Diyarbakırlı Gazeteciler Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararları değerlendirdi

Diyarbakırlı Gazeteciler Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararları değerlendirdi

​Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra Basın İlan Kurumu da Coronavirüs salgını ile mücadele kapsamında zor ve riskli şartlar altında çalışan basın-gazetecilik camiasına destek olmak amacıyla birtakım destek kararı aldı.

Basın İlan Kurumu'nun 23 Mart 2020 tarihinde sahada zor ve riskli şartlar altında çalışan basın-gazetecilik camiasına destek olmak amacıyla, Yerel Gazetecilik için aldığı kararları değerlendiren Diyarbakırlı gazeteciler, Coronavirus süreci içerisinde alınan kararların yararlı olduğunu fakat yeterli olmadığını söyledi.

Basın İlan Kurumu tarafından alınan kararların kendilerini tam anlamıyla tatmin etmediğini belirten Diyarbakırlı gazeteciler, birçok noktada ekonomik açıdan desteklenmeleri gerektiğini söyledi.

"Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar önemlidir, ancak tamamıyla yeterli değildir"

Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararların yeterli olmadığını belirten Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur, "Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar elbette önemlidir. Ancak tamamıyla yeterli değildir. Örneğin; aldığı kararlar içerisinde yer alan matbaa evraklarının bir hafta sonra tekrardan gösterilmesi veya mevcut ildeki gazetelerin ortak bir konsensüs oluşturup sadece o gün içerisinde iki gazetenin çıkması kararları pek fazla doyurucu değildir. Yani alınan kararlara baktığımızda, talepler gazetenin düşen tirajları ve ekonomik girdiler açısından tam anlamıyla imkân oluşturmuyor." ifadelerini kullandı.

"Bu platformda çalışan, emek veren, ailelerinin ekonomik açıdan geçimini sağlayan kişiler vardır"

Basın ve gazetecilik camiasının birçok masraf kaleminin olduğunu belirten Büyüktimur, "Biz gazetecilerin de elbette birtakım talepleri vardır. Coronavirüs salgının görüldüğü bu süreçte hükümetin açıkladığı ekonomik kalkan içerisinde yer alma noktasında bir beklenti içirişindeyiz. Çünkü bu platformda çalışan, emek veren, ailelerinin ekonomik açıdan geçimini sağlayan kişiler vardır. Bu kişilerin maaşı, sigortaları ve vergilerinin de ödeneği bulunmaktadır. Bu masrafların dışında kurumların ödediği kira ve diğer ödeme masrafları da bulunmaktadır. Bunların karşılanması açısından bir nebze de olsa imkânların sunulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Yerel gazetelerin ana kaynağı resmi ilanlardır"

Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağının, gazetelerde verilen ilan olduğunu belirten Büyüktimur, "Basın İlan Kurumu'ndan özellikle bazı konularda imkânlar oluşturmasını istiyoruz. Örneğin; bugün duyduk. Hükümet kamu kurum ve kuruluşların verdiği ihalelerin de bir süreliğine iptaline karar verdi. Baktığımızda yerel gazetelerin ana kaynağı resmi ilanlardır. Bu resmi ilanların da muhtevası kamu kurum ve kuruluşların içerdiği ihaleler oluşturmaktadır. Eğer bu ihaleler de durdurulursa demek ki önümüzdeki günlerde bizler Basın İlan Kurumu'ndan hiçbir ilan alamayacağız. Kısacası tamamen hayat musluklarımız kesilmiş olacaktır. Bu durum da ciddi bir sıkıntıya yol açacaktır." dedi. 

