Dr. İlçin: Zirai ilaçlar bilinçsiz kullanılıyor

Dr. İlçin: Zirai ilaçlar bilinçsiz kullanılıyor

Yapılan tohumlama çalışmalara kullanılan bazı zirai ilaçların zararlı olduğunu dile getiren Dr. Mustafa İlçin, zirai ilaçlardan bitki, çevre ve insan üzerinde olumsuz etkide bulunduğunu söyledi.

Baharın gelişi ile çiftçiler tarla sürme işlemine başladılar. Tohumlama zamanı içerisinde bulunduğumuz şu günlerde özellikle sentetik ilaçlar başta olmak üzere zirai ilaçların tarım alanları ve tarım arazilerinde yaşayan canlılar üzerindekin olumsuz etkisi oldukça fazladır.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Ana bilim Dalı Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Gör. Üyesi Mustafa İlçin, çiftçilere başta olmak üzere üretici ve tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

"Zirai ilaçların birçok anlamda ciddi zararları var"

Dr. Mustafa İlçin yaptığı açıklamada; "Zirai ilaçların ülkemizde ve özellikle bölgemizde bitkisel anlamda önemli birçok zararları olduğunu söyleyebiliriz. Bitkisel zararla ürünlerimize tarıma ciddi anlamda zarar vermektedirler. Totalde üretilen ürünün %12’sine yakını böceklerin ve çeşitli zararlıların kaybı söz konusu. Diğer unsurları da kattığımız zaman, özellikle hastalık etmenleriyle birlikte yabancı otlar etkili olmakla birlikte bu oran %35’e çıkmaktadır. Bu da zararlıların ve diğer unsurların tarımı ve üretimi ne ölçüde etkilediğinin önemli bir göstergesidir." dedi.

"İlaçlar maalesef bilinçsiz bir şekilde kullanılıyor"

İlçin ilaç kullanımı hakkında; "Son döneme kadar ülkemizde üreticilerin kimyasal savaş çerçevesinde ilaç kullandığını söyleyebiliriz. Ama bu ilaçların kullanımının çoğu zaman bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını aktarmak gerekmektedir. Kimyasal savaş en sona bırakılması gerekmektedir. Bu en sona bırakılmazsa önceki savaşların ki en başta koruyucu önlemler, kültürel ve fiziksel savaşın uygulamaları, mekaniksel savaşın uygulamaları ve yine biyoteknik yöntemler ve merkezde de uyguladığımız biyolojik savaşın uygulamaları önem arz etmektedir. Üreticilerimizin bu bahsettiğimiz önlemlerini ve savaşın yöntemlerini öncelemeleri gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"Zirai ilaçlardan bitki, çevre ve insan beraberinde etkilenmektedir"

Dr. İlçin zirai ilaçların insan ve çevre sağlığı için de tehlike olduğunu belirterek; "Tarım Bakanlığımızın da bu yönde ciddi anlamda direktifleri ve aldığı önlemler söz konusudur. Mutlaka doğal düşmanların salınımının önemli ölçüde arttırılması burada önem arz etmektedir. Bitkisel üretimde ve özellikle organik tarımda mutlak surete ilaçlardan yani zehirlerden uzak durmak önem arz etmektedir. Gerek çevre, gerekse de insan sağlığı son derece önem arz etmektedir. Çünkü kimyasal savaşın çerçevesinde uygulanan ilaçları ciddi anlamda yan etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kalıntı sorununun bitkisel ürün üzerinde çok ciddi tesirleri söz konusu ve insan sağlığını da olumsuz etkilemekledir." açıklamasında bulundu.

"Ekolojik kaynak ve doğal dengenin korunması için doğal insektisitlerin kullanımının öncelenmesi gerekmektedir"

Dr. İlçin doğal ilaçlamada insektisitlerin kullanımının oldukça önemli olduğunu belirtti. İlçin açıklamasının devamında; "Burada tekrardan bitki zararlarına bir atıfta bulunmak gerekirse, kimyasal savaş gerçekleşirken spesifik olarak uygulanan ilaçlar söz konusu. Mutlaka bunların dikkatle takibi önem arz etmektedir. Özellikle doğal düşmanların bundan etkilenmemesi, doğal insektisitlerin kullanımının öncelenmesi son derece değerlidir. Çünkü diğer sentetik ilaçlara başvurulduğu zaman insan sağlığı, ekolojik kaynaklar ve doğal denge olumsuz etkilenir. " dedi.

"Üreticilerimiz ilaçtan uzak dursun"

Mustafa Elç

Dr. İlçin; "Üreticilerimizden beklentilerimiz ilaçtan uzak durmalarıdır. İlaç kullanımı her hâlükârda yan etkileri olan bir durum. Özellikle arı ürünlerinin son dönemde arttığını görüyoruz. Bu anlamda ilaç kullanımı olabildiğince yan etkileri olan ve olumsuz sonuçlar doğurabilen uygulamalardır. Bunu en sona bırakmak son derece önemlidir. Üretici ve çiftçilerimizden de beklentimiz budur. Daha çok biyolojik savaşın çerçevesindeki uygulamalar ki burada kuş türlerinden bahsedebiliriz. Ve ilgili kurumlardan destek alınarak predatörlerin ve kaynağında yani zararlılığın kaynağında etkisiz hale getirecek burada hem predatör olan böceklerin ve tabiki parazitoitlerin yani yumurta aşamasındaki zararların etkisiz hale getiren unsurların kullanımının son derece etkisi olduğunu söyleyebiliriz. ve doğal dengeye de katkıda bulunduğunu da söyleyebiliriz. bu çrçevede tarımsal üretimim de ciddi anlamda artış gösterdiğini görmemiz mümkündür." dedi.

"Sentetik ilaçların bitki ve insan genetiği üzerinde olumsuz etkileri vardır"

Dr. İlçin sentetik ilaçların insan genetiğinde olumsuz etkisi olduğunu belirterek; "Sentetik ilaçların her düzeyde ekisi söz konusudur. Doğal insektisitler çok fazla genetiği etkilemez ama sentetik ürünler bitkilere ve insanlara ciddi zararları söz konusu. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda bunu görebiliyoruz. İlaçlar sadece bitkilerin genetiği ile değil insanların genetiğini de olumsuz etkilediğini yapılan çalışmalarda görmemiz mümkün." şeklinde konuştu. (İLKHA)
https://youtu.be/p2F3NZO6U8U

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.