"Doğu Guta’da 400 bin sivil yeryüzünde cehennemi yaşıyor"

"Doğu Guta’da 400 bin sivil yeryüzünde cehennemi yaşıyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Doğu Guta'da 400 bin sivilin ''yeryüzünde cehennemi yaşadığını'' belirterek “Çok acil insani yardımlara ve tıbbi tahliyelere izin verilmesi çağrısı yapıyorum.'' dedi.

Suriye rejimi yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Doğu Guta’da saldırılarına devam ederken, pazar gecesinden bu yana devam eden saldırılarda en az 310 kişinin hayatını kaybettiği, 1550 kişinin yaralandığı açıklandı.

Suriye'deki Doğu Guta'da yaşanan insanlık dramı her geçen gün derinleşiyor.

Esed rejimine bağlı güçlerin kuşatması altındaki bölgede son üç günde ölen sivil sayısı 300'ü aştı. Bölgede 13 hastane ve sağlık merkezinin de hava saldırısında kullanılamaz hale geldiği açıklandı.

Çatışma bölgesinde bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, kasım ayından bu yana saldırıların yeniden başladığını, son üç günde hastanelere kaldırılan yaralı sayısının inanılmaz şekilde arttığını, yaralıların tedavi edilemediğini, çoğu yaralının tedavi olmak için hastanelere dahi gelemediğini, özellikle kan torbası, antibiyotik ve anestezi gibi tıbbi malzemeleri bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Doğu Guta'da davam eden çatışmalar nedeniyle 400 bin sivilin ''yeryüzünde cehennemi yaşadığını'' belirterek bütün askeri faaliyetlerin durdurulması çağrısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyinin Suriye'deki krize siyasi çözüm bulma sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Guterres, ''Doğu Guta bekleyemez. Bütün askeri faaliyetlerin durması ve insani yardımlara ve tıbbi tahliyelere izin verilmesi çağrısı yapıyorum.'' dedi.

Uluslararası İnsani Yardım Örgütü Basın Sözcüsü Paul Donohoe ise "Doğu Halep'te yaşananların tekrarlanması en büyük korkumuz. Doğu Halep'in alınması için ordunun ilerleyişi, bombardımanlar ve kıtlık dünyayı haklı olarak şoke etmişti. Şu anda da bunun başlamasını görmekten endişe duyuyoruz." dedi.

Suriye'de şu anda 13 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. 7 yıl önce başlayan iç savaşta yaklaşık milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ülke genelindeki çatışmalarda şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı ise 500 bin civarında. (İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.