmen tarafından okul idaresinin BİMER’e şikâyet edildiğini belirten iddiaların sahibi öğretmen, "Müdür, öğretmenler tarafından BİMER’e şikâyet edildi. 24 Şubat'ta yazı Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Soruşturma Şubesine gönderildi. Mayıs ayı itibariyle hiçbir şekilde ne bir müfettiş soruşturması ne de başka bir yetkili okulumuza gelmedi. Öğretmenler tarafından resmi olarak şikâyet olmasına rağmen soruşturma açılmamasının sebebini merak ediyoruz. İddialar BİMER’e ulaştıktan sonra okuldaki bazı bilgiler silinmeye çalışılıyor. Okul idaresi tarafından 27 Nisan Perşembe akşamı okula hırsız girildiğini iddia edildi. Suçlar örtbas edilmeye, deliller silinmeye çalışıldığını düşünüyorum. Okulda güvenlikçimiz var, nasıl hırsız gelip harddiski çalıyor. Kafalarımızda soru işareti oluşuyor. Milli Eğitim Müdürlüğündeki bazıları, okul müdürüne bilgi verdi. Müdür de delilleri ortadan kaldırmak için hırsızlık süsü vermek suretiyle bu yola başvurdu." dedi.

Okul müdürü iddiaları reddetti

Hakkındaki iddialarla ilgi görüştüğümüz Okul Müdürü N.Ü. ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Bütün öğretmenler benim canım, ciğerimdir. Sıkıntı her yerde vardır ancak bu iddialar doğru değildir. Öğrencilerden hiçbir şekilde para toplanmadı. Deneme ücreti öğretmenlerle ilgili bir olaydır. ERASMUS kapsamında yapılan geziler Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde ve kontrollerinde yapılan faaliyetlerdir. Okulumuza hırsızın girdiği doğrudur. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. Öğrencilerimize yönelik çok güzel ve olumlu çalışmalarımız vardır. Okulumuz başarılı işlere imza atmıştır. Bu tür iddialar doğru olmamakla beraber eğitime leke sürmektedir." (M. Sıddık Bilge, Abdurrahman Tetik – İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.