Diyetisyen Çevik: Kışın tüketilen sıcak içecekler su ihtiyacını karşılamaz

Diyetisyen Çevik: Kışın tüketilen sıcak içecekler su ihtiyacını karşılamaz

Soğuk havalarla beraber su tüketimindeki azalışa dikkat çeken Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, kış mevsiminde tüketilen çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin vücudun su ihtiyacını karşılamadığını söyledi.

Yaz mevsiminde sıcak havanın etkisiyle ter yoluyla dışarıya atılan sıvı, tüketilen suyla karşılanırken yaz mevsiminde sıvı kaybı minimuma indiğinden su tüketimi oldukça azalıyor.

Sıcak havalarda tüketilen su ile kış mevsiminde soğuk havaya mukabelen içilen sıcak içecekler arasındaki farkı aktaran Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, vücudun su ihtiyacına binaen kışın tüketilmesi gereken su ihtiyacının önemine vurgu yaptı.

Suyun vücudun tüm fonksiyonları için esansiyel bir özelliğe sahip olduğunun altını çizen Çevik, "Suyun tüketimi sıradan gözükse de aslında hayati bir öneme sahiptir. Vücudun yüzde 60'ının su olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda suyun vücut için elzem bir içecek olduğunu da görmüş oluyoruz." dedi.

"Su; bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum ve idrar yollarındaki enfeksiyonu önler"

Vücudun tüm sistemlerinin suya bağlı olarak çalıştığını hatırlatan Çevik, "Besinin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması sadece suyla gerçekleşir. Aynı zamanda su, bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum ve idrar yollarındaki enfeksiyonu önler. Böylelikle suyun ne kadar önemli ve doğal bir ilaç olduğunu görmüş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında su tüketiminin fazla, kış mevsimine geçildiğinde ise soğuk havalarla birlikte su tüketiminin azaldığını belirten Çevik, şunları söyledi:

"Bunun sebebi, soğuk havalarda üşümenin fazla olması ve kişinin su ihtiyacının oluşup oluşmadığını fark etmemesinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda üşüme hissinin yaşandığı soğuk havalarda daha çok sıcak içeceklere yöneliniyor. Tabi sıcak içeceklerin tüketiminde suya olan ihtiyacın giderildiği hissedilse de bu tür içecekler idrar sökücü olduğundan daha fazla sıvı kaybına neden olur. Ondan dolayı sıcak içecekler suyun yerini tutmaz."

"Kışın su tüketemiyorsanız sıcak suya portakal veya greyfurt dilimleyin"

Yaz aylarında ihtiyaç duyulan suyun kış mevsiminde ihtiyaç hissedilmese de aslında alınması gereken sıvının aynı olduğuna işaret eden Çevik, "Yani bir birey günlük alması gereken su ihtiyacı yaş, kilo ve cinsiyete göre değişse de yaz-kış fark etmeksizin ortalama 2-3 litre alması gerekiyor. Zaten kış aylarında su yeterince alınmadığı zaman sindirim sistemine sıkıntı oluşturabiliyor. Ondan dolayı sıvı tüketimine kış aylarında da dikkat edilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Çevik, "Kişi kış aylarında su tüketemiyorsa, zorlanıyorsa ve daha çok sıcak içeceklere yöneliyorsa sıcak suyun içerisine portakal veya greyfurt dilimleyerek günlük 2 litrelik su ihtiyacını tamamlayabilir. Diğer normal içme suyuna nane yaprağı ve 2 çubuk darçını ekleyerek suyu aromalandırıp gün içerisinde içebilir. Aynı zamanda kişi su içmek istediğinde günlük dilimleri ayırabilir. Yani sabah-öğle arası bir litre, öğleden akşama doğru bir litre ve akşam 19.00' a kadar da bir litre içerek günlük su ihtiyacını karşılayabilir. Aromalı sular içildiğinde hem iştahı baskılıyor hem de özellikle kışın su yerine tüketilen çay, kahve, bitki çayı gibi sıcak içeceklerin yerine bunu içerek almamız gereken su ihtiyacımızı karşılamış oluruz." diye belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler