​Diyarbakır'da ekonomik durumu iyi olmayana yüzde 50 indirimli su

​Diyarbakır'da ekonomik durumu iyi olmayana yüzde 50 indirimli su

​Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisinin aldığı kararla kentte ekonomik durumu olmayan 80 bin aile, suyu yüzde 50 indirimli kullanacak.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (DİSKİ) 100 günlük çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerinin aktarıldığı basın toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, ekonomik durumu iyi olmayan 80 bin ailenin, suyu yüzde 50 indirimli kullanacağını söyledi.

"Ekonomik durumu iyi olmayan 80 bin aboneye su yüzde 50 indirim"

Belediye Meclisi'nin aldığı kararla ekonomik durumu iyi olmayan ve tespit edilen 80 bin abonenin 1 Ocak 2020'den itibaren su faturalarında yüzde 50 indirim sağlayacaklarını belirten Güzeloğlu, "Göreve geldiğimizde toplam abone sayısı 376 bin 202'idi, son 100 günde bu sayıyı 386 bin 390'a çıkardık. Böylelikle abonelendirme oranında yüzde 92 artış sağladık. Daha önce aylık 935 olan abone sayısını bin 972'ye çıkardık. Yüzde 60'lık kayıp kaçağı, sonlandırmada kararlıyız. Yeni yılla birlikte özel ekiplerimizle merkez ve 13 ilçede sahada olacağız." dedi.

"42 bin 550 metre yeni içme suyu hattı döşedik"

Göreve başladıkları dönemde kent merkezinin 3 ilçesinde toplam 9 milyon TL değerinde 15 bin 500 metre yeni yağmur suyu hattı yaptıklarını vurgulayan Güzeloğlu, merkez dışında 32 mahallenin içme suyu ihtiyacını gidereceklerini ve bunun içinde toplam 7,2 milyon TL harcayacaklarını söyledi.

6,6 milyon bedelle merkez 4 ilçede 42 bin 550 metre yeni içme suyu hattı döşeyeceklerini ifade eden Güzeloğlu, uzun zamandır su sıkıntısı olan 29 mahallede yeni sondaj kuyusu açacaklarını kaydetti.

 "2 yılda kentte içme suyu sorunu kalmayacak"

2 yıl içinde Diyarbakır'ın her bölgesine sağlıklı, güvenli ve sürekli içme suyunun ulaşacağını belirten   Güzeloğlu, "2020'de bu amaca dönük en az 105 milyon TL değerinde içme suyu yatırımı gerçekleştireceğiz. 2 sene içerinde yine en az 227 milyon TL yatırım yaparak Diyarbakır genelinde içme suyu sorununu çözeceğiz. Buna bağlı olarak 2 yıl içerisinde 829 bin metre şebeke 410 bin metre terfi ve isale hattı gerçekleştirilecek. 162 adet kuyu sondajı, 143 adet yeni içme suyu deposu yapılacak. 46 bin metre enerji nakil hattı çekilecek. Bu hedefe ulaşmak için en az 227 milyon TL gerekiyor. Bütçemiz ve kararlılığımız hazır, çalışma ve çabamız başlıyor. 2020 atılım ve hizmet yılıdır. Enerji nakil hattında, enerji giderleri DİSKİ ve Büyükşehir açısından önemli bir gider. DİSKİ'nin yıllık enerji tüketim gideri 100 milyon TL'yi aşıyor. Türkiye'nin en verimli güneş enerjisini barındıran ilk beş şehrinden biri olan Diyarbakır'da bu potansiyeli açığa çıkaracağız. Güneş enerjisi ile ilgili şu an fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. DİSKİ ve Büyükşehir'in enerji giderlerini sıfıra indirecek ve bir müddet sonra ürettiğini satarak gelir elde eden kurumlara dönüşecek." açıklamalarında bulundu.

 "İsrafı önlemek için farkındalık çalışmaları yürüteceğiz"

Su israfını önlemek amacıyla önemli çalışmalara imza atacaklarını dile getiren Güzeloğlu, "Gereksiz tüketim ve su alanlarındaki kirliliği önlemek üzere 2020'de çok yoğun farkındalık çalışmaları yürüteceğiz. Özellikle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışarak çocuklarımıza su tesislerimiz konularında bilgi ve bilinçlerini artırıcı, eğitim ve yarışmalar düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.

İLKHA


Ekonomik durumu iyi olmayana yüzde 50 indirimli su

Ekonomik durumu iyi olmayana yüzde 50 indirimli su

Ekonomik durumu iyi olmayana yüzde 50 indirimli su

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.