Bismil'de doğalgaz sayaçlarına işkence yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

Bismil'de doğalgaz sayaçlarına işkence yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bazı abonelerin doğalgaz sayacına dış müdahalede bulunarak kaçak kullanım yaptıklarını savunan Diyargaz yetkilileri, konuyla ilgiyi hukuki sürecin başlatıldığını söyledi.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Diyargaz çalışanları, bazı doğal gaz sayaçlarına dış müdahalede bulunulduğu iddiasıyla tutanak tutup bazı abonelere ceza kesti.

Kesilen cezaların haksız olduğunu ileri süren aboneler, duruma tepki gösterdi. Diyargaz yetkilileri de kesilen cezaların yerinde olduğunu ve hukuki sürecin başlatıldığı söyledi.

Ceza kesilen abonelerden Suat Erdem, birkaç gün önce sayaçlarının yerinden sökülerek Diyargaz çalışanları tarafından götürüldüğünü söyledi.

Sayacını geri almak için doğal gaz şirketine gittiğini belirten Erdem, "Saatimi almak için gittiğim yerde iki şokla karşılaştım. Birincisi, bana 4 bin 300 TL kaçak cezası ceza kesildiği öğrendim. İkinci şok ise sağlam olan saatimin darp edildiğini ve bundan dolayı bozuk olduğunu söylediler. Yeni saat için de ayrıca 750 TL vermem gerektiğini söylediler. Para cezasını ve yeni sayaç parasını vermem halinde yeni bir sayaç getireceklerini ve doğal gaz akışını yeniden sağlayacaklarını söylediler." dedi.

Erdem, "Sonradan öğrendik ki bir kaç komşumuza da aynı tutanağı yazıp saatlerini söktürmüşler. Tutanakları karşılaştırdığımızda aynı kişi tarafından tutulduğu ve içeriğinin aynı olduğunu sadece isim ve adreslerin farklı olduğunu gördük. Bu şu anlama geliyor; masa başında biri bu tutakları yazmıştır. Saatimizi sökenler hepimize aynı anda kaçak kullanım cezasını kesmişler. Ne hakla bize bunu yapıyorlar biz bir anlam veremedik. Buradan yetkililere seslenerek yetkililerin bu haksızlığa dur demeye çağırıyoruz ve mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Bu yapılan hukuka aykırıdır. Bundan dolayı savcılıkta suç duyurusunda bulunduk. Avukatlarımızla görüştük, yargı yoluyla hakkımızı arayacağız." diye konuştu.

Fatma Erdem ise oğlu Suat Erdem'le aynı binada oturduğunu belirterek sayacı sökmek için gelen Diyargaz çalışanları ile aralarında geçen diyaloğu anlattı.

"Sayaçta hiçbir darbe izi olmadığını kayda aldık"

Erdem, şunları söyledi:

"Binamıza 3 kişi girdi. Oğlumun kapısının önünde ellerinde pense ve tornavidayla evlerin doğal gaz sayacıyla uğraştıklarını gördüm. Bende onlara ne yapıyorsunuz, kimsiniz, neden oğlumun doğal gaz saatiyle uğraşıyorsunuz diye soru sordum. Onlar da bana, sayaçta bir sorun olduğunu, bundan dolayı sorunu gidermek için saati söküp araştırmak için götüreceklerini söylediler. Ben de onlara ev sahibinin haberi olmadan saati söküp götüremezsiniz diyerek saati sökmelerine izin vermedim. Oğlum işte olduğu için gelinimi çağırdım.

Gelinim onlara hangi sebeple buraya geldiklerini sordu. Onlar bana dediklerini aynısını ona da söylediler. Gelinim, 'ben sizi tanımıyorum, saatimde de hiçbir sıkıntı yok. Hangi niyetle geldiğiniz beli değil bundan dolayı polisi çağıralım. Polis nezdinde sökecekseniz saatimizi sökün' dedi. Onlar da 'polisi çağırmanıza gerek yok, çağırırsanız rezil olursunuz' dedi. Gelinim onlara, 'rezil olacak bir durumumuz yok, sizden şüpheleniyoruz' diyerek 155’i arayıp polisin gelmesini istedi. Polis eve geldi ve kendilerine buraya neden geldiklerini sordu. Onlar da polislere, şikayet üzere geldiklerini, saatin arka tarafında çiviyle darbe izi olduğunu, bundan dolayı saati incelemek için söküp götüreceklerini söyledi. Gelinim, buna itiraz ederek sayaçta hiçbir darbe izi olmadığını ve sayaçta hiçbir sıkıntısı olmadığını söyleyip o anları kamarayla çekti. Bütün itirazlarımıza rağmen sayaçları polis nezdinde söküp götürdüler." şeklinde konuştu.

