Diyarbakır'da medrese eğitimini tamamlayan 136 öğrenci icazet aldı

​Diyarbakır Suffe Yatılı Erkek Kur'an Kursunda eğitim gören 57 öğrenci Kur'an-ı Kerimi ezberleyerek hafız olurken 79 öğrenci de İslami ilimler eğitimini tamamlayarak icazet almaya hak kazandı.

Merkez Sur ilçesine bağlı Kıtıbıl Mahallesi'nde bulunan Suffe Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda "Hafızlık ve İslami İlimler" icazet töreni düzenlendi. Yatılı Kur'an kursunda eğitim gören 57 kişi Kur'an-ı Kerim'in hepsini ezberleyerek hafız olurken 79 öğrenci de İslami ilimler eğitimini tamamlayarak toplamında 136 öğrenci icazetini aldı.

Düzenlenen icazet töreni Suffe Kur'an Kursu Hafızlık Bölüm Başkanı Muhammed Sıddık Kaya'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program, Suffe Medresesi Baş Müderrisi Muhammed Tayyip Elçi'nin selamlama ve açılış konuşmasıyla devam etti.

Törende bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, ilimin ve güzel yetişen insanın önemine dikkat çekti. Vali Su, "Diyarbakır ilimiz, Müslümanlara ve buradan da Anadolu'nun kapıların açıldığı güzel ilimizdir. Bu güzel merasimde hafızlar ve ilim irfan sahibi gençlerimiz yetişmiş. Güzel bir müessesinin içerisinde talebeler yetiştiriliyor. Bunları görünce aklıma Peygamber Efendimiz Hadis-i Şeriflerinde 'kişi öldüğü zaman amel defteri kapanır ama 3 kişinin amel defteri kapanmaz. Birincisi, sadaka-i cariye yapan. İkincisi, ardından faydalı bir ilim bırakanlar. Üçüncüsü, ardından salih bir evlat bırakandır.' diye buyurulur. Hafız ve ilim sahibi kardeşlerimiz anne-babalarının ardından dua edecekler. Ümmeti Muhammed'e dua edecekler, Müslümanlığı ve dinimizi öğretecekler. Bu kardeşlerimiz kendilerini ilim ve irfana vermişler." dedi.

İcazet alan öğrencilerin büyük bir yük yüklendiğini hatırlatan Vali Su, Bugün tüm dünyanın ihtiyacı olan iyi insan yetiştirmektir ve örnek insanlar oluşturabilmektir. En büyük örnek Peygamber Efendimizdir. Ülkemizde ve dünyada Müslüman olarak iyi örneklere numune insanlara ihtiyaç var. İşte buradan da örnek kardeşlerimiz yetişiyor. Bu yetişen kardeşlerimiz inşallah tüm insanlığın düzelmesi için iyiliğe, doğruya ve güzele yönlendirilmesi için gayret edecekler, çalışacaklar. Kötülükten ne kadar kişiyi iyiliğe çekebilirlerse kârdır. Hem hafızlar hem ilim erbabı böyle bir ağır yükün altında. Bu yük çok önemlidir çünkü; Cenab-ı Hak Kur'an da 'biz kullarımızdan seçtiklerimizi Kur'an a varis kıldık.' buyuruyor. İşte bu kardeşlerimiz Kur'an'a varis olmuşlar. Böyle önemli bir hizmete, verasete aday olmuşlar. Bugün de inşallah hep birlikte icazetlerini vereceğiz." şeklinde konuştu.

"Hafızlık iyi insan yetiştirmenin en önemli yollarından biridir"

Daha sonra törende konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, hafızlık iyi insan yetiştirmenin en önemli yollarından biri olduğunu vurguladı.

İmamoğlu, "Kur'an'a hizmet noktasında hafızlığın çok büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Yüce Allah; Kur'an-ı Kerim'e sarılmamız, onun yolunda gitmemiz ve muhafaza edilmesine dair ayetler göndermiştir. İşte muhafaza edenlerin en önemlileri hafızlarımızdır. Kur'an-ı Kerim'i hafızlar muhafaza ediyor, hafızları da Kur'an-ı Kerim koruyor. Biz, kadın-erkek tüm Müslümanlar Kur'an-ı Kerim'i okumak, öğrenmek, ezberlemek ve dediği gibi yaşamakla sorumluyuz. Anne ve babaların çocuklarına verebileceği en büyük miras, onların gönüllerine Kur'an'ı yerleştirmek ve tanıştırmaktır. Çocuklarımızın Kur'an-ı Kerim'i öğrenmesi, hıfzetmesi ve onun prensipleriyle yetişmesi anne-babalarına Allah'ın rızasını kazandıracaktır. Zira evlada bırakılan maddi miras ne olursa olsun nihayetinde bu dünyada kalacaktır. Bu sebeple bizlere emanet olan yavrularımızı Kur'an ahlakı üzerine yetiştirmeli eğitimlerine ehemmiyet göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Törene; Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ve yardımcıları, milletvekilleri, il ve ilçe müftüleri ile belediye başkanları, Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Daire Başkanı, Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

medrese-egitimini-tamamlayan-136-ogrenci-icazet-aldi1653306567-1.jpg

628b7469b7367.jpg

628b745110b92.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler