Diyarbakır’da hafta sonu sessizliğinde 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıktı

Diyarbakır’da hafta sonu sessizliğinde 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan öncülüğünde hafta başında video konferans yöntemiyle yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası mayıs ayı ‘Normalleşme Planı’ detayları kamuoyuyla paylaşıldı.

Açıklanan plan çerçevesinde uzun bir süredir evde kalan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma izni Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklandı. 

Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama sonrası İçişleri Bakanlığı 81 ilde geçerli olmak üzere 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma izni ile ilgili bir genelge yayımladı.

Yapılan açıklamada, “81 ilde sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlar ve ihtiyaç duyulan hallerde refakatçileri, 10 Mayıs Pazar günü, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı 57 ilde olmak üzere 11.00-15.00 saatlerinde yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.” ifadeleri kullanıldı.

Bu kapsamda Diyarbakır ilinde de 11.00-15.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıkarak hafta sonları kentte yaşanan sessizliği bozdu.

Diyarbakır’da dışarıya çıkan 65 yaş üstü vatandaşlar, yetkililerin kendileri için aldığı kurallara tamamıyla riayet ettiklerini belirterek bu süreç içerisinde sürekli evde kaldıklarını söyledi.

Kendileri için çıkarılan izin süresi için memnuniyetlerini dile getiren Diyarbakırlı vatandaşlar, bu süreçte gezip dolaşarak streslerini atacaklarını belirtti.

“2 ay önce bize gelen mesajdan sonra hiç evden çıkmadım”

Yetkililerin evde kalmaları yönünde aldıkları karardan sonra dışarıya hiç çıkmadığını belirten Yaşar Boldu, “Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanlığı tarafından 2 ay önce bize gelen mesajdan sonra hiç evden çıkmadım. Bize çıkarılan izin sonrası bugün dışarı çıktım. Şu an mutluyum. Ancak 1 yıl önce geçirdiğim prostat ameliyatından dolayı evde sürekli kaldığım için biraz sıkıntı çektim. Ama Allah’a çok şükür bu da geçti. Hava şu an çok güzeldir. Diyarbakır ilimiz de çok güzeldir. Bugün de sadece gezeceğim. Gezmeye buradan başlayacağım Balıkçılarbaşı Caddesinden Urfa kapıya, oradan da tekrardan evime döneceğim.” ifadelerini kullandı.

“Dışarı çıkarak stresimizi attık”

65 yaş üstü vatandaşlar için alınan kararların yararlarına olduğu belirten Mahmut Bozkurt, “İster istemez evde sıkılıyordum. Yaş itibari ile de bu durumu yaşıyordum. Fakat bunun bizim yararımıza olduğunu da biliyoruz. Bütün dünyanın etkilendiği bir süreçten bahsediyoruz bunun için çok dikkat etmeliyiz. Devletimiz de bizim için yararlı olan şeyleri söylediği zaman bizler de bunları uygulamamız lazım. Çünkü bu kararlar, bizler için daha faydalı ve yararlı şeylerdir. Dışarı çıktığımız için ister istemez insan bir hava alıyor ve ardından rahatlıyor. Ayrıca dışarda insan yüzü görüyoruz. Böylece stres atıyoruz. 4 saatlik izin zaman diliminde mezarlık ziyaretine gideceğim. Bugün hava da çok güzel. İnşallah gezip tozacağız.” şeklinde konuştu.

“Evimizde sıkılıyorduk, 4 saat boyunca gezeceğiz”

Kendilerine tahsis esilen 4 saat içerisinde gezeceğini belirten Neytullah Sayılı, “Yaklaşık 50 gündür dışarı çıkmadım. Bize söylenen bütün kurallara uyduk. Kurallar içerisinde bulunan evde kalmamız istendi. Buna da tamamıyla riayet ettik. Fakat Cumhurbaşkanımızın bizlere açıkladığı 4 saatlik izinden dolayı bugün dışarıya çıktık. Hatta yanımızda bir refakatçi de bulundurabileceğimizi söyledi. Bu karardan sonra içimiz biraz ferahladı. Hislerimiz şu an güzeldir. Çünkü evde sıkılıyorduk. 4 saat boyunca gezeceğiz. Başka da yapacak bir şeyimiz yok maalesef.” dedi.

“Bende Parkinson rahatsızlığı var buna rağmen yine de çıktım”

Rahatsızlığına rağmen dışarıya çıktığını belirten Harun Gürbüzer, “8 Mart’tan buyana yaklaşık 50 gündür dışarıya çıkmamışım. Bugün serbest olması münasebetiyle dışarıya çıktık. Yasak boyunca evdeydik. İhtiyaçlarımızı görevli kişiler karşılıyordu. İhtiyaçlarımızı karşılamak için dışarıya çıktık ancak her taraf kapalı olduğu için karşılayamadım. Biraz hava alıp tekrardan evime geri döneceğim. Bende Parkinson rahatsızlığı var buna rağmen yine de çıktım. Çünkü hafta sonu bize verilen izinden dolayı gece bile uyuyamadım. Çok şükür biraz rahatladım.” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 3 aydır ilk defa dışarıya çıktım”

İzin süresinde kapalı olan dükkanına bakıp tekrar eve döneceğini belirten Zülfikar Keleşçioğlu, “3 aydır evdeyim. Bugün ilk defa dışarıya çıktım. İzin saatimizde evden dışarıya çıktım. Dükkanıma bakıp tekrardan geri döneceğim. Dükkanımı kontrol ettikten sonra evime geri gideceğim.” dedi.

“Alınan karar bizleri sevindirdi çünkü evde canımız sıkılıyordu”

Kendileri için çıkarılan kararın kendilerini memnun ettiğini belirten Abdurrahman Kırbaç, “Yasak olduğu günden buyana dışarıya çıkmadım. Bugün saat 11.00’dan 15.00’a kadar iznimiz var. Yasak boyunca evde yaptığım tek şey: Evin damına çıkmak ve namaz vakitlerinde aşağı inip namaz kılmak oldu. Ayağımda rahatsızlık olduğu için şu an dışarda gezeceğim biraz rahatlayayım diye. Cumhurbaşkanımızın verdiği bu karar bizleri memnun etti. Çünkü evde sürekli canımız sıkılıyordu.” şeklinde konuştu.

“Dışarıya çıkarak görmediğimiz arkadaşlarımızı görürsek onlarla konuşacağız”

Dışarıya çıkarak gezeceğini ve yasak boyunca görmediği arkadaşlarıyla konuşacağını belirten Sait Yılmaz, “Bizler için ilk tebligat çıktıktan sonra kurallara uyduk ve evde kaldık. Kendilerinden Allah razı olsun bizlere bugün izin verdiler. Esasen aldıkları bu kararlar bizler içindir. Bugün de dışarıya çıkacağız. Arkadaşlarımızı görürsek onlarla konuşacağız. Namazımı kılar sonra yavaş yavaş evime geri dönerim.” ifadelerini kullandı.

İLKHA


Diyarbakır’da hafta sonu sessizliğinde 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıktı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.