Diyarbakır’da faaliyet gösteren 400 medikal firması iflasın eşiğinde

Diyarbakır’da faaliyet gösteren 400 medikal firması iflasın eşiğinde

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır'da faaliyet gösteren 400 Medikal firmasının kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklarını alamadıkları için iflasın eşiğinde olduklarını belirtti.

Yaklaşık bin kişiyi istihdam etme kapasitesine sahip olan bölgenin tümüne tıbbi malzemeleri temin eden firmaların 2019 yılına ait 100 milyon TL'yi aşan alacaklarının hâlâ ödenmediği belirtiliyor.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, "Bilindiği üzere kamu ihalelerinde sözleşme gereği olarak tedarikçinin alacaklarını 180 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Dicle Üniversitesi hastanelerinden 3 yıl, kamu hastanelerinden 15 aydır alacaklarını alamayan firmalar, hastanelerin ihtiyacı olan malzemeleri temin etmekte zorlanmaktadırlar." dedi.

Pandemi ile birlikte sağlık sorunlarının giderek ağırlaştığı bir dönemde medikal firmalarının alacaklarının ödenmemesi nedeniyle firmaların iflasın eşiğine sürüklediğinin altını çize Kaya, "Firmalarımız halk sağlığını düşünerek kendi öz kaynaklarını ve banka kredilerini kullanmak suretiyle hastanelerin ihtiyacını karşılamak için gerekli tüm özveriyi göstermiş ve göstermeye devam etmektedirler. Bu süreçte çalışanlarının maaşlarını düzenli olarak ödeyen, devletimize karşı olan bütün yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren firmalarımızın alacaklarının ödememesi kamu ihale kanunlarına aykırıdır." ifadelerini kullandı.

"Firmalar, mal ve hizmet temin edemez duruma geldi"

Kaya, "Sonuç itibariyle; medikal firmalarımız bankalara olan kredi borçlarını ödeyemedikleri gibi artık yeni kredi temininde de zorlanmaya başlamışlardır. Ayrıca çeklerini ödeyemez duruma geldikleri için tedarikçilerinden yeni mal ve hizmet alamaz duruma gelmiş bulunmaktadırlar. Bankalar medikal firmalarının içinde bulundukları mali durumu ve kamun ödemeleri geç yaptığını gerekçe göstererek firmalara yeni kredi kullandırmamaktadırlar." şeklinde konuştu.

Kamu ve Üniversite hastaneleri tedarikçi medikal firmalarının alacaklarını ödemedikleri takdirde yakın bir zamanda firmaların mal ve hizmet temin edemez duruma düşeceklerinin hatırlatan Kaya, "Bu da hastanelerin hizmetlerinde aksamalara dolayısıyla halk sağlığının tehlike altına girmesine neden olacaktır. Gerek medikal firmalarının krize sürüklenmesini önlemek gerekse de halk sağlığını korumak ve sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak açısından tedarikçi firma alacaklarının acilen ödemesi konusunda ilgilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz." çağrısında bulundu.

İLKHA


Diyarbakır’da faaliyet gösteren 400 medikal firması iflasın eşiğinde

Diyarbakır’da faaliyet gösteren 400 medikal firması iflasın eşiğinde

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.