"Sayaca 'işkence' yapıldığına dair tutanak tutmuşlar"

Daha sonra sayacın çalışanlar tarafından götürüldüğünü aktaran Erdem, tutulan tutanağın da kendilerine verilmediğini sonradan ayakkabılığını üzerinde bırakılmış halde gördüklerini söyledi.

Erdem, "Tutanakta; 'Sayacın yerinde yapılan kontrolünde numaratör ön yüzeyi ezik, arka üst gövdesi göçük şeklinde deforme olduğunu, sayaca basınç uygulamak suretiyle art niyetli müdahale edildiği, sayacın işkenceye maruz bırakıldığı tespit edilmiştir' denilerek kaçak gaz kullanıldığı belirtildi. Oysaki bize sayaçta bir arıza olduğunu, bunun için buraya geldiklerini söylemişlerdi. Oğlumun sayacında hiçbir sıkıntı yokken sayaçlarını söküp götürdüler sonra da sayacın üzerinde darp ve kırıklar olduğunu yazarak tutanak tutuklar. Gelinim o anları kamaraya almasaydı, polisi çağırmasaydı kırık çizik ve darp izi olmayan sayacın sağlam olduğunu kimseye anlatamazdık. Ben de kendimden korkmaya başladım; sağlam olan sayacımın sessizce gelip yalan olan tutanak tutup sayacımı götürebilirler. Bundan dolayı sayacıma demir bir kafes yapmayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"İhbar üzerine böyle yaptıklarını söylediler ama buna inanmıyoruz"

Kendisine ceza kesilen bir diğer abone Necla Ekinci de aynı duruma kendisinin de maruz kaldığını belirterek, "Biz kendilerine niye böyle yapıyorsunuz diye sorduk. Onlar, bir kişi ihbarda bulunduğundan dolayı gelen ihbar üzerine böyle yaptıklarını söylediler. Biz de bu ihbar olayına inanmıyoruz. Şayet böyle bir durum olsaydı sayacımızda hiçbir darp izi ya da bir arızası yoktu bunu kendi gözleriyle gördüler ihbar olayı doğru olsaydı bize değil de yalan ihbarda bulunan kişi hakkında işlem yapılması gerekirdi. Oysaki görüyoruz ki ihbar olayı kendilerinin uydurduğu bir yalandır. Bunlar yetmiyormuş gibi bize kesilen 4 bin 300 TL ve yeni sayacın parasını vermeyene kadar doğal gaz verilmeyeceğini söylediler. Bizler de hakkımızı aramak için savcılıkta suç duyurusunda bulunduk." diye konuştu.

Vedat Kavak da kendisine aynı gerekçelerle yaklaşık 10 bin TL fatura çıkarıldığını ifade ederek durumu ilgili mercilere şikayet edeceklerini belirtti.

Diyargaz'dan iddialara yanıt

Konuya ilişkin İLKHA'nın görüştüğü Diyargaz yetkilileri, abonelerin adına kayıtlı bulunan sayaçları düzenli bir şekilde kontrol ettiklerini belirterek söz konusu şahısların kaçak kullanım amaçlı farklı yöntemlerle saate fiili müdahalede bulunduklarının tespit edildiğini söyledi.

Yetkililer, kişilerin kaçak kullanımlarını engellemenin yanı sıra toplum sağlığını düşündüklerini belirterek iddiaların asılsız savunarak, süreçle ilgili hukuki işlemlerin başlatıldığı bilgisine yer verdi.


'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

'Doğalgaz sayaçlarına işkence' yapıldığı iddiasıyla abonelere kaçak cezası kesildi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.