Diyarbakır’dan Bursa’ya göç eden ailenin yürek burkan dramı video foto

Diyarbakır’dan Bursa’ya göç eden ailenin yürek burkan dramı video foto

Daha iyi bir yaşam ve iş olanakları için Diyarbakır’dan Bursa’ya göç eden bir ailenin, çadırda verdiği yaşam mücadelesi görenlerin yüreğini burkuyor.

Daha iyi bir yaşam ve iş olanakları için Diyarbakır’dan Bursa’ya göç eden Ayazit ailesi, kiralık olarak tuttukları bir evin kirasını ödeyemeyince sokağa atıldı. 15 gündür çadırda yaşam mücadelesi veren ailenin dramı, yürek burkuyor.

Yaşadıkları sıkıntıları ve mağduriyetlerini İlke Haber Ajansı’na(İLKHA) anlatan anne Ayşe Ayazit, gece olunca çocuklarının köpek sesleri, yılan ve akrep korkusundan uyuyamadığını söyledi.

Daha önce Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaldıklarını belirten Ayşe Ayzit, bölgede yaşanan olaylardan dolayı huzursuzluk, işsizlik gibi nedenlerle memleketlerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

“Kiramızı ödeyemeyince ev sahibi bizi çıkarttı”

Bursa’da iş imkânı fazladır diye Bursa’yı tercih ettiklerini söyleyen Ayzit, “Önce bir ev tuttuk evin kirası 200 liraydı, kirayı ödeyemediğimiz için ev sahibi bizi evden çıkarttı. Eşimin alacağı vardı, onlarda borçlarını ödemeyince bizler sefil duruma düştük.” dedi.

Bursa’ya gelmeyi düşünürken yol paralarının bile olmadığını bu yüzden ev eşyalarını satıp memleketlerini terk ettiklerini anlatan Ayzit, yaşadıkları acıları şu cümlelerle dile getirdi; “Bursa’da iş imkânı fazladır diye buraya geldik. Burada kiralık ev bulamıyoruz. Diyarbakırlıyız diye ya bizlere kiraya vermek istemiyorlar ya da dolu diyorlar. Burada çadırda yaşamaya çalışıyoruz. 3 çocuğum var 2’si hasta. Doktora götürdüm, iyi bakılması gerektiğini söylediler. Burada elektrik, içme suyu hiçbir şey yok. Beslenemiyorlar. Yemekleri ateşte yapmaya çalışıyorum. Gece elektrik olmadığı için çocuklar korkuyorlar. Köpek seslerinden, yılan ve akrep gelir endişesiyle uyuyamıyorlar.”

“Çocuklarımın hastalığının artmasından korkuyorum”

Kızının okula gitmesi gerektiğini ancak Bursa’da resmi bir ikametgahları olmadığı için okula kayıt yaptıramadıklarını söyleyen Ayzit, “En çok da çocuklarımın hastalığının artmasından korkuyorum. Bursa’da adresleri bilmediğim için herhangi bir yere başvuru da yapamadım. Kaymakamlık olsun, yardım dernekleri olsun buralara gidemedim. Buradan uzaklaşırsam kaybolurum korkusuyla bir yere gidemedim.” şeklinde konuştu.

“Yetkililer kendi çocuklarını bu halde görmeye dayanabilirler mi?”

Yetkililere seslenen Ayzit, “Şuan ciddi anlamda bir barınağa ihtiyacımız var. Barınak olursa rahatlıkla çıkıp iş araya biliriz. Yetkililere seslenmek istiyorum; lütfen halimizi görsünler. Başka vatandaşları ülkeye getirip vatandaşlık verip rahat ettiriyorken bizlere de yardım ellerini uzatsınlar. Onlar kendi çocuklarını bu halde görmeye dayanabilirler mi? Elektriksiz, susuz bir yaşamı onlar düşünebilirler mi? Bizler karanlık çökmeden yemek yemeye çalışıyoruz.” şeklinde konuşarak yaşadıkları acıları anlattı.

“Okula gitmek istiyorum”

Yaşadıklarını gözyaşları içinde anlatan 8 yaşındaki Kardelen Ayzit ise Diyarbakır’da okula gittiği zamanlarda derslerinin çok iyi olduğunu söyleyerek  “Bursa’da da okula gitmek istiyorum. Lütfen bana yardımcı olsunlar. Geceleri ben korkuyorum yılan, fare gelir diye. Bazı geceler köpek sesleri geliyor uyuyamıyorum.  Doğru düzgün bir banyo bile yapamıyoruz. Cumhurbaşkanı ve Başbakana sesleniyorum, Haydi kızlar okula diyorsunuz, hani ne şekilde okula gideyim.”diye konuştu.

İLKHA















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.