Diyarbakırlı yaşlı kadınların okuma azmi imrendiriyor

Diyarbakırlı yaşlı kadınların okuma azmi imrendiriyor

Diyarbakır'da, ilerlemiş yaşlarına rağmen okuma azmiyle dolu kadınlar, halk eğitim merkezlerinde eğitim görüyorlar.

Okuma yazma bilmedikleri için birçok zorluk yaşayan Diyarbakırlı kadınlar, Kayapınar Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan okuma yazma kurslarına giderek, eğitim alıyorlar.

İlerlemiş yaşlarına rağmen eğitimlerini azimle sürdüren kadınlar, bu şekilde günlük hayatlarında yaşadıkları sorunların üstesinden gelebilmeyi amaçlıyorlar.

Torun sahibi olan kursiyerlerden Mensure Arslan (60), okuma yazma öğrenerek adeta rahat bir nefes aldığını söyledi.

Arslan, "Eskiden okul yoktu, kadınların okumasına izin verilmiyordu. Erkekler gidebiliyordu ama kadınlar gidemiyordu. Buraya gelip okuma yazma öğrenmekten mutluluk duyuyorum. Eskiden bir yerden başka bir yere giderken zorluk çekiyorduk, şimdi rahatlıkla gidebiliyoruz. Telefonla işim olduğu zaman zorluk çekmiyorum artık. Buraya gelmeyen yaşıtlarımın da gelip okuma yazmayı öğrenmelerini istiyorum. Adeta insanın nefesi açılıyor. Bize böyle bir imkân tanıdıkları için Kayapınar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz." dedi.

Okuma konusunda kimseye ihtiyacı kalmadığı için sevinç yaşadığını bildiren Garibe Yaşar (65), şunları söyledi: "Buraya okuma yazma öğrenmek için geliyoruz. Hastaneye giderken, eczaneye giderken zorluk çekmemek için, okumak için kursa geliyorum. Şu an ismimi yazabiliyorum. Artık az çok okuyup yazabiliyorum. Hocalarımız da çok iyi, bize yardımcı oluyorlar. Eskiden telefonla işimiz olduğu zaman çocuklarımızdan yardım almak zorunda kalıyorduk. Artık ihtiyacımız kalmayacak. Yaşıtlarımıza da tavsiye ediyoruz. Onların gelmesini istiyoruz."

"Olağanüstü bir performans sergiliyorlar"

Kurs öğreticisi Rojda Demirkan, tahminlerinin üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını dile getirerek, "Şu an özellikle bölgemizde okuyup yazamayan oranı büyük yaşlarda fazla var. Herkesin elini taşın altına bırakması gerektiğini düşünüyoruz. Burada öğretmenlerimize, yetkililerimize çok iş düşüyor. Araştırma yapılması ve okulların duyurularla bunu teşvik etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çok güzel ve mutluluk verici bir duygudur. Çok istekli geliyorlar. Bu yaşta azimle geleceklerini tahmin etmiyordum. Olağanüstü bir performans sergiliyorlar." ifadelerini kullandı. 

"Okuma yazma öğrenmeyen herkesi kursa davet ediyoruz"

Kayapınar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Enver Kızıl, ilçede okuma yazma bilmeyen 12 bin kişinin olduğunu ve hepsine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Kızıl, "TÜİK verilerine göre, ilçemizde okuma yazma bilmeyen 12 bin kişi bulunmaktadır. Biz her yıl okuma yazma kurslarını açarak yılda 2 bin ve 3 bin düşürmek kaydı ile bu sayıyı gittikçe eritmeye çalışıyoruz. Bu manada özellikle Kayapınar'da oturan, okulla hiç tanışmamış, gelmemiş vatandaşlarımıza öğretmenler aracılığıyla ulaşmaya çalışıyoruz. Bu okuma yazma kurslarıyla onlara öğretmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Evlerine en yakın okula gidip, 'Ben okuma yazma öğrenmek istiyorum' demeleri yeterli"

Her yaştan kursiyer kabul ettiklerini bildiren Kızıl, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaş sınırımız yok. 65, 70 yaşındaki kursiyerlerimiz bulunmaktadır. Okula hiç gelmemiş, tanışmamış ve herhangi bir eğitim kademesinden ayrılan ve okuma yazma öğrenmeyen tüm vatandaşlarımızı kursa davet ediyoruz. Alan taramalarıyla bunları belirliyoruz. Kurslarımıza gelmeleri için ikna ediyoruz. Gelmeleri biraz zor oluyor. Belli yaştan sonra gelip, 'Öğrenip, bu yaşta ne olacağım?' şeklinde diyenler var. Böyle mazeretlerle geliyorlar. Okuma yazmanın, eğitimin yaşı ve sınırı yoktur. Okumanın önemi büyüktür. Bir yere giderken özelikle adres sormada, adres bulmada, gündelik yaşamlarını kolaylaştırma anlamında okuma yazma büyük önem arz ediyor.  İlçemizde özelikle bu yaş grubu bayanlarımızın okuma yazma kurslarımıza gelip kayıt yapmalarını istiyoruz. Evlerine en yakın okula gidip, 'Ben okuma yazma öğrenmek istiyorum.' demeleri yeterli oluyor. Okul müdürlükleri bizimle irtibata geçiyorlar, biz de kurslarımızı açıyoruz."

İLKHA





















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler