"Diyarbekir Şehir Araştırmaları Çalıştayı" düzenlendi

"Diyarbekir Şehir Araştırmaları Çalıştayı" düzenlendi

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından "Diyarbekir Şehir Araştırmaları Çalıştayı" düzenlendi

Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından DÜ Kongre Merkezinde "Diyarbekir Şehir Araştırmaları Çalıştayı" programı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını Doç. Dr. İrfan Yıldız yaptı. Diyarbakır’ın binlerce yıl geçmişi olan kadim bir kent olduğunu belirten Yıldız, kentin bugünkü halini Sur içi olarak Roma döneminde aldığını ifade etti.

Diyarbakır'ın aynı zamanda İstanbul’dan sonra en önemli kültür merkezi olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Özellikle İslam döneminde birçok devlete başkentlik yaptığını görüyoruz. Mervani Devleti, Akkoyunlu ve Nisanoğlullarının başkentidir. Özellikle Osmanlı döneminde beylerbeyinin merkezi olma bakımından önem arz ediyor. Bütün bölgeye hükmeden bir kent konumundadır. Diyarbakır’ın yaklaşık bin 700 yıldır İstanbul’dan sonra Anadolu’nun en önemli kenti olduğunu görüyoruz. Edipler, şairler kenti olarak görüyoruz. Bu güne kadar bu önemli şehir üzerine birçok çalışma yapılmış, birçok kitap yazılmış, makale yazılmış, tez çalışması yapılmış, bildiriler sunulmuş bundan sonra da bunlar yapılmaya devam edilecektir." dedi.

Amaçlarının eksiklerin tespit edilmesi olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu araştırmaları incelediğimiz zaman Diyarbakır için bir şeyler yapmaya çalıştığını görüyoruz. Ama bu çalışmalarda bazen tekrarlar olduğunu bazı eksikler olduğunu gözlemliyoruz. İşte bu çalıştayın temel amacı şimdiye kadar yapılan bu araştırmaları gözden geçirip buralarda eksiklikleri tespit etmek ve daha sonra yapılacak çalışmalara ışık tutmaktır." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasını ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda Prof. Dr. Halil Değertekin, "Diyarbakır'daki Kültürel Değerlerin Önemi ve Korunması"; Araştırmacı Yazar Mevlüt Mergen ise "Diyarbakır Üzerine Yapılan Araştırmaların Önemi" başlıklı birer konferans verdi.

Verilen aranın ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç'ın yaptığı panelde Araştırmacı Yazar Mehmet Şefik Korkusuz, "Diyarbekir Hakkında Arşivlerde Yapılan Çalışmalar"; Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Erpolat, "Diyarbekir Tarihi Üzerine Yapılan Araştırmalar"; Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Abakay, "Diyarbekir Edebiyatı ve Basını Üzerine Yapılan Araştırmalar" konulu birer sunum gerçekleştirdi. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA)








 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.