"Yerel gazetecilerin ödediği vergilerin ertelenmesi değil tamamen af edilmesi gerekir"

Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararların yararlı olduğunu fakat yeterli olmadığını söyleyen Güneydoğu Güncel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Zeki Özer, "Basın İlan Kurumu'nun 23 Mart 2020 tarihinde Coronavirus salgınından dolayı aldığı kararlara baktığımızda yerel basın için bir nebze de olsa faydalıdır. Fakat yeterli değildir. Ayrıca Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar, kendisinden ilan alan gazetelere daha çok yarar sağladığını görüyoruz. Gönül isterdik ki Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan veya almayan her kesimi kapsayacak şekilde olsaydı. Bunun dışında Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar içerisinde gazetelerin dijital bir şekilde çıkması yönünde de olması gerekiyordu. Çünkü Coronavirus tehlikesinden dolayı gazetelerde çalışanlar, tehlikeli ve kimyasal maddelerin kullanıldığı alanlarda çalışmaktadır. Bu durumları göz önüne aldığımızda alınan kararların yeterli olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Yerel basın can çekişmekte ve durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor"

Basın İlan Kurumu'nun Yerel gazetecilerin ekonomik giderlerini göz önünde bulundurup iyileştirmesi gerektiğini belirten Özer, "Çalışanların aylık ücretleri ve SSK primleri noktasında bir iyileşme olması gerekiyor. Gerçi Maliye Bakanlığı'nın, vergilerin ödenmesini ileri bir tarihe ertelediğini görüyoruz. Ama erteleme değil, tamamen vergilerin affına yönelik kararın alınması gerekmektedir. Zaten yerel basın can çekişmekte ve durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Basın İlan Kurumu'nun aldığı diğer karara baktığımızda kendisinden borç alan personellere ileri bir tarihte geri ödemesi şeklinde olduğunu görüyoruz. Bu kararın yeterli olmadığını düşünüyorum. Basın İlan Kurumu'ndan alınan borçların affının olması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Coronavirüsten sonra gazete sektörü olarak ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktayız"

Coronavirüsün baş gösterdiği ilk günden sonra birtakım tedbirler aldığını belirten Diyarbakır Yenigün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mesut Figençiçek, "Coronavirüs salgını baş göstermeye başladığı ilk günden beri farklı sektörlerde tedbirler alınmaya başlandı. Yenigün gazetecileri olarak da tedbir amaçlı 17 Mart'tan bu yana işlerimizi evden dijital ortamda hal etmeye başladık. Tüm bu olumsuzluklar içerisinde Basın İlan Kurumu'nun aldığı birtakım kararlar oldu. Fakat Diyarbakır içerisinde maalesef tam anlamıyla Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararları hayata geçiremedik. Örneğin uygulayamadığımız kararlardan biri, baskıların daha az olabilmesi adına günde iki gazete çıkarılması oldu. Basın ve gazete sektörü ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğu için alınan kararların yeterli olduğunu göremedik." dedi.

"Gazetecileri ayakta tutan en önemli kalem yapılan ilanlardır."

Yerel gazeteciler olarak ekonomik sıkıntılar çektiklerini belirten Figençiçek, "Coronavirüs salgınından sonra basın ve gazete sektörü olarak ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktayız. Basın İlan Kurumu'ndan aldığı kararların dışında farklı şeylerin yapılmasını da talep ediyoruz. Örneğin; kısa ödeme çalışmasının basın ve gazetecilik camiası için de ele alınmasını istiyoruz. Yine kamu kurum ve kuruluşların yaptığı bütün ihaleler iptal edildi. Gazetecileri ayakta tutan en önemli kalem, ihalelerle ilgili yapılan ilanlardır. Alınan karar ile ilanlar olmayınca haliyle farklı bir gelir kaynağımız yok." şeklinde konuştu.

"Yüzde 15'lik komisyon ücretini gerilere çekmesini istiyoruz"

Diyarbakır'ın önde gelen kişi ve Sivil Toplum Örgütlerine çağrıda bulunan Figençiçek, "Kentin yöneticilerine ve sivil toplum örgütlerine burudan seslenmek istiyorum: Diyarbakır'da çıkan gazeteler Diyarbakır'ın marka değeri ve sesidir. Hem kent yöneticilerin hem de sivil toplum örgütlerin bu noktada daha fazla duyarlı olmasını istiyoruz. Son olarak Basın İlan Kurumu'ndan Coronavirüs salgını sürecinde bizlerden aldığı yüzde 15'lik komisyon ücretini gerilere çekmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler